Migratie NetherLight van start!

Nationale onderwijs- en onderzoeksnetwerken (NREN’s) werken nauw met elkaar samen om onderwijs- en onderzoeks-communities (O&O) optimaal met elkaar te verbinden. Zo zorgen netwerkorganisaties voor efficiënte verbindingen met een hoge capaciteit en een wereldwijde dekking. SURF is actief in deze mondiale samenwerkingsverbanden, onder andere via het Global eXchange Point NetherLight. Binnen het SURFnet8-migratietraject wordt ook alle NetherLight-apparatuur vervangen.

Knooppunten

Een van de belangrijke afspraken die NREN’s met elkaar maakten, is dat het verkeer voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen via zogenaamde Global eXchange Points (GXP’s) verloopt. Dit zijn knooppunten, specifiek ontworpen en gerealiseerd voor O&O-verkeer. Veel reguliere commerciële netwerkverbindingen zouden puffen en kreunen onder het verkeer van bijvoorbeeld de astronomie-onderzoekers uit Dwingeloo of de data van de deeltjesversneller in Genève. Maar voor GXP’s is dit geen probleem.

Succesvol

NetherLight, dat gerund wordt door SURF, is zo’n GXP. Met gepaste trots mogen we zeggen dat NetherLight één van de meest vooruitstrevende en succesvolle GXP’s ter wereld is. Vanuit bijvoorbeeld Korea, Taiwan, Zuid-Afrika, Oman, Rusland, de Verenigde Staten, Canada en vele Europese landen hebben NREN’s netwerkverbindingen naar NetherLight gelegd om daar verkeer met elkaar uit te wisselen. Naast de internationale bestemmingen biedt NetherLight ook de basis voor de aansluiting naar cloud-serviceproviders. Onder andere Microsoft, Tele2, KPN en Vancis zijn aangesloten om hun diensten te leveren aan het Nederlandse onderwijs en onderzoek.

Migratie

NetherLight is dus een ‘hotspot’ voor het uitwisselen van netwerkverkeer. Dit heeft grote voordelen voor de op SURF aangesloten instellingen: zij krijgen via NetherLight eenvoudig te realiseren, uitstekende connectiviteit naar internationale bestemmingen en cloud-serviceproviders. Na jaren van groei en uitbreiding is onze Ciena-apparatuur aan vervanging toe en eigenlijk ook niet meer toereikend voor het grote aantal connecties. Daarom gaan wij binnen het SURFnet8-migratietraject ook alle NetherLight-apparatuur vervangen. Naast de aanschaf van nieuwe apparatuur die beter schaalbaar is, hebben we ook veel voordeel van de ontwikkelingen in onze Automation & Orchestration-laag.  

Ingewikkelde klus

Ten tijde van migratie naar een nieuw netwerk kent dit succes ook z’n ‘nadelen’. Al die verbindingen naar verre landen moeten immers omgezet worden naar het nieuwe platform. Vaak in samenspraak met mensen die in heel andere tijdzones actief zijn. Een ingewikkelde klus.

Doorgroeien

Gelukkig is het ongemak van korte duur, want tijdens de migratie wordt NetherLight geüpgraded naar de nieuwste generatie hardware, die ook in het nationale netwerk wordt ingezet. Vanaf dan kan NetherLight doorgroeien naar bijvoorbeeld 400Gbit/s-verbindingen. Ook wordt het mogelijk om geautomatiseerd verbindingen op te zetten naar cloudaanbieders en met instituten in het buitenland.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties