Lesmaterialen over AI-geletterdheid

AI is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het onderwijs. Docenten en studenten moeten moeite doen om bij te blijven met de snelle ontwikkelingen. Maar hoe vergroten ze hun kennis over AI? In deze blog delen we verschillende lesmaterialen van instellingen die docenten en studenten helpen om AI-geletterd te worden.

In 7 minuten bijgepraat over AI door Inholland Hogeschool

Het lectoraat Teaching, Learning & Technology van Inholland Hogeschool heeft een publicatie over AI geletterdheid. Hierin worden vereiste competentis besproken om AI kritisch te kunnen beoordelen en er effectief mee te kunnen samen werken. Binnen zeven minuten ben je bijgepraat over AI geletterdheid. Je vindt de publicatie hier.

E-module AI voor Docenten en Studenten van het UVA Teaching and Learning Centre

Het Teaching and Learning Centre van de Universiteit van Amsterdam heeft e-modules ontwikkeld voor docenten en studenten om ze te begeleiden bij AI. Deze modules introduceren en benadrukken de impact ervan op onderwijs en beoordeling. Docent krijgen inzicht in hoe ze het beste studenten kunnen ondersteunen en welke AI-tools beschikbaar zijn. Studenten krijgen tips over hoe ze AI verantwoord kunnen inzetten. Je vindt de e-modules hier.

Netwerk Mediawijsheid: Lesmaterialen en Cursussen

Het netwerk mediawijsheid heeft een hand-out ontwikkeld met tips en informatie over (generatieve) AI-wijsheid in het onderwijs. Hierin worden handige cursussen, toolkits en artikels gedeeld voor onderwijsprofessionals. Maar ook lesmaterialen voor leerlingen. Je vindt ze hier.

Mbomediawijs.nl: Lessenserie voor MBO Docenten

Daarnaast heeft het mbomediawijs.nl een lessenserie ontwikkeld voor mbo-docenten, zodat zij mbo-studenten laten kennismaken met AI en kunnen ontdekken hoe zij AI verantwoord kunnen inzetten in hun leerproces. Je vindt de lessenserie hier.

Prompt Engineering Handleiding door de Hanze Hogeschool

De Hanze hogeschool heeft een prompt engineering handleiding geschreven. Prompting is op dit moment de manier om te communiceren met AI-tools zoals ChatGPT, Gemini, en Copilot. De toolkit van de Hanze hogeschool helpt bij het schrijven van een goede prompt, zodat het AI-systeem goed met je mee denkt. Je vindt de handleiding hier.

Online training AI in het Onderwijs door KU Leuven

De KU Leuven heeft een online training over AI in het onderwijs. De training bevat vier modules over de relatie tussen AI en het onderwijs, hoe data gekoppeld is aan AI, de uitdagingen zijn voor AI in het onderwijs en hoe je als docent of student het best AI kan navigeren. Let op: de training is in het Engels. Je vindt de training hier.

In deze blog hebben we diverse lesmaterialen besproken die instellingen bieden om docenten en studenten te helpen bij het vergroten van hun AI-geletterdheid, van e-modules tot handleidingen en online trainingen. Deze blog is een reactie op een vraag van de AI Vraagbaak over de beschikbaarheid van lesmateriaal voor AI-geletterdheid. Voor verdere vragen over AI in het onderwijs verwijzen we graag naar de AI Vraagbaak - Samen op zoek naar antwoorden.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 6 reacties

Reactie van S. Jager

Bedankt voor deze nuttige informatie. De link naar UvA TLC doet het niet (25/3).

Reactie van R van Assema

Hoi Sanderijn, ik heb helaas geen andere mogelijkheid om contact met je op te nemen. Maar wilde je bedanken voor de vermelding van onze lessenserie. Alleen staat onze naam foutief vermeld. Het is namelijk mbomediawijs.nl niet MBO Mediawijs. Daarnaast is het niet 'hun leerlingen' maar mbo-studenten. Is het nog mogelijk om dit aan te passen?