Eerste hulp bij Cybercrime - wat doe je als je gehackt bent?

Cybercrime zijn misdaden die gepleegd worden met een ICT-middel, gericht op een ander ICT-middel. Bijvoorbeeld een aanval op een computer, smartphone, smartwatch of tablet, met als doel het verspreiden van een virus, hacken, DDoS-aanvallen, ransomware en malware. De kans dat je slachtoffer wordt van cybercrime is groot, omdat hackers steeds slimmer en effectiever te werk gaan. In dit artikel meer over wat te doen als je het slachtoffer bent van cybercrime.

 

Hoe weet je of je slachtoffer bent van Cybercrime?

Je bent mogelijk slachtoffer van een cybercrime incident als je:

  • Niet meer bij je bestanden kunt
  • Er onbekende bedragen van je rekening zijn afgeschreven
  • Je niet meer kunt inloggen in je mail of op je social media accounts
  • Je vrienden en familie e-mails of berichten ontvangen die jij niet hebt verzonden.
  • Op jouw social media account berichten worden geplaatst die jij niet hebt geplaatst

Je kunt op https://haveibeenpwned.com controleren of je e-mailadres of eventuele andere gegevens eerder zijn buitgemaakt door hackers.

Wat doe je als je toch slachtoffer bent geworden van cybercrime?

 

  • Blijf kalm

Merk je dat je gehackt bent of je bestanden ineens versleuteld zijn? Blijf rustig zodat je gericht kunt handelen en de schade nog enigszins kunt beperken.

 

  • Laat het apparaat aan, maar verbreek de verbinding met het wifi-netwerk

Als je het apparaat uitzet kunnen bestanden en gegevens verloren gaan. Laat het apparaat dus aan staan, maar verbreek wel meteen de verbinding met het netwerk. Doe dit niet alleen voor het gehackte apparaat, maar voor al je apparaten die met het internet verbonden zijn. Zo kun je voorkomen dat er meer schade ontstaat. Gegevens en/of bestanden zijn mogelijk al door hackers buitgemaakt.

 

  • Verander je wachtwoorden

Als het nog lukt om in te loggen bij je accounts, verander je wachtwoorden dan direct. Kies het liefst voor een zo lang mogelijk wachtwoord (tenminste 12 tekens of meer) dat jij goed kunt onthouden. Hoe meer tekens, hoe beter. Stel twee factor authenticatie in om het hackers moeilijker te maken. Verander je wachtwoorden nooit vanaf het gehackte apparaat, want wellicht kijkt er nog iemand met je mee.

 

  • Informeer de onderwijsinstelling en je familie en vrienden

Er heerst nog vaak een taboe op vertellen dat je mogelijk gehackt bent of slachtoffer bent geworden van cybercriminaliteit. Maar het kan iedereen overkomen en er over praten helpt om anderen daar bewust van te maken. Door adequaat te handelen kan verdere schade voorkomen worden. En door familie en vrienden te vertellen over dit soort incidenten help je om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen.

Vier blokjes met de tekst: blijf kalm, verbreek de verbinding, verander je wachtwoorden, informeer je organisatie, familie en vrienden
Vier stappen voor eerste hulp bij cybercrime

SURF ondersteunt instellingen om cybersecurity awareness te vergroten. Bijvoorbeeld met Cybersave Yourself. Deze gratis online toolkit bevat filmpjes, teksten, flyers en ander materiaal dat aan te passen is naar jouw instelling. Ook faciliteert SURF het delen van kennis en ervaring in de werkgroep Awareness. Één keer per maand komt deze groep online bij elkaar. Alleen medewerkers van instellingen kunnen hier aan mee doen.

Wil je meer weten over Cybersave Yourself of de awareness werkgroep, neem dan contact met ons op!

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties