Eind 2014 kwam de Universiteit van Amsterdam (UvA) naar SURFmarket met de vraag: wij willen onze medewerkers graag in hun werk ondersteunen met toegang tot software en andere ICT-middelen. Ook voor thuisgebruik. Hiervoor stellen wij als UvA een jaarlijks budget per persoon beschikbaar. Alleen, we willen niet dat bijvoorbeeld onze financiële afdeling extra werk krijgt vanwege declaraties. Willen jullie meedenken? Ja natuurlijk wilden we dat wel bij SURFmarket.
“Met de credits-functionaliteit van de ICT-webshop SURFspot heeft de Universiteit van Amsterdam een natuurlijke opvolger van een eerdere medewerkersregeling gevonden.” Bert Voorbraak, directeur ICT-services, Universiteit van Amsterdam
3 jaar later
Dat was in 2014. Inmiddels zitten we in 2017 en hebben bijna alle medewerkers van de UvA hun credits verzilverd. In 2016 plaatsten zij meer dan 4.000 bestellingen. Op de klantenservice van SURFspot bleef het rustig qua vragen. De meeste vragen gingen over waar mensen hun credits kunnen inzien. In de laatste 6 maanden kwamen er maar 123 vragen binnen op de klantenservice. Relatief weinig wanneer je bedenkt dat er gemiddeld 2.000 vragen per maand komen en er 1.150 chatgesprekken zijn. Iets om trots op te zijn vanuit de UvA en vanuit SURFmarket. Een mooi resultaat van een samenwerking waarin de UvA een vraag had en we gezamenlijk een oplossing vonden, bouwden en lanceerden.
Maar waarom credits via SURFspot?
SURFspot biedt al ruim 15 jaar software en hardware tegen de best mogelijk prijzen. Omdat de UvA al gebruik maakt van SURFspot, was het voor ons een logische stap om de mogelijkheden van SURFspot te onderzoeken. De UvA hoeft zich dan alleen te focussen op de boodschap van hun ICT-tegoed, want de meeste medewerkers kennen SURFspot natuurlijk al.
Na wat technisch speurwerk bleek dat de functionaliteit, zoals de UvA het voor ogen had, prima in SURFspot te kunnen. We ontwikkelden samen met de UvA de functie om ‘credits’, of ICT-tegoed zoals de UvA het noemt, in te kunnen wisselen. Dit proces verliep in nauwe samenwerking met elkaar. Ook na de lancering hielden we regelmatig contact over de communicatie. Wat zijn bijvoorbeeld leuke producten om eens te communiceren per werkgebied of juist seizoensgebonden producten?
“Ik zie en hoor binnen de Universiteit van Amsterdam nu veel medewerkers die vooral voor het aanschaffen van hardware (laptops en tablets) gebruik maken van de credits. Ook de spaaroptie valt in de smaak. Sommige medewerkers geven aan hun credits te sparen om zo minder zelf bij te betalen.” Bert Voorbraak, directeur ICT-services Universiteit van Amsterdam
No use, no billing
De grote wens was om 1 maandelijkse factuur te ontvangen met de afrekening van de gebruikte credits. Wanneer mensen de credits niet gebruiken, worden deze namelijk niet in rekening gebracht. Ook is het inzichtelijk welke producten er worden gekocht. Dit is interessant voor IT-afdelingen omdat ze zo weten met wat voor devices er thuis en op het werk wordt gewerkt.
Lang leve authenticatie
Technisch werken de credits dankzij SURFconext- authenticatie. Met deze authenticatie kan een onderwijsinstelling het bedrag meegeven wat een medewerker mag besteden aan software of hardware. Wanneer de medewerker inlogt op SURFspot, krijgt hij of zij een notificatie waarin staat dat hij of zij credits heeft gekregen. In Mijn SURFspot is het actuele aantal altijd terug te vinden.
Andere onderwijsinstellingen
Natuurlijk maken ook andere onderwijsinstellingen gebruik van de functionaliteit. Denk aan ArtEz. Zij wilden graag dat hun medewerkers met de juiste versie van Windows 10 werken. Om hun medewerkers te faciliteren stelden zij credits beschikbaar via SURFspot. SURFsara, SURFnet en SURFmarket maken ook gebruik van de credits.
Heb je een vraag over deze functionaliteit? Neem dan contact op met Danique Aaftink van SURFspot: danique.aaftink@surfmarket.nl.
0 Praat mee