Zonder zorgen op reis: Zo beveilig je gegevens en apparaten tijdens je vakantie

In de huidige gedigitaliseerde samenleving heeft technologie ook zijn weg gevonden naar onze vakantiebestemmingen. Of je nu op een tropisch strand ontspant, door historische steden zwerft of avonturen in de natuur beleeft, één ding is zeker: je neemt waarschijnlijk je smartphone, tablet of laptop mee om verbonden te blijven met de buitenwereld. Terwijl je geniet van je welverdiende vakantie, liggen er echter verschillende online bedreigingen op de loer. Met deze maatregelen bescherm je jezelf en je gegevens.

Veilig werken op vakantie

Om echt tot rust te komen kun je het beste je werklaptop en telefoon thuis laten. Maar ontkom je er niet aan, dan kun je met deze acties je bestanden veilig houden.

Voorkom kwijtraken belangrijke gegevens

Maak je laptop en telefoon zo leeg mogelijk en maak een goede back-up. Zo voorkom je dat je belangrijke gegevens kwijtraakt bij diefstal of schade aan je apparaten.

 

  • Verwijder foto’s en bestanden die niet meer relevant zijn. Verplaats ze naar een samenwerkingsomgeving/cloud/applicatie.
  • Maakt een volledige back-up, voordat je met je apparatuur vertrekt. Vergeet je privételefoon niet. Denk aan foto's die je graag wil bewaren, of gegevens die niet meer in je iCloud passen.

Goede gewoontes om je apparatuur en data veilig te houden

Met een plan ga je goed voorbereid op stap.

  • Bewaar je apparatuur in een kluis of afgesloten kamer. Zijn deze niet beschikbaar? Hou je apparaten dan goed in je zicht en zorg dat anderen er niet bij kunnen.
  • Gebruik je telefoon als hotspot en vermijd openbare wifi-netwerken. Ben je langere tijd in een ander land, dan kan he tlonen om een tijdelijk dataplan te kopen of via een e-sim toe te voegen aan je telefoon.
  • Tóch een openbaar netwerk gebruiken? Gebruik dan je VPN. Zet ‘onthoud dit netwerk’ altijd uit en verwijder regelmatig je netwerkgeschiedenis op je telefoon.
  • Leg elektrische apparaten in de schaduw en laat ze niet in de hete auto liggen.

Wat doe je bij een incident?

 

  • Is je werklaptop tóch niet waterbestendig? Zorg dat je het nummer van de it-servicedesk bij de hand hebt. Zet het nummer in je telefoon zodat je er ook bij kunt als je laptop kapot of gestolen is.
  • Label je apparaten met een telefoonnummer.
Checklist Digitaal Veilig op reis
Checklist Digitaal Veilig op reis

Zo houd je je privé apparatuur en gegevens veilig

Afgezien van je werklaptop en telefoon, neem je ook privé apparaten mee op vakantie. En misschien wil je ook het een en ander delen via social media.

 

  • Gebruik je altijd ApplePay of een andere betaalmethode op je telefoon? Zorg voor nóg een alternatieve betaalmethode.
  • Bewaar het noodnummer van je verzekeraar en je bank los van je apparatuur.
  • Synchroniseer je vakantiefoto’s regelmatig naar je cloud of andere opslagplek.
  • Je accu gaat langer mee als je vliegtuigstand inschakelt als je even niet belt of internet. Gebruik je bluetooth even niet? Zet het uit. Je accu gaat zo langer mee en je voorkomt automatisch verbinden met andere bluetoothapparaten.

Voorkom dat bekend wordt dat je huis leegstaat. Maak het dieven niet makkelijk door openbaar te maken dat je op vakantie bent.

  • Deel pas vakantiefoto’s op social media als je terugkomt;
  • Kondig niet op sociale media aan dat je op vakantie gaat;
  • Gebruik op vakantie geen check-ins op sociale media.

Conclusie

Of je nu van plan bent om je vakantie door te brengen op een afgelegen locatie, in een luxeresort of in een bruisende stad, met deze tips kun je je volledig ontspannen zonder je zorgen te maken over je online veiligheid.

SURF ondersteunt instellingen met Cybersave Yourself. Deze gratis online toolkit bevat filmpjes, teksten, flyers en ander materiaal dat aan te passen is naar jouw instelling. Wil je de tekst of afbeeldingen uit dit blog voor jouw instelling gebruiken? Neem dan contact met ons op!

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties