Samen werken aan Security en Privacy Awareness bij instellingen

Om security en privacy awareness te verhogen is het belangrijk om consistent en regelmatig activiteiten te organiseren. SURF ondersteunt instellingen met het ontwikkelen van een awareness planning en door materiaal aan te leveren waarmee instellingen eenvoudig zelf awareness activiteiten op kunnen zetten. We zagen dat er behoefte was bij security en privacy professionals om ervaringen met elkaar te delen, kennis uit te wisselen en elkaar te inspireren.

Zo is de werkgroep Awareness ontstaan. Deze groep is voor en door medewerkers van onderwijs en onderzoeksinstellingen.

 

Wat is de awareness werkgroep?

De werkgroep wordt vanuit SURF gefaciliteerd. SURF planned de bijeenkomsten en biedt een platform om materiaal uit te wisselen in de vorm van een wiki. De input voor de bijeenkomsten komt vanuit de leden van de groep.

We spreken één keer in de maand online met elkaar af. In de bijeenkomsten geven we presentaties aan elkaar over awareness onderwerpen of campagnes. We delen informatie over hoe awareness activiteiten ervaren worden (bijvoorbeeld elearning modules en andere zaken). En we inspireren elkaar met nieuwe ideeën!

Voor wie?

De werkgroep bestaat uit medewerkers bij onderwijs en onderzoeksinstellingen. Er doen onder andere security en privacy professionals, communicatiemedewerkers en HR medewerkers mee. De groep is bedoeld om ervaring met elkaar uit te wisselen en om te zien welke thema's bij instellingen spelen op het gebied van awareness.

Materiaal delen en de CSY toolkit

Er is een wiki ruimte waarop je materiaal kunt uploaden ter inspiratie. Hier vind je ook de CSY toolkit. In de toolkit zit materiaal om awarenesscampagnes mee te maken: filmpjes, afbeeldingen, bestanden om schermstickers mee te maken en nog veel meer. Ook vind je er informatie over hoe je een awareness planning opzet om structureel aan awareness te werken. Log in met je eduroam account om de Cybersave Yourself Toolkit te bekijken.

Als je alleen het materiaal wilt bekijken ga dan naar de website van Cybersave Yourself. De website is toegankelijk zonder in te loggen.

 

Afbeelding van een router met daarboven de tekst wees je bewust van meekijk wifi's. Ga voor tips naar cybersaveyourself.nl
Voorbeeld van een poster uit de Cybersave Yourself Toolkit

Fysieke bijeenkomsten

SURF organiseert ook regelmatig fysieke bijeenkomsten om kennis rondom awareness met elkaar te delen. Bijvoorbeeld awareness bijeenkomsten in Utrecht, we zijn aanwezig bij de security en privacy tweedaagse en we organiseren trainingen en presentaties over security en privacy onderwerpen. De bijeenkomsten en trainingen zijn terug te vinden op de website van SURF. Voor deelname aan de training of fysieke bijeenkomsten hoef je geen lid te zijn van de awareness werkgroep.

Wil je meedoen met de werkgroep?

Deze groep richt zich op iedereen die met awareness bezig is bij instellingen: bijvoorbeeld communicatie adviseurs, Privacy Officers en Security Officers. Iedereen die bij een onderwijs of onderzoeksinstelling werkt kan mee doen. We merken dat veel werkgroepleden vanwege hun werkzaamheden ook in de SCIPR groep zitten. Lidmaatschap van de SCIPR of SCIRT community is echter niet noodzakelijk. Wie er meedoet met de werkgroep verschilt per keer. Er is geen verplichting om bij alle online bijeenkomsten aanwezig te zijn.

Stuur mij een mailtje als je mee wilt doen.

 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties