Cybersecurity opleidingen bij MBO's, hogescholen en universiteiten in Nederland

Voor wie een carriereswitch wil maken, cybersecurity wil studeren of kennis wil bijspijkeren zijn er talloze commerciële trainingen beschikbaar. Maar Nederlandse onderwijsinstellingen bieden ook opleidingen, Masterclasses en andere onderwijsvormen over cybersecurity aan. In dit artikel een overzicht van de opleidingen die bij MBO's, Hogescholen en Universiteiten beschikbaar zijn.

Hoe dit artikel tot stand kwam

De lijst in dit artikel kwam tot stand door te zoeken op cybersecurity opleidingen en daarna de websites van instellingen na te lopen. Het is mogelijk dat deze lijst niet volledig is, of verouderde informatie bevat. Kijk voor de zekerheid altijd op de website van de betreffende instelling voor het meest actuele opleidingsaanbod. En mis je een opleiding?  Laat het mij dan weten dan voeg ik die toe.

Bovenaanzicht van studenten werkend in groepjes
Bovenaanzicht van studenten werkend in groepjes

MBO Cybersecurity Opleidingen

Omdat cybersecurity vaak onderdeel is van IT opleidingen, heb ik zeer beperkt specifieke MBO opleiding gevonden die tot cybersecurity specialist opleid. Dat wil niet zeggen dt ze er niet zijn. Onderstaande opleidingen bestaan voor het grootste gedeelte uit cybersecurity, of zijn gericht op volwassenen onderwijs. Heb jij een tip voor een cybersecurity MBO opleiding of module die in dit artikel past? Laat het me weten, dan voeg ik het toe!

ROC Amsterdam

Cybersecurity is onderdeel van de IT opleidingen bij ROC Amsterdam. Je ontwerpt en organiseert technische beveiliging, zodat netwerken, computers, programma’s en data zijn beschermd tegen aanvallen van hackers. Een essentieel onderdeel van elke digitale dienstverlening. Daarom maakt Cyber Security standaard onderdeel uit van ICT-opleidingen van het ROC van Amsterdam. In het 2e en 3e jaar kan je kiezen voor het keuzedeel Cyber Security. Als je deze succesvol afrondt, mag jij je officieel Cyber Security Specialist noemen.

ROC Midden Nederland

Het ROC biedt een cybersecurity module aan voor volwassenenonderwijs. Deze module gaat over (basis) beveiligingsconcepten, (basis) beveiligingsmonitoring met SNORT en AlienVault SIEM en over data-analyse procedures voor beveiliging. Je leert over cybercriminaliteit, beveiligingsprincipes, technologieën en procedures die worden gebruikt om netwerken te beveiligen en te monitoren. 

ROC Mondriaan

Leer cyberproof  functioneren in de digitale wereld. Cybersecurity maakt standaard onderdeel uit van de opleidingen van de School voor ICT.

Cybersecurity is volop in beweging. Om in het belang van jou en de bedrijven een goede invulling te geven aan cybersecurity trekt ROC Mondriaan hierin gezamenlijk op met diverse partners:

 • The Hague Security Delta
 • Economic Board Den Haag
 • Gemeente Den Haag
 • Cyberwerf

HBO Cyber Security opleidingen

Fontys

Op de Fontys is Cyber Security een specialisatie van de Nederlandstalige bachelor HBO-ICT en de Engelstalige bachelor HBO-ICT. In het eerste jaar krijg je een brede oriëntatie voor vijf verschillende vakgebieden. Vanaf het tweede jaar is het mogelijk om te specialiseren in de Cyber Security. In de drie jaar van deze specialisatie leer je meer over beveiligingsonderzoek, forensisch onderzoek, malware-analyse, pentests en het zichtbaar maken van hackaanvallen.

Avans

Avans+ heeft twee opleidingen op het gebied van Cyber Security

 • BSc Cyber Security: Tijdens deze tweejarige bacheloropleiding leer je up-to-date te blijven met de laatste technologische trends en hoe je die kunt  vertalen naar de praktijk. De opleiding is voor professionals met ervaring in de software ontwikkeling.
 • Postbachelor Cyber Security: Dit is een module van 10 weken waarin je leert hoe je webapplicaties aanvalt. Daarbij komen diverse onderdelen aan bod om inzicht te geven in hoe je aan de slag kunt met cyber security.

Inholland

De Nederlandstalige opleiding informatica of Engelstalige opleiding Information Technology geven een goede basis voor Cyber Security.

Hogeschool van Amsterdam (HvA) | Cyber Security

De HvA kent een HBO bachelor en een Associate Degree gespecialiseerd in de Cyber Security:

 • HBO-ICT: Cyber Security Bachelor (voltijd/ deeltijd): Op deze opleiding krijg je in het eerste jaar de basisvakken met betrekking tot ICT en volg je leerroutes naast Cyber Security. Vanaf het tweede jaar kun je je specialiseren in de Cyber Security.
 • Cybersecurity Associate Degree: Tijdens deze tweejarige opleiding ga je praktijkgericht aan de slag in de Cyber Security.

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN)

Bij de HBO-ICT opleiding van de HAN is het mogelijk om in het tweede jaar te specialiseren in de Cyber Security. Met de afstudeerrichting Infrastructure & Security Management leer je complexe combinaties van servers en networks beheren en beveiligen.

Hogeschool Utrecht (HU) | Cyber Security

Hogeschool Utrecht kent drie opleidingen gefocust op Cyber Security:

Hanzehogeschool Groningen

Op de Hanzehogeschool is het mogelijk om Network & Security te volgen, een specialisatie binnen de opleiding HBO-ICT. In het eerste jaar maak je kennis met de basisprincipes van ICT. Vanaf het tweede jaar kun je kiezen voor een specialisatie.

De Haagse Hogeschool

De Haagse Hogeschool kent meerdere Cyber Security opleidingen op verschillende niveau’s.

 • HBO-ICT: Op deze opleiding kun je na een half jaar voor Cyber Security als specialisatie kiezen. Deze specialisatie is in Delft en Zoetermeer te volgen.
 • Cyber Security Management: Cyber Security Management is een 15 weken durende post-hbo-opleiding voor professionals die de Cyber Security in hun bedrijf willen verbeteren. 
 • MSc Cyber Security Engineering: Tijdens deze master leer je ICT gerelateerde security oplossingen te ontwikkelen en te implementeren. Tijdens de opleiding heb je veel mogelijkheden om deze oplossingen toe te passen bij organisaties.
 • Mastermodule Cyber Security Risk: Gedurende zes weken leer je over cybersecurity risicomanagement . De module kent een hoge mate van integratie tussen werk en studie.

Hogeschool Saxion

De specialisatie Infrastructuur is te volgen binnen de opleiding HBO-ICT. Met de specialisatie Infrastructuur leer je hoe je een computer infrastructuur inricht. Cyber security oplossingen spelen hierin een grote rol.

NHL Stenden Hogeschool

NHL Stenden Hogeschool biedt een Certified Ethical Hacking minor voor de bacheloropleiding Informatica/ Technische Informatica. Tijdens deze minor leer je bedrijfsnetwerken te hacken, met als doel deze veiliger te maken. 

Hogeschool Windesheim

Windesheim biedt een HBO-ICT opleiding aan met een specialisatie in Cloud Engineering en Security.

Het profiel bevat de volgende semesters: Hybrid Cloud Infrastructure, Cloud Architecture and Automation, Applied IT Security. Deze opleiding is ook beschikbaar in deeltijd.

Gang in een onderwijsinstelling
Gang met studenten

Universitaire Cyber Security opleidingen

Erasmus Universiteit Rotterdam

Op de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn twee opleidingen gerelateerd aan Cyber Security. De Post-Master IT-Auditing & Advisory en informatie management.

Radboud Universiteit Nijmegen

De Radboud Universiteit Nijmegen kent twee specialisaties in de richting van de Cyber Security:

Rijksuniversiteit Groningen

Rijksuniversiteit Groningen kent meerdere opleiding die een fundament bieden voor een toekomstige cyber security opleiding of cyber security baan:

 • BSc Computing Science is een driejarige Engelstalige bachelor waarin je leert programmeren op een hoog niveau.
 • BSc Information Science is een driejarige Nederlandstalige bachelor waarin je leert om data te verzamelen en te analyseren via computers en slimme software. 
 • MSc Computing Science is een tweejarige Engelstalige master waarin je je kennis verbreed op het gebied van data science, visual computing en software engineering. 
 • MSc Technology and Operations Management is een eenjarige master waarin je leert over data science, visualisering en data-driven besluitvorming. 
 • MSc Voice Technology is een eenjarige Engelstalige master waarin je leert over de technologische kant van stemherkenning en stemsynthese.
 • MSc Language and Communication Technologies is een tweejarige duale master waarin je taalkunde combineert met computerwetenschappen.

Technische Universiteit Delft

TU Delft biedt een Cyber Security specialisatie voor de master Computer Science. Tijdens deze tweejarige master leer je over cryptografie, formele methoden, veilige software ontwikkeling en machine learning. Het raakt ook een breed scala van ondersteunende disciplines, zoals recht, economie, criminologie, management en psychologie.

Technische Universiteit Eindhoven

TU Eindhoven biedt een tweejarige master genaamd ‘Information Security Technology’. De master focust op cryptografie en Cyber Security.

Om een goed fundament te hebben voor Information Security Technology, kun je de bachelor ‘Computer Science and Engineering’ of de master ‘Computer Science and Engineering’ volgen.

Tilburg University

Tijdens deze Information Management opleiding leer je om IT-processen te combineren met strategische behoeften en dagelijkse bedrijfsvoering. Deze eenjarige master biedt cyber security en blockchain technologie als keuzevak.

Maastricht University

Advanced Master in Privacy, Cybersecurity, Data Management and Leadership. Deze master combineert recht, cyber security en data management in een tweejarig parttime programma. Tijdens deze opleiding verwerf je grondige kennis van de juridische en technologische aspecten van EU- en wereldwijde kwesties op het gebied van cyberbeveiliging. Ook krijg je een goed ethisch en zakelijk inzicht op het gebied van gegevensgebruik.

Universiteit Leiden

Deze master focust zich volledig op cyber security. Tijdens deze tweejarige opleiding leer je onder andere over de complexiteit en afhankelijkheid van cyberspace. Je leert oplossingen te ontwikkelen voor cyber risico's en dreigingen.

Om bovenstaande opleiding of een soortgelijke cyber security opleiding te volgen, biedt de Universiteit Leiden de opleidingen BSc Informatica en MSc Computer Science

De MSc Crisis en Cybersecurity Management heeft cybersecurity governance als specialisatie. Een crisis ontstaat regelmatig door een cybersecurity incident of dreigingen op het gebeid van cybersecurity. Deopleiding duurt één jaar en je specialisatie kies je voor aanvang van de studie.

Universiteit Twente

In samenwerking met de Universiteit van Delft biedt Universiteit Twente de master specialisatie Cyber Security (CybSec). Tijdens deze opleiding leer je onder andere over cryptografie, formele methodes, software engineering en machine learning.

Als basis voor cyber security kun je de ICT gerelateerde opleidingen van Universiteit Twente volgen. Zo biedt de universiteit twee bachelors; Technical Computer Science en Business Information Technology. Ook biedt de universiteit twee masters; Computer Science en Business Information Technology.

Universiteit Utrecht

De Universiteit Utrecht kent meerdere opleidingen die een fundament bieden voor een toekomstige cyber security opleiding of cyber security baan:

 • BSc Informatica is een driejarige bachelor waarin je leert over de technische kant van ICT. 
 • MSc Computing Science is een tweejarige master waarin je de fundamenten leert van computerwetenschappen. 
 • BSc Informatiekunde is een driejarige bachelor waarin je leert over de software industrie, de strategische inzet van ICT, user experience en data science. Deze opleiding is ook te combineren met wiskunde of de bachelor Informatica 
 • MSc Business Informatics is een tweejarige master waarin u leert om software te ontwikkelen en deze te implementeren in organisaties.

Universiteit van Amsterdam

De Universiteit van Amsterdam kent meerdere opleiding die een fundament bieden voor een toekomstige cyber security opleiding of cyber security baan:

 • MSc Computer Science is een tweejarige master waar je leert over het technische aspect van de computerwetenschappen. Zo kom je onderwerpen tegen zoals systeemsoftware, computer networks en programmeren.
 • MSc Information Studies is een eenjarige master. De opleiding houdt zich bezig met dataverzameling en analyses en de manier waarop data toegepast kan worden in organisaties.
 • MSc Software Engineering is een eenjarige master waar je breed wordt opgeleid tot software engineer.
 • MSc Computational Science is een tweejarige master waar je leert over algoritmes, simulaties en data processing. De opleiding is een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.
 • MSc Security and Network Engineering is een intensieve eenjarige opleiding aan de Universiteit van Amsterdam. Je kunt je specialiseren in Security and Network Engineering op een meer theoretisch niveau. Met beveiliging als speerpunt bereidt het programma je voor op realistische situaties buiten de academische wereld.

Vrije Universiteit Amsterdam

De Vrije Universiteit Amsterdam biedt meerdere opleiding die een fundament bieden voor een toekomstige cyber security opleiding of cyber security baan:

 • BSc Computer Science is een driejarige bachelor die je de basiskennis biedt van computers en hoe ze werken. Je leert programmeren in verschillende talen, ook verdiept je in logica en wiskunde.
 • MSc Computer Science is een tweejarige master waar je vooral leert over wereldwijd gedistribueerde informatie verwerkingsdiensten. Je kunt kiezen uit zes specialisaties.
 • MSc Information Science is een eenjarige master waar je duurzame en technische systemen leert creëren, ten behoeve van moderne organisaties.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties