Terugblik: Kick-Off van de Pilot AI Ethiek Volwassenheidsmodel

Steeds meer instellingen komen in aanraking met AI binnen onderwijs, onderzoek, en bedrijfsvoering. Deze technologie biedt veel mogelijkheden, maar zorgt ook voor nieuwe uitdagingen. Hoe gebruik je AI op een manier die verantwoordelijk en betrouwbaar is? Binnen de pilot ‘AI ethiek volwassenheidsmodel’ zoeken we het uit. Lees hier meer over onze kick-off bijeenkomst.

Op 21 maart kwamen we met 100+ deelnemers bij elkaar voor de eerste kick-off voor een pilot verkenning naar het ‘AI ethics maturity framework’. Een grote groep geïnteresseerden voor een informatieve bijeenkomst over hoe een organisatie-volwassenheidsmodel kan helpen met het ethisch verantwoord innoveren met AI. Het programma bestond uit 4 delen:

  • een korte toelichting over ‘responsible tech’ bij SURF,
  • de introductie van het model door een van de ontwikkelaars van EDSA,
  • een presentatie over de implementatie bij de Erasmus Universiteit Rotterdam,
  • en een uitleg over hoe de pilot er uit gaat zien.

Nieuwsgierig? Je kan een deel van het webinar terugkijken en alle benodigde informatie, inclusief slides, terugvinden op de project webpagina.

Foto van de studio
Tamara Thuis presenteert het AI Ethiek Volwassenheidsmodel

Wat is het AI ethiek volwassenheidsmodel?

Het door EDSA ontwikkelde AI ethiek volwassenheidsmodel kijkt naar de organisatorische randvoorwaarden om AI verantwoord in te kunnen zetten. Zoals bijvoorbeeld het inrichten van governance, ontwikkelprocessen, beleid, en communicatie. Het model biedt structuur voor medewerkers, managers, ethics/privacy officers en FG’s die met de ethische aspecten van AI binnen hun organisatie aan de slag willen.

Het model met 6 dimensies: bewustzijn & cultuur, beleid, governance, communicatie & training, ontwikkel processen, en tooling.
Het volwassenheidsmodel

De pilot

De pilot gaat nu 2 April officieel van start en in Juni zullen we de eerste resultaten binnen komen. Mocht je na deze blog erg enthousiast zijn, kijk dan nog het webinar terug en meldt je voor 28 maart aan voor de pilot (zie hier voor alle details).

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties