Paying for Open Access: het laatste Knowledge Exchange onderzoek

SURF is een van de partners in Knowledge Exchange: een uniek samenwerkingsverband tussen zes organisaties, ieder in eigen land belast met het ontwikkelen van digitale infrastructuur en services voor het hoger onderwijs en onderzoek: CSC in Finland, CNRS in Frankrijk, DEFF in Denemarken, DFG in Duitsland, Jisc in Groot-Brittannië en SURF in Nederland.

De Knowledge Exchange-partners delen de visie dat onderzoek zo open mogelijk moet zijn. Samen werken de partners aan het verwezenlijken van deze visie door het delen van kennis en ervaring, het promoten van een grensoverschrijdende aanpak en het gezamelijk optrekken in beleid op het gebied van Open Science en Open Access.

Onlangs heeft Knowledge Exchange twee nieuwe rapporten gepubliceerd met daarin de uitkomsten van hun laatste onderzoek. Dit onderzoek is gehouden onder onderzoekers verbonden aan zes onderzoeksorganisaties in Groot-Brittanië, Frankrijk, Duitsland, Finland, Denemarken en Nederland. De aktieve rol van deze organisaties heeft geleid tot 1069 door onderzoekers ingevulde enquetes over hun in 2015 gepubliceerde artikelen, zowel in volledig open access als in hybride tijdschriften.

Focus is de invloed van zaken als publicatiekosten, de zogeheten Article Processing Charges (APC’s), op de keuzes bij het publiceren van wetenschappelijke artikelen. Welke redenen zijn belangrijk voor auteurs als zij kiezen voor Open Access, wat is de invloed van OA op de keuze voor een bepaald tijdschrift, de invloed van het bestaan van APC-fondsen en OA-beleid op deze keuze en  eventuele extra administratieve handelingen bij Open Access publicaties? Verder bevatten de rapporten aandachtsgebieden waar verdere hulp voor onderzoekers op dit gebied nodig is.

De samenvatting van het rapport is hier te downloaden: Paying for Open Access the author’s perspective  en het complete onderzoek, inclusief literatuurverwijzingen hier: The financial and administrative issues around article publication costs for Open Access: the author’s perspective. Knowledge Exchange reports; M. van der Graaf;

Verdere informatie over de Knowledge Exchange Open Access Working Group is te vinden op de Knowledge Exchange website.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties