Rosanne Pouw
Ik ben Product Manager van Cybersave Yourself, de awareness toolkit voor… Meer over Rosanne Pouw
Zoek je een leuke manier om veilig werken onder de aandacht te brengen? Een quiz is snel en eenvoudig. Je kunt ze gebruiken als voorbeeld en inspiratie, of als een resource om medewerkers en studenten naar te verwijzen. We zetten er een aantal voor je op een rij!
In dit overzicht staan alleen Nederlandstalige quizzen. In het Engels zijn er nog veel meer quizzen, games en resources te vinden. Als een tool naast het Nederlands in meer talen beschikbaar is, wordt dat erbij vermeld.
Deze quizzen bestaan uit acht vragen en zijn dus prima te doen in een paar minuten. Omdat het een set van vier is, kun je deze ook in een breder awarenessprogramma inzetten. Omdat de doelgroep van het DTC breder is dan onderwijs en onderzoek, zitten er af en toe situaties in die meer van toepassing zijn op een bedrijf.
· Test je kennis - Online Fraude Quiz
· Test je kennis - Phishing Quiz
Op veiliginternetten.nl vind je meerdere quizzen en tools. Bijvoorbeeld over je cyberskills, digitale nalatenschap , updates of het herkennen van nepwebsites en phishinglinks.
De phishing quiz is gebaseerd op de EchtNep quiz van de Gemeente Rotterdam en Veiligheidsalliantie Rotterdam (VAR). Herken jij phishing?
https://veiliginternetten.nl/quiztool/alert-online-echt-nep-quiz/
De website voorkomfraude.nl is een initiatief van gezamenlijke banken om mensen bewuster te maken van online fraude. Ze hebben hiervoor een online test ontwikkeld waarin je moet kiezen wat je doet in bepaalde situaties. Met negen vragen een mooie lengte,en na afloop krijg je de goede antwoorden op de vragen te zien.
datalekt.nl geeft inzicht in datalekken en securityincidenten in Nederland. Je kunt hier ook quizzen vinden verdeeld over 12 onderwerpen, waaronder basisbegrippen van cybersecurity, phishing, wachtwoordbeheer, en compliance met wetgeving. Over elk onderwerp vind je hier 15 vragen die ontworpen zijn om zowel je kennis te testen als praktische tips en inzichten te geven. Kennisvragen worden afgewisseld met gedragsvragen.
https://www.datalekt.nl/quizzen/
Google heeft een groot aantal gebruikers en deze quiz is een laagdrempelige manier om mensen alert te maken waar je op moet letten bij phishingmail. De game is gemaakt door Jigsaw en beschikbaar in heel veel verschillende talen. De voorbeelden zijn aansprekend. Het is best complex om te ontdekken of een e-mail echt of nep is.
Aan het begin wordt gevraagd een naam en e-mailadres op te geven, maar dit kan ook een nepnaam en nepadres zijn.
De Belgische overheid maakt mensen bewust van phishingmails in vier talen: Nederlands, Engels, Duits en Frans. Een mooi voorbeeld hoe een dergelijke quiz ingeet wordt aan de andere kant van de grens.
https://safeonweb.be/nl/doe-de-phishingtest
Ben je op zoek naar meer materialen voor je awareness programma? Voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen biedt Cybersave Yourself een toolkit met materialen waarmee ze gratis zelf bewustwordingsprogramma’s kunnen opzetten. Kijk voor meer informatie over de dienst CSY op de website van SURF.
Voorbeelden van thema’s en een selectie van het materiaal dat je direct kunt gebruiken vind je op de Cybersave Yourself website.
Om instellingen te ondersteunen is er een Awareness werkgroep waar security en privacy professionals van instellingen kennis en ervaring delen. Met regelmatig online en fysieke bijeenkomsten doe je inspiratie en kennis op om de awareness in jouw instelling te verhogen.
De foto van vraagtekens op een zwarte achtergrond op de banner van dit artikel is gemaakt door Arek Socha en afkomstig van Pixabay
Ik ben Product Manager van Cybersave Yourself, de awareness toolkit voor… Meer over Rosanne Pouw
0 Praat mee