Hoe verhuis je het internet? Fiber per fiber, klant per klant, service per service

Thuis is dat vrij simpel. Je pakt je modem en eventueel een losse switch, router en access point op en zet die elders in huis neer, verlegt misschien een UTP-kabel, wat coax of een glasvezel en klaar is Kees. Maar ben je de internet service provider van meer dan een miljoen eindgebruikers en heb je verhuisplannen, dan is dat andere koek. SURFnet verhuist in 2019-2020 de hoofdlocatie in Amsterdam.

Corelocaties Alice en Bob

Het SURFnet-netwerk kent een flink aantal belangrijke knooppunten in Nederland (corelocaties), waarvan er twee in het bijzonder heel belangrijk zijn. Onze hoofdrouters Alice en Bob staan bij twee datacenters in Amsterdam die wij aanduiden met de locatiecodes Asd002a en Asd001a/b. Hier maken onze klanten verbinding met de rest van het internet en koppelen we direct met allerhande serviceproviders. Kortom, zonder deze twee locaties geen netwerk. 

Nederlandse kaart met core- metro- en campuslocaties

Moderniseren

Asd001a/b kent inmiddels vele namen: SARA, Vancis, Interxion en binnenkort misschien Digital Realty. Velen van ons hebben mooie herinneringen aan deze locatie of werkten hier toen de locatie nog eigendom was van onze coöperatie. Het goede nieuws is dan ook, we gaan niet weg! We zakken simpelweg een verdieping en moderniseren de boel direct. Samen met collega Alex Kip probeer ik dit proces in goede banen te leiden.

Vloek en een zegen

Na meer dan 15 jaar in ruimte S145 kun je je misschien voorstellen dat er soms in alle haast een verbinding is aangelegd die niet in de administratie is beland. In die zin is de verhuizing een vloek en een zegen. We houden namelijk elke fiber weer tegen het licht, pun intended, en zorgen dat we in de nieuwe ruimte alles netjes administreren en opleveren.

Veel uitzoekwerk

Dat vergt enorm veel uitzoekwerk want achter elke fiber zit een klant, serviceprovider of soms iets anders met de verwachting van een uptime van 99,9 procent. Even lostrekken en omsteken is er dus niet bij. Sommige appraten of ODF’s (een paneel waar alle fibers samenkomen) in de oude ruimte verdienen na meer dan 15 jaar gebruik absoluut niet de schoonheidsprijs.

SURF-paradepaardje

Allicht zijn jullie bekend met de subreddit Cable Gore en zijn tegenhanger Cable Porn. We streven in de nieuwe ruimte uiteraard naar dat laatste. Er gaat regelmatig een inspirerende foto over de interne communicatielijnen. De nieuwe locatie mag het SURF-paradepaardje worden!  

Cable gore: ongeorganiseerde kabels door elkaar Cable porn: georganiseerde nette kabels

Gewicht van 400kg

We begonnen met de verhuizing van de servicelaag toen we de overstap maakte van SURFnet7 naar SURFnet8. Bob werd al geplaatst in oktober 2018. Met een maximaal gewicht van ruim 400kg moest de vloer verstevigd worden. Inmiddels is het NGE-testbed (Next Generation Ethernet) en een deel van de optische laag ook verhuisd. Dit ronden we nog voor het einde van het jaar af. We hopen dan ook het SURFnet7- en SURFnet8-testbed te hebben verhuisd! Hierna zal de oude ruimte zeker een stuk leger aandoen, maar zijn we nog niet klaar. Netherlight en onze cross border fibers staan op de planning voor het eerste kwartaal in 2020.

Klanten en serviceproviders verhuizen

Dan hebben we het enkel nog over de hardware gehad. Gedurende dit hele proces tot ongeveer het derde kwartaal van 2020 zullen we klanten en serviceproviders verhuizen. Fiber per fiber, service per service, klant per klant en ook dat moet uiteraard afgestemd worden met alle betrokken partijen.

Al met al een megalomane operatie! Maar wie kan nou zeggen dat hij het internet heeft verhuisd?

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties