Het open source-succes van OpenConext

Met één authenticatie meer dan duizend diensten van verschillende aanbieders ontsluiten, dat doet SURFconext van SURF. In de hele onderwijs- en onderzoeksector is deze service omarmd. Voor gebruikers een verademing, want inloggen gaat snel en is ook nog eens veilig. Maar wist je ook dat de software hiervoor open source beschikbaar is, zodat ook andere organisaties een eigen ‘SURFconext’, ofwel federatie, kunnen opzetten? En, dat gebeurt al volop. In Nederland én in Europa. Lees verder over het open source-succes van OpenConext en hoe ook wij, SURF en zijn leden, profiteren van de gezamenlijke bijdragen binnen de OpenConext-community.  

SURFconext: 250 miljoen authenticaties per jaar afhandelen, met een hoge beschikbaarheid, daarvoor is robuuste en betrouwbare software nodig. Software die door SURF zelf is ontwikkeld en wordt onderhouden. Deze stellen we al vanaf het begin open source beschikbaar onder de naam OpenConext.

Gefinancierd met publiek geld: vanzelfsprekend om werk beschikbaar te stellen

We zijn het SURFconext-project begonnen met een duidelijke visie. Hoewel we bij de start hebben gekeken naar de mogelijkheid om bestaande open source-projecten te combineren, kwamen we er al gauw achter dat we veel zelf moesten ontwikkelen. SURF is gefinancierd met publiek geld, daarom vinden wij het vanzelfsprekend dat ons werk publiek beschikbaar komt. Daarnaast gebruiken we binnen SURF ook zelf veelvuldig open source en is het voor ons logisch dat ook wij een bijdrage aan het open source-ecosysteem leveren. En, natuurlijk hopen we dat, wanneer de hele community meewerkt aan deze software, OpenConext nog beter en uitgebreider wordt.

OpenConext is software waarmee je een federatie kan opzetten bestaande uit identity- en serviceproviders. SURFconext is feitelijk een installatie van OpenConext. Inmiddels zijn er ook andere organisaties die volop gebruik maken van deze open source software.

Open source draagt bij aan een hogere kwaliteit van software

Software open source aanbieden, is dat niet veel extra werk? Dat valt wel mee. Het echte werk zit in het ontwerpen, ontwikkelen en testen van de software. Dat geldt voor open én voor closed source. Daarna is publiceren van de software in een publieke repository zo gedaan. Wat SURF extra doet, is de community faciliteren en potentiële gebruikers op weg helpen. Denk aan een website opzetten, documentatie schrijven en een communicatieplatform aanbieden.

Bij SURF ontwikkelen we features die leden nodig hebben. Ook deze bieden we open source aan. Wil een andere organisatie eigen features, dan kan dat. Zij doen daarvan zelf de ontwikkeling en het resultaat komt – na een review – in OpenConext beschikbaar.

De manier van werken die nodig is voor open source draagt veel bij aan de kwaliteit van de software. De community levert features aan. Gestandaardiseerd werken is een norm omdat meerdere organisaties en mensen betrokken zijn. Het is extra belangrijk dat goed wordt gedocumenteerd en altijd testen beschikbaar zijn. Ook moet de software betrouwbaar geïnstalleerd kunnen worden en nieuwe versies compatible zijn met oudere componenten. Features die niet iedereen gebruikt, moeten in een apart component zitten of uitgeschakeld kunnen worden. En, een extra motivatie om netjes te werken: alle code die wordt opgeleverd, is direct publiek beschikbaar.

Ook andere organisaties zetten federaties op met OpenConext: Overheid, Kennisnet en ‘Portugese SURF’

SURFconext is al lang niet meer de enige federatie die op OpenConext draait. De open source software is ook voorbij de onderwijs- en onderzoekwereld en zelfs in het buitenland omarmd.

De Rijksoverheid gebruikt OpenConext voor haar interne federatie van rijksambtenaren. Alle 240 duizend gebruikers binnen ministeries en departementen loggen hiermee eenvoudig en snel in op rijksapplicaties. Ook binnen andere overheidsonderdelen zijn installaties van OpenConext actief.

Kennisnet voorziet het primair en voortgezet onderwijs van toegang tot leermiddelen met de Entree-federatie. In 2022 is het verouderde platform volledig vervangen door OpenConext. Zij kregen hierdoor ook meer functionaliteiten, zoals ondersteuning voor het OpenID-connectprotocol, dat al door SURF was ontwikkeld. Kennisnet heeft zelf ook bijgedragen aan het project met nieuwe features.

FCCN, de Portugese evenknie van SURF, heeft met OpenConext een nationale federatie voor onderwijs en onderzoek opgezet. Ook vanuit andere Europese landen is er interesse in de toepassing.

Sneller innoveren door gezamenlijke bijdragen binnen de community

Het succes van OpenConext laat wat ons betreft zien dat – ook in niches als identiteitsfederaties – open source een waardevol uitgangspunt kan zijn. De moeite die wij als SURF hebben gestoken in SURFconext, komt daarmee niet alleen de SURF-leden ten goede. Het dient de bredere gemeenschap. Elke geïnvesteerde euro levert zo nog meer waarde op, dan wanneer deze alleen voor SURF was uitgegeven. Belangrijker nog, is dat andere organisaties, zoals het Rijk, Kennisnet en FCCN, nu sneller kunnen innoveren zonder opnieuw het wiel uit te vinden. Dat geldt ook voor SURF en haar leden; ook wij profiteren van alle gezamenlijke bijdragen binnen de OpenConext-community.

Meer weten over de aanpak van open source softwareontwikkeling, of wil je zelf aan de slag met de OpenConext-suite? Neem contact met me op!

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 1 reactie

Reactie van Rosanne Pouw

Leuk om te lezen dat Kennisnet en de RIjksoverheid ook gebruik maken van Open Conext. Bedankt voor het schrijven van dit artikel!

Gerelateerde artikelen