Afschaffing data egress kosten

Hyperscalers zoals Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform (GCP) en Microsoft Azure brengen kosten in rekening voor gegevens kopiëren van de cloud via internet naar andere bestemmingen (data egress kosten). Maar kun je dan nog wel gemakkelijk overstappen van cloudleverancier (cloudexit), of  zit je door kosten van een exit gebonden één specifieke leverancier?

 

Vrouw met gezicht naar de lucht en armen omhoog

Data egress waiver voor SURFcumulus-gebruikers

SURFcumulus-gebruikers hoeven zich over cloud lockin meestal geen zorgen te maken. Met de data egress waiver worden voor hen de kosten voor netwerkverkeer van de cloud naar internet kwijtgescholden. Dit is alleen niet onbeperkt: maximaal 15% van de totale rekening is de meestvoorkomende limiet van kwijtgescholden bedragen bij cloudleveranciers van SURFcumulus.

In de praktijk worden daardoor in de meeste gevallen geen kosten gerekend voor dit netwerkverkeer. Alleen als bij een instelling een extreme verhouding voorkomt van de hoeveelheid netwerkverkeer ten opzichte van ander cloudgebruik (zoals VM's of databases), wordt een deel van de kosten in rekening gebracht.

Google, AWS en Microsoft schrappen kosten voor cloud exits

Sinds kort zijn er twéé redenen voor minder zorgen. Google, AWS én Microsoft brengen nu alle drie geen kosten meer in rekening voor netwerkverkeer bij cloud exits. Google kondigde dit als eerste aan in januari van dit jaar; AWS en Microsoft doen dit nu ook. Let op: als je hiervan gebruik wilt maken, dan moet je een verzoek indienen bij de cloudleverancier. Zij crediteren dan de kosten gerelateerd aan de exit.

Meld exitplannen ook bij het SURFcumulus team via je cloud adviseur. We stemmen dit dan af met de Google, AWS of Azure reseller om te zorgen dat de kosten op de juiste manier gecrediteerd worden.

Voorwaarden voor kwijtschelding van kosten

Er zitten voorwaarden en beperkingen aan de kwijtschelding van kosten. Ze verschillen per cloudprovider: 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties