Met eduVPN veilig werken en leren op afstand

Met alle medewerkers en studenten die vanuit huis werken, is veilige en beveiligde wifi-toegang noodzakelijker dan ooit. eduVPN biedt zowel veilige toegang tot campusnetwerken, als veilig gebruik van publieke wifi-netwerken. In deze blog licht ik toe hoe eduVPN ingezet kan worden.

Twee usecases

eduVPN biedt twee verschillende usecases, afhankelijk van wat er nodig is en waar je je bevindt: institutionele toegang en beveiligde toegang tot het internet.
 

 1. Institutionele toegang
  Vele duizenden studenten, medewerkers en onderzoekers werken vanwege de COVID19-pandemie verplicht thuis. Maar ze hebben nog steeds toegang nodig tot diensten en gegevens die door de instelling wordt aangeboden. Tot nu toe was het bieden van toegang tot de instelling moeilijk of duur, met de noodzaak om commerciële VPN-oplossingen en -software te kopen en te ondersteunen.

  Institutionele toegang biedt toegang tot private netwerken: een 'corporate' VPN-oplossing als het ware, waarbij eindgebruikers toegang hebben tot diensten en voorzieningen binnen het interne netwerk van hun instelling. Het kan ook worden gebruikt om verschillende campussen of netwerken (VLAN's) aan te sluiten binnen één enkele instelling. Het gebruik van eduVPN maakt veilige geauthenticeerde toegang, via SURFconext, mogelijk voor studenten en medewerkers op een kosteneffectieve en schaalbare manier. Tevens is er de mogelijkheid om tweefactor-authenticatie te gebruiken, bijvoorbeeld via SURFsecureID.
   

 2. Beveiligde internettoegang
  Publieke wifi is overal beschikbaar, zoals in de trein, cafés, restaurants etc. Meestal is deze niet afdoende beveiligd en lopen studenten en medewerkers risico dat hun gegevens worden ingezien en/of gedeeld door derden. eduVPN biedt veilige en privacyvriendelijke toegang vanaf openbare netwerken door een veilig pad aan te bieden naar vertrouwde netwerken. Met eduVPN zijn studenten en medewerkers beter beschermd als ze van deze openbare wifi-netwerken gebruikmaken.

  Met behulp van eenvoudig te gebruiken software biedt eduVPN de mogelijkheid om veilig en privacyvriendelijk gebruik te maken van internet op laptops, mobiele telefoons en tablets.

eduVPN groeit snel

Na de recente wijdverbreide lockdown-maatregelen zijn er wereldwijd meer dan 40 eduVPN-aansluitingen gerealiseerd om veilige, institutionele toegang voor onderzoek en onderwijs te helpen ondersteunen. Daarnaast bieden inmiddels 14 onderzoeksnetwerken  beveiligde internettoegang, door middel van eduVPN, aan.

Kenmerken

eduVPN:

 • Is volledig open source en deze broncode wordt regelmatig geaudit.
 • Is een dienst van SURF en kan tegen een vergoeding worden ingekocht. SURF levert deze dienst als een ‘cloudproduct’ aan de instelling.
 • Zal eind dit jaar een dienst worden onder supervisie van GÉANT, net zoals eduroam ook een GÉANT-dienst is.
 • Wordt volop doorontwikkeld, binnenkort komen nieuwe apps uit die volledig geredesigned zijn en nog gebruiksvriendelijker zijn.

Meer weten? Ga naar www.surf.nl/eduvpn.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties