De maand van AI in het onderwijs is geopend!

Op 2 Juni is de maand van AI in het onderwijs officieel geopend. Tijdens de lunch voerde Dominique Campman van het Versnellingsplan een gesprek met Larissa Zegveld (Kennisnet), Jeroen Visscher (NLAIC), en Ron Augustus (SURF) over de toekomstige impact van de 'systeemtechnologie' die AI is voor de toekomst van het onderwijs.

Het panel in de studio
Het panel tijdens het webinar (v.l.n.r. Dominique Campman, Jeroen Visscher, Larissa Zegveld, Ron Augustus)

Gedurende het panelgesprek schoten we langs de de grote vragen over AI in het onderwijs. Zo benoemde Larissa Zegveld het belang om je te leren verhouden tot alle informatie die uit deze AI systemen komt. Als we AI gaan gebruiken voor het voorspellen van studiesucces en het volgen van het leerprocess, dan is het cruciaal om ruimte te laten voor de interpretatie van de leraar en niet enkel te varen op de uitkomsten van dergelijke systemen.

Jeroen Visscher vertelde hoe vanuit de NLAIC men een vraagarticulatie heeft gedaan. Daar kwam een 2e klas vwo leerling met de vraag, kan AI mij niet helpen met leren leren? Leren leren kwam samen met gepersonaliseerd leren en welzijn van studenten en docenten naar boven als hoofd onderwerpen vanuit die vraagarticulatie. Daarbij kan AI dan ondersteunend zijn. Hierbij gaat het ook over de vraag, wie geeft er uiteindelijk toestemming voor de inzet van AI in hun eigen leerproces?

Hieronder liggen ook concrete activiteiten, Ron Augustus vertelde over alle activiteiten die er al plaats vinden op het vlak van data, studiedata, en de achterliggende publieke waarden vraagstukken. Allemaal cruciale activiteiten voor een toekomst met artificiële intelligentie. De discussie over wat je allemaal wel en niet moet willen als onderwijsinstelling staat daarin ook centraal. Dit gebeurt nu al goed samen binnen SURF en haar instellingen, maar eigenlijk moeten we daar ook sterker gaan samen werken over de gehele onderwijsketen.

Een aantal van de sessies in de maand van AI uitgeligt
Een aantal van de sessies in de maand van AI

De maand van AI in het onderwijs is pas net begonnen, maar zit vol met prachtige events. In het programma kan je ze allemaal terug vinden. En vergeet je er niet voor aan te melden. Hierboven wat sessie die specifiek tijdens het webinar werden uitgelicht.

Hieronder de eerst volgende 5 sessies op chronologische volgorde:

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties