SURF-netwerk in tijden van pandemie

Videobellen, opdrachten online maken, onderzoek delen en met collega’s chatten. De meeste instellingen hebben hun deuren gesloten en medewerkers en studenten zijn aan het thuiswerken. Dit is goed te merken, ook aan het SURF-netwerk. In dit blog lees je wat ons opviel.

In normale omstandigheden heeft het SURF-netwerk voornamelijk veel inkomend verkeer. Dat wil zeggen dat er veel meer verkeer vanaf internet naar instellingen is dan andersom. Dat is niet heel gek en te verwachten. Veel van dat verkeer komt van buitenlandse researchnetwerken en de grote partijen als Google, Facebook, Amazon, Apple en Microsoft.

Nu in tijden van de pandemie werkt bijna iedereen thuis vanaf de eigen internetaansluiting en heel veel verkeer van partijen als Google loopt daardoor niet via de infrastructuur van SURF. Enkel VPN-verkeer en als mensen resources nodig hebben die alleen beschikbaar zijn bij de instelling. Daarnaast zitten onze studenten verplicht thuis. Daardoor zien we een sterke afname in inkomend verkeer en een toename in uitgaand verkeer.

Faciliteren

Op de achtergrond hebben we van alles gedaan om dit allemaal mogelijk te maken en zagen we de nodige vragen voorbijkomen. Na de bekendmaking dat ook hogescholen en universiteiten gesloten zouden worden, kregen we verschillende meldingen van instellingen die zich duidelijk ook aan het voorbereiden waren op de lange periode van thuiswerken en teleleren. In die tijd hebben we er alles aan gedaan om instellingen zo goed mogelijk te faciliteren. Zo hebben we instellingen geholpen met de IP-aansluiting. Deze hebben we voor een aantal kunnen load balancen over de primaire en backup-aansluiting. Maar ook instellingen met EduVPN hielpen we met het snel opwaarderen van het lichtpad naar de instelling.

Van inbound naar outbound

De grafieken hieronder geven een beeld van het down- en uploadverkeer via het SURF-netwerk. De rode streep is het moment dat ons allemaal verteld werd dat we thuis moesten gaan werken. Vanaf dat moment zie je een sterke afname in inkomend verkeer (blauw) en gestage toename (groen) in uitgaand. Dit laatste lijkt weer toe te nemen.

Inkomend verkeer per dag
Inkomend verkeer per dag
Uitgaand verkeer per dag
Uitgaand verkeer per dag

Service providers

Daarnaast zien we het verkeer ook ‘anders’ stromen. Waar het inkomende verkeer voornamelijk vanaf de usual suspects kwam (Google en Facebook), is het verkeer uit deze hoek vrij stil geworden. Dat verkeer loopt simpelweg niet meer via onze infrastructuur omdat de gebruikers thuis zijn.

Het toegenomen uitgaande verkeer gaat richting de service providers zoals KPN en Ziggo. Dit is wel echt opvallend. De meeste service providers bereiken wij via de Nederlandse Internet Exchanges (knooppunten) AMS-IX en NL-IX. Met de AMS-IX hebben we 2 keer 100Gbit/sec. Dit geldt ook voor de NL-IX en dat is ruim voldoende capaciteit. Met Vodafone/Ziggo hebben wij een eigen verbinding, die altijd redelijk rustig was. Het extra uitgaande verkeer zijn we daarom gaan verdelen over de AMS-IX en de Ziggo verbinding. Zo hebben we eventuele problemen kunnen voorkomen. Hieronder zie je de toename in verkeer richting de grootste service providers.

Netwerkverkeer UPC
Netwerkverkeer UPC
Netwerkverkeer Vodafone
Netwerkverkeer Vodafone
Netwerkverkeer KPN
Netwerkverkeer KPN

Researchverkeer

Eén van de opvallendste zaken in deze wereldwijde pandemie en het thuiswerken, is dat het researchdataverkeer totaal niet mee gaat in deze trant. Onze verbindingen met andere researchnetwerken worden totaal niet beïnvloed door deze situatie.

Het zal wellicht wat te maken hebben met de kwaliteit van de verbindingen. Zo lezen we (vertaald naar het Nederlands) op de website van Inter-University Computation Center (IUCC): Terwijl de EU-streamingbedrijven hun standaard streaming veranderen in een lagere kwaliteit omdat de Europese internetproviders (ISP's) problemen hebben met de vergadercapaciteit, blijft het GÉANT-netwerk doorgaan met het bieden van essentiële en levensreddende connectiviteit.

Commerciële partijen ontwikkelen hun netwerken om de winst te maximaliseren. Het GÉANT-netwerk vereist upgrades wanneer de links meer dan 60 procent bedragen, terwijl veel commerciëlen hun netwerken op 95 procent capaciteit houden om de winst te maximaliseren. Het GÉANT-netwerk is gebouwd om plotselinge en onverwachte verkeerspieken op te vangen. Precies het soort pieken dat zich kan voordoen in het midden van een wereldwijde pandemie. Onderzoekers die op zoek zijn naar een remedie hebben een ongeëvenaarde bandbreedte nodig. GÉANT is er, samen met alle NREN's in Europa, om die bandbreedte te leveren.

NetherLight

Ook het researchverkeer over ons knooppunt NetherLight gaat niet mee in welke pandemische trant dan ook. Kunnen we hieruit opmaken dat onderzoek gewoon ongestoord wordt voortgezet?

 

 

Auteur

Ik ben netwerkengineer bij SURF en ontferm mij (samen met mijn team) over…

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties