Ranking the Stars inspireert online introductiedagen

De introductiedagen voor eerstejaars studenten staan voor de deur. Hoe pakken de verschillende opleidingen een online versie van deze introductiedagen aan? Ter inspiratie een interview met Vincent Moolenaar van Inholland Verpleegkunde en Janine Hemmes van de Haagse Hogeschool faculteit Gezondheid, Voeding en Sport.

Vincent Moolenaar is samen met Afke Dappers, beide docent Verpleegkunde, de drijvende kracht achter de introductiedag van de opleiding HBO-V van Inholland. Dit jaar meer dan 350 inschrijvingen voor de locatie Amsterdam, meer dan vorig jaar! Een uitdaging om deze groep nieuwe studenten zich welkom, gemotiveerd en veilig te laten voelen.

Wanneer hebben jullie de beslissing genomen een online event te organiseren?

Vrij snel. Voorheen werd een lange, intensieve introductiedag georganiseerd: een praktische informatie ochtendsessie, een sportieve zeskamp in de middag, gevolgd door een pizzafeest en een groot feest in een club, vorig jaar in Escape met eerste en tweede jaars samen. Een hele klus om daar een 1,5 meter versie van te maken. We hebben eigenlijk meteen in april al de beslissing genomen helemaal online te gaan, i.p.v. heel lang vast te houden aan allerlei tussenvormen.

Uit het online lesgeven van het laatste half jaar hebben we heel veel lessen geleerd. Je kan geen hoorcolleges van anderhalf uur online geven. Na twintig minuten zitten de studenten niet meer achter hun computer, in ieder geval geven ze geen antwoord meer op een gestelde vraag. Een onlineprogramma moet opgebouwd zijn uit korte en afwisselende stukjes, met interactie. We proberen duidelijk te zijn in het voortraject (uitnodigingstraject), de verwachtingen te sturen en betrokkenheid te activeren. Zo weten de studenten nu al welke ingrediënten ze voor de Heel Inholland Bakt workshop in huis moeten hebben, en ze kunnen nu al vragen insturen voor het Responsiecollege met Hugo Borst. Ook geven we ze keuzes zodat ze zelf hun programma kunnen samenstellen en workshops later terug kunnen kijken op een zelfgekozen tijdstip.

Surf community Online Events: inspiratie poster Inholland HBOV-IntroductieFestival
Tegels poster Inholland HBOV-IntroductieFestival

Jullie hebben het format dus aangepast naar online uitgangspunten. Hoe zit het met de techniek?
We hebben gekozen voor Teams. We hadden ook kunnen kiezen voor Zoom, want we hebben een aantal professionele Zoomaccounts, maar we zijn toch een beetje geschrokken van de security issues in de media. Ik denk wel dat Zoom dat in de tussentijd weer onder controle heeft, maar Teams kennen we en werkt goed. Het heeft wat beperkingen zoals het maximaal 12 personen zichtbaar hebben in een meeting.

Is de introductiedag verplicht?
Ja. De introductiedag heeft een belangrijk doel. Het is voor de eerstejaars studenten Verpleging belangrijk dat ze met elkaar kennis maken en een gevoel van veiligheid ervaren. Groepsvorming is hierbij essentieel. In een groep waar ze zich veilig voelen, durven ze te leren. De coaches (mentoren) spelen hier een belangrijke rol. Door ook de coaches te laten deelnemen aan de verschillende programmaonderdelen verwachten we dat zij een rol zullen spelen in de cohesie van de groep. In het onderdeel Ranking the Stars presenteren alle eerstejaars docenten zich met een door ons gemaakt video. Het is een super productie geworden met één van onze trainingsacteurs als over the top presentatrice.

Bij de invulling van het programma hebben we sprekers gekozen waar onze nieuwe studenten zich welkom en veilig bij kunnen voelen. Sprekers met een vriendelijke en uitnodigende uitstraling, die onze studenten kunnen motiveren en inspireren.

Surf community Online Events inspiratie: Sprekers Inholland HBOV-IntroductieFestival
Sprekers Inholland HBOV-IntroductieFestival

Jullie Festival poster ziet er heel aantrekkelijk uit. Waar kwam jullie inspiratie vandaan?
In maart van dit jaar zou ik naar het Wired Health congres in London gaan, dit ging niet door en zij leverden een alternatieve Youtube playlist met interessante sprekers. Heel inspirerende korte video’s, die je zelf kon kiezen en bekijken. Samen met mijn collega Afke Dappers hebben we de verschillende online onderdelen bedacht, alles begint met een goed idee en we hadden er veel.

Het HBOV-Introductie Festival duurt van 14:00 tot 17:00 uur. We hebben een poster gemaakt met ‘tegels’, onder de tegels zit een link naar de Teams-sessie. Je kan niet aan alle onderdelen live deelnemen, je zult keuzes moeten maken, maar alles is online terug te zien.
We hebben:

  • een aantal videoboodschappen van bekende Nederlanders;
  • twee workshops: Storytelling en Heel Inholland bakt (roze koeken);
  • een aantal colleges: over zingeving in de verpleegkunde, over Covid-19 ervaringen op de IC, drie collega’s over de liefde voor het vak en Hugo Borst leest voor;
  • een vragenuurtje met studenten van begin 3e jaar;
  • en een spelshow Ranking de docenten.

We zijn er klaar voor!

Dankjewel voor dit interview en heel veel succes, misschien dat we nog voor een evaluatie bij jullie terugkomen!

Surf community online events inspiratie: Wake up sisters & Ranking the stars op het Inholland HBOV-IntroductieFestival
Wake up sisters & Ranking the stars op het Inholland HBOV-IntroductieFestival

Janine Hemmes is voorzitter van de Sportintro commissie van de Haagse Hogeschool faculteit Gezondheid, Voeding & Sport. De Sportintro commissie bestaat uit ongeveer 30 studenten en is verantwoordelijk voor de Introductiedagen van de opleiding Sportkunde en de HALO. Commissieleden zijn drie jaar lid, dit is Janine haar laatste keer. Dit keer online dus.

Vind je het jammer dat de Introdagen dit jaar online zijn?
Ja! Heel jammer. Ik heb zelf veel bonding ervaren door de Introdagen. In 2018 hebben we 5 dagen georganiseerd, in 2019 hadden we 3 dagen kamp en nu hadden we eigenlijk akkoord op 4 dagen volledig kamp, maar toen kwam Corona. We hebben twee plannen gepresenteerd aan de opleidingsmanagers: één volledig live, één volledig online. Een tussenvorm was ingewikkeld, de voorwaarden veranderden steeds en dat koste te veel tijd om steeds de plannen veilig aan te passen voor 350 eerstejaars studenten. Drie maanden geleden hebben we met de opleidingsmanagers besloten voor volledig online te gaan.

Surf community online events inspiratie: Haagse Hogeschool Sportintrodagen 2019 LIVE
Haagse Hogeschool Sportintrodagen 2019 LIVE

Waar moet jullie voorstel aan voldoen?
Nou, natuurlijk moeten we een begroting maken die binnen het budget past. Maar het doel van de Sportintrodagen is ‘kennis maken’. Op maandag maken we kennis met de opleiding en de Sportcampus, op dinsdag kennismaken met de klas, dus je studiegenoten, en op woensdag met de omgeving: Den Haag.

Online is de spanningsboog veel korter, het is moeilijk de aandacht vast te houden, dat heb ik zelf de laatste maanden ook wel ervaren met de online colleges. Dus we hebben een veel korter programma gemaakt, met pauzes. We werken veel met video, dat is leuker en sneller om naar te kijken. We vragen de eerstejaars ook om een vlogje met een presentatie van zichzelf op te sturen. En we hebben voor interactie een aantal online spellen voorbereid.

En jullie werken met Teams?
Met name het uitnodigen via de schoolmail werkt natuurlijk heel eenvoudig met Teams. We hebben nog heel even gekeken naar Zoom, maar een tweede voordeel van Teams is dat de studenten ook meteen kunnen oefenen, want straks krijgen ze er ook hun online lessen mee.

Surf community online events: Haagse Hogeschool Sportintro Commissie 2020 ONLINE (foto van vóór de 1,5 meter regelgeving)
Haagse Hogeschool Sportintro Commissie 2020: foto van vóór de 1,5 meter regelgeving, zo wordt het dus niet, alle activiteiten ONLINE

Kan je een tipje van de sluier oplichten? Want jullie houden het programma nog als een verrassing voor de studenten, maar dit artikel is ter inspiratie.
Ik wil niet alles verklappen, maar de studenten hebben een aankondiging (de Sportintro is verplicht en levert een studiepunt op), een instructie voor Teams en gedragsregels, een globale planning en een ‘paklijst’ ontvangen.

Maandag start de dag in Teams in de algemene room en staat in het teken van informatie over de opleiding, er volgen wat studiegerelateerde opdrachten en een aantal docenten stellen zich voor. Dit duurt tot maximaal 14:00 uur.
Dinsdag organiseren we verdeeld over de dag 3 online activiteiten om elkaar te leren kennen. Voor Ranking the Stars moet iedereen een persoonlijk vlogje inleveren van 30 seconden. Voor activiteit twee moet iedereen klaar zitten in sportkleding met zweetbandje en bandana en voor de laatste online quiz heb je een hele lijst van spullen nodig (flessen, schriften, gekleurde voorwerpen, EHBO-doos, mondkapje, etc).
Woensdag is een korte dag tot 12:00 uur en sturen teams online ‘hun-Introcommissielid-live-in-Den-Haag’ aan zo snel mogelijk de juiste route in Den Haag te lopen. We hebben het allemaal zelf getest, het wordt leuk, leuker dan ik nu kan verklappen.

Dankjewel Janine. Ik wens jullie heel veel succes. Mogen we je nog eens bellen na afloop om te vragen hoe het was, en wat jullie ervan geleerd hebben?

Author

Comments

Dit artikel heeft 0 reacties