Een toegankelijke introductie in cybersecurityland

Cybersecurity is een heel breed vakgebied waar vaktermen welig tieren. Tegelijkertijd zijn er steeds meer rollen en functies waarbij begrip van het vakgebied of onderdelen daarvan belangrijk is. Waar begin je als je je weg wilt vinden in cybersecurityland? Hoe zorg je dat je jezelf verstaanbaar kunt maken en begrijpt wat afkortingen en termen betekenen?

In dit artikel vind je de bronnen en aanbevelingen om op een laagdrempelige manier kennis te maken met cybersecurity en in kennis en vaardigheden eigen te maken. Er is ook een vergelijkbaar artikel over wegwijs worden in de wereld van privacy.

Hoe kwam dit overzicht tot stand?

In juni heb ik een oproep geplaatst in de SCIPR community en een oproep op LinkedIn. Daar kwamen veel uiteenlopende aanbevelingen en suggesties uit. Om deze selectie overzichtelijk te houden beveel ik alleen bronnen aan:

  • Waar ik of iemand die ik persoonlijk ken positieve ervaringen mee heeft
  • Die ik zelf gelezen nagelopen heb en op grond van mijn ervaring aanbeveel
  • Die laagdrempelig zijn en mensen met verschillende leerstijlen aanspreken
  • In het Nederlands, omdat mijn doelgroep Nederlandstalig is.

Video en tv programma’s

In deze uitzending Zembla  leer je in 35 minuten wat ransomware is en hoe hackers te werk gaan.

Nog korter is deze video van Nieuwsuur over de Digitale maffia en het uitvoeren van ransomware aanvallen. Met mooie voorbeelden uit de praktijk.

 

Hoe zit de wereld van internetoplichting in elkaar? Onderzoeksjournalist en documentairemaker Anthony van der Meer gaat op onderzoek uit en leg oplichterpraktijken bloot in de vier afleveringen van Bait. In vier afleveringen van elk ongeveer 40 minuten leer je meer over sexspam, phishing, datingfraude en helpdeskfraude.

Cybersecurity podcasts

Wat als je ex jouw digitale leven overneemt en al je bewegingen volgt? Precies weet waar je bent en met wie je appt? Dat hoor je in de eerste aflevering van het tweede seizoen van de truecrime-podcast Ik Weet Je Wachtwoord. Het zijn dit soort bizarre verhalen die journalist Daniël Verlaan laat horen in zijn podcast Ik Weet Je Wachtwoord. Elke aflevering duik hij in een nieuwe zaak waarin naast gedupeerden ook de (criminele) hackers aan het woord komen.

Neem een kijkje in de keuken met de podcast ‘De Dienst’ van de AIVD. In deze podcastserie horen luisteraars hoe de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een cyberdreiging onderzoekt. AIVD'ers vertellen welke stappen ze nemen. Podcastmaker Liesbeth Rasker presenteert ook deze podcast. Zij onderzoekt samen met een aantal AIVD'ers om welke cyberaanval het gaat. In zes afleveringen van elk een half uur volg je de van de AIVD in het fictieve onderzoek 'Operatie POSITRON'.

Boeken

In ‘Ik weet je wachtwoord’ gaat Daniel Verlaan undercover in schimmige netwerken, sprak met de puber die de Nederlandse banken platlegde en zocht uit hoe een kleine arthousebioscoop op grote schaal onze computers gijzelde.

Naast aangrijpende verhalen van slachtoffers, toont Maria Genova in het boek ‘Komt een vrouw bij de hacker’ hoe gemakkelijk identiteitsfraude is geworden en dat het iedereen kan overkomen. Je hoeft niet eens veel verstand van computers te hebben om alles over iemand te weten te komen en om leningen op zijn of haar naam af te sluiten.

Iets serieuzer maar wel heel behulpzaam is het boek 'Informatiebeveiliging onder controle'.  In 212 pagina’s vind je een heldere uitleg over de verschillende aspecten van informatiebeveiliging, waaronder de menselijke factor. Het is een studieboek, maar beknopt, duidelijk en daardoor goed te lezen of specifieke onderwerpen in terug te vinden.

Vrouwengezicht met de titel Informatiebeveiliging onder controle
Cover 'Informatiebeveiliging onder controle'

Cybersecurity awareness woordenboek en spiekbriefjes

Heb je behoefte aan een korte reminder, dan helpen de cybersecurity spiekbriefjes om een aantal cybersecurity onderwerpen kort samen te vatten. Werk je aan een artikel of bericht en moet je een technisch verhaal omzetten naar begrijpelijke taal? Het cybersecurity woordenboek helpt je uit de brand en geeft je omschrijvingen en alternatieven voor vaktermen.

Wil je meer weten over hoe je jezelf kunt beschermen tegen cybercriminaliteit, dan vind je uitgebreide informatie op deze non-profit privacy awareness websites.

www.alertonline.nl

www.veiliginternetten.nl

www.cybersaveyourself.nl

www.laatjeniethackmaken.nl

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties