Femke Morsch
Productmanager SURFconext & team lead trust en identity @SURF Meer over Femke Morsch
eStudybooks maakt digitale studieboeken makkelijk en tegen een gunstig tarief beschikbaar. SURFconext helpt om veilig en snel toegang te bieden tot de eStudybooks-portal. Zodat de gebruiker makkelijk boeken kan bestellen en daar vervolgens overal en altijd over kan beschikken. We gebruiken hiervoor SURFconext-attribuutaggregatie.
In de eStudybooks-pilot onderzoekt SURF samen met de instellingen het aanbieden van digitale studieboeken aan studenten en docenten. De Hanzehogeschool doet komend studiejaar mee aan de proef en is daarmee de eerste hogeschool in Nederland die deze digitale studieboeken aanbiedt. Eerstejaarsstudenten van 5 opleidingen kunnen deelnemen. In deze pilot onderzoeken we hoe je studieboeken kunt aanbieden tegen een redelijk tarief en ze overal, online én offline, beschikbaar kunt maken via directe, veilige toegang. Om directe en veilige toegang te kunnen bieden wordt tijdens deze pilot slim gebruik gemaakt van SURFconext in combinatie met attribuutaggregatie.
Een student schaft zijn boeken aan bij een centrale en vertrouwde partij, eStudybooks van SURF. Welke boeken zijn aangeschaft, wordt in de vorm van een attribuut via SURFconext aan de leverancier doorgegeven. Dit heeft twee grote voordelen:
Het gebruik van SURFconext en attribuutaggregatie wordt binnen de pilot als zeer positief ervaren. Gebruikers hebben geen vragen of klachten over het inloggen en het doorgeven van de attributen. Doordat alle attributen aan de gebruikers getoond worden op het moment dat ze de eerste keer inloggen bij BUKU is het voor de gebruikers ook heel inzichtelijk wat er gebeurt. Voor de leverancier, BUKU, was deze functionaliteit eenvoudig te implementeren.
Er zijn nog wel een aantal technische uitdagingen. Op dit moment kan een student alleen gebruik maken van zijn aangeschafte boeken als hij nog kan inloggen met het instellingsaccount. Als de student bij een andere instelling gaat studeren of afgestudeerd is, dan kan hij de boeken niet meer gebruiken. Een eduID, 1 onderwijsidentiteit ter ondersteuning van een leven lang leren, kan hier in de toekomst mogelijk een oplossing voor bieden.
Om de hoeveelheid informatie te beperken die uitgewisseld wordt tijdens het inloggen, wordt er nu gewerkt met boekenlijsten. In de toekomst is het misschien wenselijk om ook informatie uit te kunnen wisselen over de aanschaf van losse boeken, andere licenties of bijvoorbeeld extra opslagruimte. Voordat dit op grote schaal geïmplementeerd kan worden, moeten we eerst onderzoeken of het uitwisselen van veel meer gegevens tijdens het inloggen nog voldoende snel en betrouwbaar kan gebeuren.
Samen met de pilotpartners zal het eStudybooks-projectteam de komende tijd ook een aantal niet-technische onderwerpen verder onderzoeken, zoals een goed prijsmodel, voldoende dekkingsgraad van digitale titels voor de participerende opleidingen en een goede aansluiting op open, online, gepersonaliseerd en flexibel onderwijs. Je kunt het project volgen via de eStudybook-pagina. Wil je meer weten over de eStudybooks? Neem dan contact op met Hans-Peter Ligthart (hans-peter.ligthart@surfmarket.nl ), projectmanager eStudybooks of Pim Slot (pim.slot@surfmarket.nl), relatiemanager eStudybooks.
Heeft dit blog je geïnspireerd en zie je mogelijkheden om attribuutaggregatie op andere plekken in te zetten? We zijn heel benieuwd naar jouw ideeën. Je kan deze delen met Femke Morsch (femke.morsch@surfnet.nl ), productmanager SURFconext.
Productmanager SURFconext & team lead trust en identity @SURF Meer over Femke Morsch
0 Praat mee