Anneke de Maat
Voor de website Vraagbaak Online Onderwijs schrijf en redigeer ik artikelen… Meer over Anneke de Maat

Veel studenten uit het mbo, hbo en wo ervaren stress door prestatiedruk, worstelen met eenzaamheid of met mentale problemen. Daarnaast zijn er jongeren die financiele problemen hebben. Hoe kunnen onderwijsprofessionals dit soort problemen bij studenten (tijdig) signaleren en passende ondersteuning bieden? Onze sprekers laten zien hoe ze technologie inzetten om studenten te helpen en aandacht te vragen voor de problemen waar studenten mee worstelen. Van een interactieve app tot en met een interactieve 360-graden-video-omgeving waarin jezelf dilemma's ervaart.
Onze eerste spreker is Lieke Brugman, docent pedagogiek aan het Astrum College en MBO Leraar van het Jaar 2023. Lieke heeft een sterke visie op het ondersteunen van studenten en zet technologie in om hun welzijn te verbeteren. Haar ervaring in pedagogiek, jeugdzorg en kinderopvang maakt haar een waardevolle inspiratiebron voor iedereen die met studenten werkt.
Raimke Groothuizen, leercoach en docent (visuele) communicatie en student Thomas Antonis, vierdejaarsstudent Communicatie, komen vertellen over de expositie die ze maakten over studentenwelzijn.
Raimke Groothuizen maakte samen met studenten een tentoonstelling over studentenwelzijn (in Breda). Een collega bracht haar op het idee om hierin ook een interactieve 360-graden beleving op te nemen. Raimke inventariseerde samen met studenten de thema’s. Denk aan financiën, huisvesting, zorgtaken, discriminatie en prestatiedruk. Op de expo kun je in de interactieve 360-graden omgeving letterlijk in de schoenen van een student stappen en ervaren met welke dilemma’s en keuzes studenten dagelijks te maken hebben.
Thomas Antonis werkte mee aan de expo en acteerde in de 360-graden video.
De expo is tot 28 maart te zien in Breda en gaat daarna op reis naar Avans Hogeschool en Breda University of Applied Sciences.
De derde presentatie wordt gegeven door Selim Tuncyurek en Hasan Mert Aslan. Zij kijken naar eigen zeggen niet positief terug op hun schoolperiode als het gaat om lessen over geld. “Te theoretisch en veel te saai. Dit bracht ons in grote financiële problemen." Het werd hun persoonlijke missies om hier verandering in te brengen.
Selim en Hasan hebben The money game, een app, ontwikkeld. Hiermee kunnen leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo-studenten op een speelse en eigentijdse manier leren omgaan met geld. De game schenkt aandacht aan onderwerpen als:
De app 'The Money Game' biedt leerlingen en studenten een veilige omgeving om fouten te maken en te zien wat de gevolgen hiervan zijn. In het webinar vertellen zij hoe belangrijk innovatie is in het onderwijs.
Meld je aan voor het webinar: via de knop rechtboven op deze webpagina. We zien je graag op vrijdag 28 maart, 2025, 13.00 – 14.00 uur.
@ Photo: Tim Gouw (Unsplash)
Voor de website Vraagbaak Online Onderwijs schrijf en redigeer ik artikelen… Meer over Anneke de Maat
0 Praat mee