Hoe samenwerking cybersecurity professionals beschermt tegen stress en burn-out

Cybersecurity professionals ervaren veel stress in hun dagelijkse werk en in hun carrière. In dit artikel lees je hoe effectief samenwerken stress en burnout onder cybersecurity professionals voorkomt en vermindert. Het geeft inzicht in hoe de samenwerking in cybersecurityteams kan worden verbeterd en introduceert een unieke kans om deze vaardigheden te trainen in een 'sandbox'-omgeving.

Voel je je gestrest? Je bent niet de enige!

Het komt helaas veel voor dat cybersecurity professionals veel stress en uiteindelijk een burn-out ervaren. Kijkend naar de werkomgeving is dat heel goed te verklaren.

  • Cybersecurity professionals werken onder dynamische omstandigheden - taken en doelen veranderen voortdurend;
  • Dynamische omstandigheden vereisen dat professionals meer reactief dan proactief zijn. Er zijn veel factoren waar je als professional geen invloed op hebt;
  • Het is vaak onduidelijk wat de verantwoordelijkheden zijn van een cybersecurityprofessional, wat onduidelijkheid en frustratie veroorzaakt.

Veel cybersecurity professionals voelen zich gestrest en hebben bijna een burn-out, en ze zijn niet de enigen.

Uit een enquête onder 175 cybersecurity professionals, die op 6 en 7 december werd gehouden tijdens Black Hat Europe 2023, kwamen twee belangrijke bevindingen naar voren:

  • De meeste cybersecurity professionals zien zichzelf als stressbestendig.
  • Toch verwacht 33% van de respondenten een burn-out* binnen de komende 6 maanden, en meer dan 50% van de respondenten binnen de komende 12 maanden.

* over het algemeen interpreteren respondenten burn-out als "niet de energie hebben om je werk goed te blijven doen".

Deze twee bevindingen suggereren dat individuele weerbaarheid tegen stress niet voldoende is als bescherming tegen burn-out. Als cybersecurity professionals op eigen kracht proberen een burn-out te bestrijden, is de kans groot dat ze in de komende 12 maanden een andere werkmail zullen hebben.

Een antwoord dat je misschien niet wilt horen

Hoe verminder je stress en optimaliseer je je veerkracht om burn-out te voorkomen als cybersecurity professional? Onderzoek toont aan dat samenwerken belangrijk is om mentale stress te verlagen en de resultaten van werkzaamheden te verbeteren. Eén manier is om meer met anderen samen te werken: bijvoorbeeld met teamleden, collega's, collega's in andere organisaties.

Meer samenwerken met anderen is misschien niet het antwoord dat je wilt horen. Er zijn verschillende redenen waarom cyberbeveiligingsprofessionals niet enthousiast zijn over samenwerken:

  • Wat als andere mensen niet competent zijn om echt bij te dragen aan een oplossing?
  • Wat als het te veel tijd van mijn eigen werk wegneemt om met hen af te stemmen en te communiceren?
  • Wat als samenwerken met anderen tot slechtere resultaten leidt?

De genoemde barrières hebben allemaal te maken met het werk dat gedaan moet worden, de inhoudelijke taken. Als je er van uitgaat dat taken zo efficiënt mogelijk uitgevoerd moeten worden, kan samenwerking gezien worden als een hinderlijke afleiding. 

Maar samenwerking levert ook unieke voordelen op. Bijvoorbeeld dat je er niet alleen voor staat wanneer een situatie of taak niet volgens plan verloopt. Het kan negatieve emoties zoals frustratie, teleurstelling of je geïsoleerd voelen verminderen of voorkomen. Het delen van deze ervaringen vermindert de individuele stress door de ervaren belasting te verplaatsen van individueel naar een gedeelde last op groepsniveau. Zo worden negatieve emoties  omgezet in gedeelde veerkracht, en wordt de band tussen collega's sterker.

Samenwerking op korte termijn kan ongemak veroorzaken.  Het kost tijd en is niet altijd even efficiënt als alleen werken. Maar op de lange termijn krijg je meer plezier in je werk en wordt je werk kwalitatief beter. Bovendien is samenwerken een onderdeel waar je zelf veel controle op uit kunt oefenen.

Een expert worden in samenwerking

Er zijn genoeg redenen waarom samenwerken niet de standaard werkwijze is in cybersecurity. Het is niet iets waar de meeste cybersecurity professionals van nature toe geneigd zijn vanwege de vertrouwelijkheid van de werkzaamheden. Maar samenwerken is een vaardigheid die getraind kan worden. net als technische vaardigheden kun je samenwerken trainen om er beter in te worden.

Een belangrijke drijfveer achter elk gedrag is competentie, of expertise. Als je ergens goed in bent, zul je dat gedrag eerder kiezen dan gedrag waar je minder goed in bent. Om van samenwerking een expertisegebied te maken, is oefening nodig.

Je kunt samenwerking niet alleen oefenen (dus zoek een 'sociale zandbak'!)

In tegenstelling tot de meeste technische vaardigheden op het gebied van cybersecurity, kun je samenwerking niet in je eentje ontwikkelen. Het oefenen van de samenwerkingsvaardigheid vereist interactie met andere mensen en het investeren van tijd met andere mensen. Tijd vrijmaken is moeilijk, vooral tijd waarbij je samen rustig kunt oefenen buiten een cybercrisis of incident. Het is echter een investering die op de lange termijn stress vermindert en burn-out kan voorkomen.

Zoals bij het oefenen van elke cybersecurity vaardigheid, is een sandbox de veiligste plek om te oefenen en expertise te ontwikkelen. Een 'social sandbox ' is een plek waar mensen verschillende samenwerkingsmethoden kunnen uitproberen. Ze ervaren hoe het voelt om samen te werken en merken hoe samenwerking ondersteunend kan zijn tijdens en na uitdagende situaties. Uiteindelijk is het doel om de vaardigheid van samenwerking te oefenen zodat deze vaardigheden toegepast kunnen worden in het dagelijkse werk.

Gelegenheid om te oefenen in een Masterclass

SURF organiseert op 12 en 13 februari 2024 één masterclass over effectief samenwerken en biedt de mogelijkheid om te spelen in een 'social sandbox'. De Masterclass maakt gebruik van de Integr8-methode, die oorspronkelijk is ontwikkeld door Dr. Daniel Shore en deels is gefinancierd door het Nederlandse NCSC. Deze methode is ontworpen om effectief samenwerken in teams te trainen onder begeleiding van twee sociaal-gedragsdeskundigen die gespecialiseerd zijn in cybersecurity. De Integr8-methode is geaccrediteerd door het NCSC-UK en wordt onder andere gebruikt door de Nederlandse cybercrime-eenheid van de politie.

Dit is een unieke kans om deel te nemen aan de Masterclass voor effectieve samenwerking. Omdat de hele cybersecurity sector baat heeft bij het voorkomen van stress en burn-out, kunnen alle cyberbeveiligingsprofessionals aan de Masterclass meedoen, ook als je organisatie geen lid is van SURF.

Er is een speciale korting beschikbaar als 3 of meer teamleden van dezelfde organisatie zich inschrijven. Lees meer over de masterclass en schrijf je in vóór 5 februari.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dr. Daniel Shore, één van de ontwikkelaars van de Integr8 methode en trainer van de Masterclass.

 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 3 reacties

Reactie van John Lieberwerth

Naast samenwerking als belangrijke voorwaarde zijn er nog andere aanbevelingen die de job een positieve impuls kunnen geven. In januari publiceer ik een artikel hierover dat nu in de afrondende fase is.