28 januari Dag van de Privacy: dit kan jij doen om je privacy te beschermen

Op 28 januari is het de International Dag van de privacy (Data Protection Day). Op deze dag is er extra aandacht voor het verhogen van privacy bewustzijn, en om privacy best practices te promoten. Waarom we dat op 28 januari doen, en wat jij kunt doen om je privacy te beschermen lees je in dit artikel.

Waarom 28 januari?

Op 28 januari 1981 werd het 'Verdrag tot bescherming van personen met betrekking tot de geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens' getekend in Straatsburg. Met dit verdrag werd het duidelijker wat de rechten zijn van burgers in de EU als het gaat om digitale gegevens. Omdat digitale gegevens zich niet aan fysieke grenzen houden, werd ook aangegeven hoe omgegaan wordt met gegevens als ze zich over grenzen heen uitgewisseld worden. Bijvoorbeeld omdat je iets bestelt in een Duitse webwinkel.

In 2006 besloot de Council of Europe om Data Protection Day in te stellen om  Wetsvoorstel 108 onder de aandacht te brengen en mensen bewust te maken van privacy. Data Privacy Day wordt niet alleen in Europa gevierd: ook in de Verenigde Staten, Canada, Qatar, Nigeria en Israel.

Privacy in het dagelijks leven

Het ondertekenen van een verdrag in 1981 heeft verstrekkende gevolgen gehad. Inmiddels begeeft de gemiddelde Nederlander zich elke dag op het internet. We bankieren online, bestellen eten, kleding en andere producten in webwinkels. We werken vaak en veel online en gebruiken e-mail, samenwerkingsomgevingen maar ook platforms van Google en Microsoft. In onze vrije tijd onderhouden we vriendschappen en bekijken berichten en video's op social media platforms.

De hoeveelheid privacy gevoelige gegevens is enorm toegenomen en daarmee ook de risico's op privacy schendingen. Daarom is de Dag van de Privacy nog steeds actueel. Sterker nog, de Nationale Cybersecurity Alliance heeft Privacy Day inmiddels uitgebreid naar Data Privacy wek (21-28 januari).

Afscheiding met het woord 'Private' erop
Photo: Chris Sansbury, Pixabay

Wat kan jij doen om je privacy te verhogen?

Met een paar goede gewoontes bescherm je je privacy.

 

  1. Weet wat er over jezelf te vinden is: Zoek eens op je eigen naam en e-mailadres om te zien wat er over jou online te vinden is. Vind je iets wat je liever offline wilt hebben, neem dan contact op met de plaatser om het te (laten) verwijderen.
  2. Check regelmatig de privacyinstellingen op al je apparaten en (sociale media) accounts. Standaard staat veel informatie op openbaar.
  3. Lees de voorwaarden van de apps en platforms die je veel gebruikt. Er wordt veel meer over jou verzameld en verhandeld dan je denkt.
  4. Verwijder apps en accounts die je niet meer gebruikt. Deze apps en accounts bevatten vaak persoonsgegevens of verzamelen via je apparaten informatie over jou.
  5. Reis je veel met de trein en/of werk je regelmatig op plekken waar mensen kunnen meekijken op je scherm? Met een privacyscherm voorkom je meekijken.
  6. Niet mailen, maar delen! Wil je een bestand of gegevens delen, dan doe je dat veilig door ze op een centrale plek op te slaan en mensen toegang te geven.
  7. Moet je toch iets versturen? Gebruik dan SURF filesender als privacy vriendelijk en veilig alternatief.
  8. Gesprekken waarin je personen of persoonsgegevens bespreekt houd je in een ruimte waar niemand kan meeluisteren.

Bekijk voorbeelden van situaties waarin je deze tips kunt toepassen in de nieuwe e-learning module 'Veilig omgaan met gegevens' van Cybersave Yourself.

De Dag van de Privacy is een mooi moment om even stil te staan bij je privacy. Wat betekent dit voor jou? De vrijheid en het gemak van de digitale samenleving gaat vaak ten kostte van onze privacy. Gelukkig kun je zelf keuzes maken om je privacy te beschermen. Meer lezen over privacy en hoe je beter kunt beschermen? Kijk op www.cybersaveyourself.nl

 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties