Het netwerk van de toekomst – technologiedomeinen geautomatiseerd configureren

Bij netwerkapparatuur zijn van oudsher hardware, besturingssysteem en applicaties onlosmakelijk met elkaar verbonden en vaak afkomstig van dezelfde leverancier. Met innovaties op het gebied van software, automatisering en orkestratie komt daar verandering in en gaan we toe naar open en programmeerbare netwerken. In deze blogserie nemen we je mee in de ontwikkelingen die ons en de onderwijs- en onderzoeksinstellingen te wachten staan.

Huidig en toekomstig netwerk

In de vorige blog bespraken we het principe en de voordelen van open en programmeerbare netwerken. In deze blog leggen we de verschillen uit tussen ons huidige netwerk en de verwachte toekomstige situatie.

Technologiedomeinen

Voor het configureren van het netwerk van nu heb je expertise nodig in verschillende technologiedomeinen. Ook komt er nog aardig wat handwerk bij kijken. Wanneer nu bijvoorbeeld een nieuwe onderwijsinstelling een internetverbinding wil afnemen, dan moet SURFnet deze verbinding in drie technologiedomeinen configureren: het optische domein, het switching-domein en het routing-domein (zie Figuur 1). Je kunt die technologiedomeinen nu niet vanuit één systeem aansturen.

Een voorbeeld uit de praktijk

Om voor een nieuwe onderwijsinstelling een internetverbinding te realiseren, configureert SURFnet eerst twee redundante optische verbindingen op de glasvezels tussen de nieuwe locatie en de core infrastructuur van het SURFnet-netwerk. Je kunt dit vergelijken met de aanleg van asfalt voor twee gescheiden snelwegen. Vervolgens worden op de switches Ethernettunnels geconfigureerd, speciale rijstroken zonder op- of afritten waardoor het verkeer rechtstreeks naar de SURFinternet-infrastructuur (core routers) in Amsterdam wordt geleid. Tot slot stelt SURFnet in Amsterdam de routers in, wat je kunt vergelijken met het aanleggen van bewegwijzering. Als dit allemaal is gebeurd, kan de nieuwe instelling zijn eigen router instellen en is internetverkeer mogelijk.

Figuur van de huidige situatie van het SURFnet-netwerk
Figuur 1: SURFnet-netwerk – huidige situatie

Geautomatiseerd configureren

In de verwachte toekomstige situatie heeft ieder technologiedomein een open en programmeerbare API, waardoor je dat domein geautomatiseerd kunt configureren. De intelligentie die nodig is om diensten zoals SURFlichtpaden of SURFinternet beschikbaar te stellen aan een instelling bevindt zich dan in de zogenoemde orkestratielaag (zie Figuur 2). Deze slimme software kan achter de schermen op het juiste moment de juiste acties in de verschillende technologiedomeinen uitvoeren om nieuwe diensten uit te rollen. Dat gebeurt volgens een vooraf vastgestelde workflow. De orkestratielaag zal daarbij informatie uit allerlei administratieve systemen ophalen en bijwerken. Een netwerkdashboard bovenop de orkestratielaag biedt instellingen een compleet overzicht van diensten, statistieken, rapportages en, mits fysieke installatie niet nodig is, de mogelijkheid geautomatiseerd diensten op te zetten, te wijzigen of op te heffen.

Figuur van de toekomstige situatie van het SURFnet-netwerk
Figuur 2: SURFnet-netwerk – toekomstige situatie

Lichtpad snel operationeel

Een eerste voorbeeld van automatisering in het SURFnet-netwerk is al geïmplementeerd in het SURFnet-netwerk Dashboard. In de bètaversie van de tweede release kan een infraverantwoordelijke via zijn Multi Service Port (MSP) geautomatiseerd een lichtpad opzetten naar een andere instelling binnen Nederland. Hoewel dat nu nog zonder tussenkomst van een orkestratielaag verloopt en er maar één technologiedomein gebruikt wordt, is dat lichtpad binnen enkele minuten volledig operationeel. De introductie van een orkestratielaag zorgt in de toekomst voor meer flexibiliteit en schaalbaarheid, bijvoorbeeld omdat ook routers direct kunnen worden ingesteld, of omdat direct een internationale bestemming gekozen en geconfigureerd kan worden.

SURFnet-netwerk Dashboard

Het huidige SURFnet-netwerk Dashboard geeft ook inzicht in de netwerkdiensten die je afneemt en toont real-time verkeersgrafieken. In de toekomst zullen steeds meer self-service features beschikbaar komen, zoals het opzetten van lichtpaden naar commerciële aanbieders van (cloud)diensten en de functionaliteit om vanuit het SURFnet-netwerk Dashboard openstaande tickets in te zien en zelf tickets aan te maken.

Meer informatie

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties