3 dingen die je moet weten over de nieuwe cloudcontracten van OCRE2024

Vanaf 3 februari 2025 kunnen onderwijs- en onderzoeksinstellingen in 39 landen profiteren van de vernieuwde OCRE2024-contracten. Deze pan-Europese aanbesteding biedt eenvoudige, veilige en kosteneffectieve toegang tot een breed scala aan nationale, Europese en Amerikaanse cloudaanbieders. In deze blogpost lees je wat OCRE2024 voor je betekent en hoe wij ondersteunen bij de implementatie.

Geweven vorm voor computerhardware

Wat is OCRE2024 en waarom is het belangrijk?

OCRE2024 is een pan-Europese aanbesteding voor clouddiensten die we nu afronden. Dankzij de Europese aanbestedingswetgeving kunnen we over landgrenzen heen aanbesteden. Zo kunnen onderwijs- en onderzoeksinstellingen in 39 landen eenvoudig, veilig en kosteneffectief clouddiensten afnemen van een breed palet van nationale, Europese en Amerikaanse cloudplatformen. SURF speelt hierin een belangrijke rol, want als coöperatie kopen we gezamenlijk in. Zo profiteren instellingen niet alleen van innovatieve cloudoplossingen, maar ook van gunstige voorwaarden zoals lagere kosten en betere compliance.  

De nieuwe OCRE2024-overeenkomst vervangt de huidige OCRE2020-cloudcontracten en is verbeterd op het gebied van duurzaamheid, beveiliging en kostenbesparing. Dankzij deze aanbesteding profiteren instellingen van veilige, flexibele en schaalbare cloudoplossingen. 

OCRE2024 vernieuwd en verbeterd

OCRE2024 bouwt voort op het succes van OCRE2020, maar biedt een aantal belangrijke verbeteringen:

  1. Betere naleving van regelgeving
    Meer aandacht voor duurzaamheid, privacy, beveiliging en volledig in lijn met de Europese wetgeving.
  2. Aantrekkelijkere commerciële voorwaarden
    Instellingen profiteren van verbeterde kortingen, lagere egress-kosten en gratis trainingen.
  3. Ondersteuning op maat
    Naast bepaalde functies zoals identity management (inclusief eduGAIN-ondersteuning) en peering-verbindingen, blijven opties zoals root access, split billing en Bring Your Own Licence (BYOL) behouden. 

Hoe ondersteunt SURF bij OCRE2024?

Clouddiensten inkopen via een pan-Europese aanbesteding is complex. SURF neemt je dit niet alleen uit handen, maar begeleidt instellingen tijdens het hele proces met:

  • Advies op maat
    We helpen je met technische, juridische en strategische vraagstukken rondom de implementatie.
  • Workshops, trainingen en bijeenkomsten
    SURF regelt praktische sessies om je (team) wegwijs te maken in de mogelijkheden.  
  • Contractbeheer en administratieve ondersteuning
    Wij nemen het administratieve werk uit handen.  

Hoe nu verder?

We inventariseren nu de inschrijvingen. Daarna leggen we contact met de nieuwe aanbieders, zetten alvast een samenwerkingsstructuur op en implementeren de eerste processen. Ook stellen we verdere overeenkomsten op voor het cloudgebruik via SURF. We willen meteen kunnen beginnen, als de aanbestedingscontracten ingaan (op 3 februari 2025). Instellingen die geen lid zijn van SURF gaan zelf met de leveranciers nadere overeenkomsten afsluiten; het SURFcumulus-team adviseert ze in dit proces.

In kwartaal twee en drie van 2025 zetten we het cloudgebruik voor de leden daadwerkelijk om naar de nieuwe aanbieders. Dit ronden we in ieder geval eind 2025 af, omdat de OCRE2020-aanbesteding dan eindigt. Het precieze moment verschilt per cloudomgeving. Omdat het om een administratief proces gaat, verwachten we geen impact op de productieomgevingen in de cloud. Mogelijk veranderen bepaalde tooling of rapportages met de overgang, maar daarvan houden we je natuurlijk op de hoogte. 

Samen vooruit met OCRE2024

Met OCRE2024 zetten we een volgende stap in onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Europa ondersteunen. Heb je nog vragen, of wil je advies over jouw situatie? Neem contact op met je SURFcumulus-adviseur via surfcumulus@surf.nl

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties