Bijeenkomst SIG Digitaal Toetsen: De summatieve toets overboord?

Op 15 apr 2014 organiseert de SIG Digitaal Toetsen om 12:15 in het Academiegebouw te Utrecht de discussie bijeenkomst: De summatieve toets overboord?

Formatief toetsen lijkt veelbelovend voor het verhogen van studierendement. Is het nog nodig en wenselijk om studenten summatief te toetsen? Drie experts geven in deze SIG-bijeenkomst hun visie op het nut en de noodzaak van summatief digitaal toetsen. Ook gaan zij met u in gesprek over de wenselijkheid en implicaties van formatief toetsen.

Formatief toetsen en studierendement

Digitaal summatief toetsen legt een grote druk op beschikbare menskracht en middelen in een instelling en op de student. Instellingen zetten in toenemende mate formatieve toetsen in. Onderwijsdirecteuren zien winst: formatief toetsen vergroot de betrokkenheid van studenten gedurende een cursus en zorgt bij zowel student als docent voor snel inzicht in het kennisniveau door de korte feedbackloop. Eerste effectmetingen wijzen erop dat deze vorm van toetsen veelbelovend is voor het verhogen van studierendement.

Visies op nut en noodzaak van summatief digitaal toetsen

Als formatief toetsen inderdaad goed werkt en een goed beeld geeft van het niveau van de student, is het dan nog wel nodig en wenselijk om summatief te toetsen? Deze 3 experts informeren u tijdens deze discussiebijeenkomst over de haalbaarheid en randvoorwaarden van een focus op formatief toetsen:

  • Han van der Maas, professor en hoofd Psychological Methods aan de Universiteit van Amsterdam
  • Desirée Joosten-ten Brinke, lector Eigentijds toetsen en beoordelen bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg
  • Noël Vergunst, NVAO-gecertificeerd secretaris voor opleidingsbeoordelingen en instellingstoetsen en werkzaam bij de Radboud Universiteit Nijmegen
  • Stephan Ramaekers, domeinleider van het team Toetsing & Feedback van de Universiteit Utrecht

Sharon Klinkenberg (voorzitter SIG Digitaal Toetsen) begeleidt vervolgens de discussie over de wenselijkheid en implicaties van formatief toetsen.

Programma

12.15 uur Inloop met lunch
12.45 uur Introductie - Sharon Klinkenberg, voorzitter SIG Digitaal Toetsen
13.00 uur Visie op nut en noodzaak van summatief digitaal toetsen van:
  • Han van der Maas
  • Desirée Joosten-ten Brinke
14.00 uur Korte pauze
14.15 uur Visie op nut en noodzaak van summatief digitaal toetsen van:
  • Noël Vergunst
  • Stephan Ramaekers
15.15 uur Einddiscussie
16.00 uur Borrel

 

Inschrijving

Je kan je aanmelden op de SURF site.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties