Rosanne Pouw
Ik ben Product Manager van Cybersave Yourself, de awareness toolkit voor… Meer over Rosanne Pouw
Maak jij je zorgen om de toenemende berichten over CEO fraude bij gemeenten? Wil jij je medewerkers informeren en bewust maken van deze vorm van oplichting, maar heb je geen tijd of budget om een campagne op te zetten? Met de CSY toolkit zet je in een mum van tijd een gratis awareness campagne op. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om een campagne te maken.
In de digitale wereld zijn vele vreemde diersoorten te vinden: de misleidinggevende is er daar een van. Wat is een misleidinggevende en hoe herken je ze? En hoe zorg je dat je uit hun klauwen blijft?
De CSY campagne prikkelt met het beeldmateriaal de nieuwsgierigheid van de kijker. De teksten zijn kort en toegankelijk geschreven. Het beeldmateriaal verwijst naar de CSY website waar praktische tips te vinden zijn. Er is ruimte om het materiaal als compleet pakket in te zetten, of om een deel van het materiaal te gebruiken en daarnaast bijvoorbeeld eigen teksten te schrijven of bijeenkomsten te organiseren.
Het materiaal in dit artikel is voor iedereen beschikbaar en verwijst naar de Cybersave Yourself website. Onderwijs- en onderzoeksinstellingen kunnen in de CSY toolkit meer versies en ruwe bestanden van het materiaal vinden, om de campagne op maat te maken voor hun instelling.
Gratis en openbaar beschikbaar materiaal:
In een korte video maak je kennis met een bijzondere diersoort uit het cyberland: de misleidinggevende (cyber imposter). Waar herken je hem aan en hoe voorkom je dat je zijn prooi wordt?
Deze video's staan op een besloten lijst op Youtube. Kopiëer de URL om ze te embedden.
Bij deze campagne horen twee afbeeldingen. Op de afbeelding is een handpop te zien met een jasje en stropdas. De handpop wordt aangestuurd door de hand van een cybercrimineel. Op een bord om de nek van de pop en in de slagschaduw zie je het woord 'misleidinggevende'. De Engelse versie gebruikt het woord 'cyber imposter'.
De poster is beschikbaar als afdrukbaar PDF in A2 formaat.
De schermafbeelding is bedoeld voor narrowcasting. Dit zijn schermen die in je instelling in de openbare ruimte hangen. Er staat een korte tekst plus afbeelding op van de misleidinggevende. De QR code verwijst naar de Nederlandse pagina over CEO fraude.
De teksten op de cybersaveyourself.nl website kun je gebruiken als basis om een eigen blog of artikel voor je organisatie te schrijven. De teksten zijn zowel in het Nederlands als Engels te vinden. Hieronder vind je een korte samenvatting van de Nederlandse tekst, en de links naar de betreffende pagina's op de CSY website.
Bij CEO-fraude doen criminelen zich voor als een hooggeplaatste manager of bestuurder. Het kan in verschillende vormen voorkomen maar meestal gaan ze als volgt te werk: een medewerker van de financiële administratie krijgt een e-mail van de leidinggevende met het verzoek om een groot bedrag over te maken naar een buitenlandse rekening. Er is haast bij en het gaat buiten de normale procedures om.
Door de hoge druk (er moet snel betaald worden) en hiërarchische afstand tot de leidinggevende gebeurt het regelmatig dat de medewerker afwijkt van de procedure en het geld overmaakt. Dergelijke schade is ook nog eens niet verzekerd omdat de medewerker de handeling zelf verricht.
De Fraudehelpdesk rapporteerde in 2022 dat er in Nederland 43 miljoen schade is geleden door dit soort oplichting. Ook kleinere ondernemingen, stichtingen en verenigingen worden slachtoffer van deze vorm van oplichting.Wees dus bedacht op CEO-fraude en laat je niet misleiden.
De Cybersave Yourself Toolkit is gevuld met materiaal om jou te helpen awareness campagnes op te zetten. Bijvoorbeeld afbeeldingen en video om bij je awareness bericht te plaatsen. Er zitten meer dan twintig actuele cybersecurity en privacy thema's in de toolkit.
Het gebruik van de toolkit is gratis voor alle bij SURF aangesloten instellingen. Lees meer over de toolkit op de SURF website
Bekijk voorbeelden van het CSY materiaal op de Cybersave Yourself website
Ben jij regelmatig bezig met awareness voor je onderwijs- of onderzoeksinstelling ? In de Awareness werkgroep doe je inspiratie op, hoor je wat er nieuw is in de toolkit en zie je waar andere instellingen mee bezig zijn. Lees hier meer over de awareness werkgroep.
Ik ben Product Manager van Cybersave Yourself, de awareness toolkit voor… Meer over Rosanne Pouw
0 Praat mee