SURF-Wedstrijd Inpandige Connectiviteit

Loop je tegen beperkingen aan door gebrek aan inpandige mobiele dekking? Of wil je dat je campus in de toekomst met wifi, 4G en 5G een zeer betrouwbare verbinding biedt? SURF biedt instellingen een kans om samen een indoordekkingvraagstuk op innovatieve wijze aan te pakken. Meld je uiterlijk 12 november aan en win een proef op jouw campus!

Indoordekking

Op menig campus implementeert men naast wifi ook inpandig mobiele netwerkcommunicatie, ook wel indoordekking genoemd. Vaak door middel van een apart netwerk van coax bedrading (distributed antenna system; DAS) dat via een mobiele provider ontsloten wordt. Zonder deze voorzieningen zijn gebruikers van deze provider binnen de panden niet bereikbaar voor spraak en SMS op hun mobiele telefoon in de goed geïsoleerde campusgebouwen. Bijvoorbeeld vanwege staalconstructies aan de buitenkant en/of coatings op de ramen.

Grote investeringen bieden slechts gedeeltelijke oplossingen

De implementatie van indoordekking leidt bij Nederlandse kennisinstellingen geregeld tot grote investeringen die slechts gedeeltelijk een oplossing bieden. Bijvoorbeeld omdat er slechts dekking van slechts één operator is, of er geen data kan worden gebruikt (complementair aan wifi).

Toekomstbestendige draadvrije netwerkinfrastructuur op de campus

De huidige ontwikkelingen in markt en technologie van radiocommunicatie heeft SURF geïnspireerd om de mogelijkheden van een toekomstbestendige draadvrije netwerkinfrastructuur op de campus in beeld te brengen. We zijn daarom in gesprek met instellingen en marktpartijen om een beter beeld te krijgen van het speelveld, de mogelijkheden en de (strategische) rol daarin van de instellingen en SURF.

Samen zullen we onder andere moeten bepalen welke onderdelen van de (netwerk) infrastructuur van strategisch belang zijn voor de instelling. Daarnaast bepalen we of deze infrastructuur onder eigen regie of eigendom moeten blijven zodat er continuïteit voor de langere termijn is gewaarborgd.

Wedstrijd Inpandige Connectiviteit

Om alle mogelijkheden te onderzoeken en daarmee instellingen in de toekomst goed te kunnen helpen met oplossingen in indoordekkingvraagstukken, willen we een praktijkproef uitvoeren op een campus van een instelling.

De proef sluit aan op de visie van SURF dat mobiele connectiviteit geen add-on meer is op het vaste campusnetwerk, maar een onmisbare faciliteit. Daarin past het ook dat een inpandig wifi-netwerk en inpandige 4G connectiviteit zich als complementaire netwerken ten opzichte van elkaar gedragen.

We bieden instellingen een kans om mee te doen met de proef en samen met SURF een indoordekking-vraagstuk op innovatieve wijze aan te pakken.

Aanmelden

Wil je deelnemen aan de proef? Dat kan! Beschrijf in minimaal een half A4 jouw use case en motivatie betreffende inpandige connectiviteit op jouw instelling: wat zou er (beter) kunnen op de campus met een complementair 4G netwerk? Wees daarbij zo concreet mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan problemen door gebrek aan inpandig 4G-signaal van diverse providers binnen één pand, of een pand waar hoge beschikbaarheid/betrouwbaarheid nodig is, dat met een combinatie van wifi én LTE geboden kan worden.

Uit de inzendingen zullen we, op basis van de use case, motivatie en haalbaarheid, één campus kiezen waar we de proef zullen uitvoeren. De proef zal direct van start gaan na de selectie.

Stuur je aanmelding uiterlijk 12 november naar wireless-beheer@surfnet.nl. De uitslag wordt uiterlijk 26 november bekend gemaakt.

Wat doen wij?

SURFnet faciliteert voor deze proef een inpandig 4G netwerk waarover data wordt ontsloten en spraak ook als data-applicatie wordt aangeboden. Aan de hand van de door de instelling ingebrachte use case, zullen we de techniek bepalen waarmee we dit inpandige netwerk zullen realiseren. Je kunt hierbij denken aan small cell technlogie, multi operator DAS, enzovoort. Ook zal SURFnet voor de proef een (beperkt) aantal devices, zoals smartphones, ter beschikbaar stellen.

Voorwaarden deelname

Bij deelname verwachten wij van de instelling:

  • Commitment in de vorm van mensuren: medewerkers die bereid zijn (en tijd krijgen) om mee te denken over requirements en het samenstellen van de groep testgebruikers.
  • Eerste lijnsupport voor de testgebruikers. Het ondersteunt de testgebruikers bij de proef (eventueel configuratie van toestel, beantwoorden van vragen, contact met SURF).
  • Beschikbaarheid van netwerkpoorten en bekabeling waar 4G zenders mee verbonden worden (UTP), voeding vanuit het 230V net. Dit zal in overleg worden bepaald.
  • Toestemming voor en/of faciliteren van het ophangen van 4G zenders in het desbetreffende pand
  • Hulp bij de evaluatie van de proef: hoe zijn de gebruikerservaringen, is dit geschikt als dienstverlening, wat ging goed, wat kan beter, wat moet anders.

Misschien ook interessant

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties