Education Spaces Viewer van de TU Delft beschikbaar voor derden middels licentie

De TU Delft heeft een online zaalcatalogus in gebruik zodat docenten vooraf het college kunnen inzien hoe een onderwijszaal is ingedeeld en welke faciliteiten daarin beschikbaar zijn. De opzet van deze applicatie werd onder andere ingegeven door een docent die in 2014 was ingeroosterd in een niet-bij-de-werkvorm-passende onderwijsruimte, zie [Column] Baalzaal.

Education Spaces Viewer, afgekort ESViewer, draait al sinds lange tijd naar volle tevredenheid van docenten, studenten, medewerkers en roosteraars. Het werd in 2022 volledig opnieuw ontwikkeld omdat andere universiteiten diverse keren vroegen of het door hen ook ingezet kon worden. 

Die nieuwe versie kwam onder licentie beschikbaar en is volledig aanpasbaar aan de eigen situatie. Zo kunnen het eigen logo en huisstijlkleuren worden aangepast, maar ook welke kolommen in de overzichtpagina getoond wensen te worden. De zoekfilters kunnen in twee talen worden gedefinieerd en getoond. De detailpagina’s kunnen in diverse overzichten worden weergegeven en elke categorie naar de eigen situatie worden gezet. Meerdere foto’s, zelfs een 360° overzicht, plattegronden, handleidingen en verwijzingen kunnen worden opgenomen. Ter inspiratie hierbij enkele voorbeelden: https://erasmusmc.esviewer.com/, https://leidenuniv.esviewer.com/ en https://strath.esviewer.com/.

We zijn zelf erg tevreden met ESViewer, maar wie kan het nu beter verwoorden dan een enthousiaste gebruiker. Stefanie van der Veen van Erasmus MC zegt het volgende:

“Als roosteraar van een joined degree opleiding werk ik erg graag met de ESViewer van de TU Delft, omdat ik niet altijd bekend ben met alle ruimtes op de universiteit. De ESviewer geeft inzicht in welke onderwijszalen er zijn, wat de opstelling is en welke faciliteiten deze ruimtes bieden. Wanneer ik op zoek moet naar een alternatief, kan ik via de plattegrond op zoek naar een naastgelegen gebouw en hoef ik niet altijd naar collega’s met mijn vragen. Omdat ik zo enthousiast ben over deze tool, gebruiken wij sinds enige tijd de ESViewer ook binnen het Erasmus MC en maken interne collega’s ook graag gebruik hiervan en krijgen wij minder mail met specifieke vragen over de ruimtes. Onze docenten kunnen via een koppeling in het rooster bekijken in welke ruimte is geroosterd en indien nodig terugvinden waar ze deze kunnen vinden. De ESViewer is in mijn ogen een tool met toegevoegde waarde voor alle universiteiten.”

ESViewer is een submodule van onze uitgebreide onderwijsontwerpapplicatie TU Delft Education Spaces Configurator, afgekort TUDesc. Dat is een heus uitgebreide applicatie voor het functioneel ontwerpen van een ruimte, niet het bouwkundig ontwerpen. We gaan dus niet op de stoel zitten van de architect, maar schuiven vanaf het begin aan en tonen leesbaarheid, ergonomische zichtlijnen en zaalrinrichting inclusief alle gerelateerde dimensies. Bijvoorbeeld heeft het aanpassen van de grootte van een projectiescherm invloed op leesbaarheid en zichtlijnen. Veranderingen worden direct berekend en getoond voor een optimaal resultaat en dat in luttele momenten. TUDesc heeft de universiteit in de praktijk al vele kosten bespaard en meerdere overleggen effectief versneld.

Neem eens een kijkje op https://tudesc.com/ en als je je registreert, dan kan je minimaal een maand ‘spelen’ met ESViewerOnly, ESViewerPlus of TUDesc. Je kunt het ook middels SURFconext benaderen mits jouw instituut dat geregeld heeft.

TUDesc landingspagina: Interactive Cloud Tool for Education Spaces
https://tudesc.com/ landingspagina

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties