SURF-Wedstrijd Wifi 6 (802.11ax)

De kenners onder ons zal het niet ontgaan zijn. Dit jaar is de nieuwe 802.11ax standaard, ofwel wifi 6, gelanceerd. We kunnen als SURF niet wachten om de eerste beschikbare accesspoints in de praktijk in te zetten. Wil jij kans maken op een wifi 6 pilot op jouw instelling? Meld je uiterlijk 22 november aan voor de SURF-Wedstrijd Wifi 6!

De nieuwe features van wifi 6
Recentelijk is de nieuwe 802.11ax-standaard gelanceerd, ofwel wifi 6. Wifi 6 biedt diverse nieuwe features en gaat met name over het efficiënt gebruik van een medium op zowel de 5 Ghz-, als de 2,4 Ghz-frequentieband. We kunnen als SURF niet wachten om de eerste beschikbare access points in de praktijk in te testen en de nieuwe features te ervaren. Denk bijvoorbeeld aan:
 

 • Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA): Het accesspoint krijgt de mogelijkheid om de RF-band beter te benutten door beter gebruik te maken van subcarriers. Hiermee kunnen realtime applicaties zoals spraak- en video-applicaties beter tot hun recht komen op een wireless netwerk.
 • Basic Service Set (BSS) coloring: Wifi 6 kan tegelijkertijd op dezelfde frequentie met meerdere clients communiceren, waardoor er op drukke plekken meer bandbreedte beschikbaar is;
 • Target Wake Time (TWT) ten behoeve van efficiënt stroomgebruik van mobiele apparaten en IOT devices.

SURF-pilot op jouw instelling

Eind december 2018 starten we met een wifi 6 pilot in 1 of 2 panden van aangesloten instellingen. Tijdens deze 1-jarige pilot stellen we een live omgeving beschikbaar, die voldoet aan de dagelijkse behoeftes van de gebruikers binnen onze doelgroep. Het is bijvoorbeeld bekend dat het bij instellingen gebruikelijk is dat er een zeer hoge gebruikersdichtheid is en dat er daar ook nog een bandbreedte behoefte is. De nieuwe technische features van wifi 6 kunnen hier het verschil maken voor een nog beter en efficiënter draadloos netwerk. We kijken tijdens de pilot met name naar de voordelen voor de community en delen de informatie. De nadruk ligt daarbij op het ervaren van een aantal nieuwe features in de praktijk. Ook hopen we de volgende vraag te beantwoorden: ‘Voldoet de nieuwe standaard aan de hoge eisen die worden gesteld aan het wifinetwerk op de campus?’

De pilotomgeving wordt beheerd en geëxploiteerd door SURFnet. Dit gebeurt conform de dienstbeschrijving en Service Level Specificatie van SURFwireless. Het wordt uiteraard op maat ingericht voor de betreffende locatie. Met de pilot stellen we onszelf ten doel om in kaart te brengen wat de toegevoegde waarde is van wifi 6 voor SURFwireless.

SURF-wedstrijd Wifi 6

Aanmelden

Wil jij kans maken op deze unieke pilot op jouw instelling? Beschrijf in minimaal een half A4 jouw use case en motivatie betreffende het wifinetwerk op jouw instelling: Voor welke toepassing in het pand van jouw instelling is volgens jou wifi 6 de oplossing? Zijn er onderwijs- of onderzoekstaken die extra baat hebben bij wifi 6? Wees zo concreet en creatief mogelijk!

Stuur je aanmelding uiterlijk 22 november naar wireless-beheer@surfnet.nl. De uitslag wordt binnen 2 weken na sluitingsdatum bekend gemaakt.

Wat zoeken wij?

 • Een aansprekende use case (onderwijs, onderzoek, zorg, etc.) die het onderste uit de kan wil halen met wifi 6 technologie.
 • Een voor wifi-gebruik uitdagende omgeving met bij voorkeur een afgeschreven draadloos netwerk.
 • Een grote behoefte aan bandbreedte, dekking of stabiliteit (op wifi).
 • Een instelling met een innovatieve en flexibele houding, die graag wil experimenteren, onderzoeken en innoveren met wifi6.
 • Commitment vanuit de organisatie van bestuurlijk niveau tot netwerkbeheerder voor aanpassingen aan de infrastructuur.

Wat doen wij?

Wij faciliteren kosteloos een omgeving van maximaal 75 Aerohive 802.11ax accesspoints. We zorgen voor een stabiele omgeving en dienstverlening conform SURFwireless. Omdat het gaat om nieuwe technologie, verwachten we wel dat er meer onderhoud en software updates nodig zijn dan normaal, om de (nieuwe) problemen waar we tegenaan lopen te verhelpen. Het ophangen van de accesspoints is voor onze rekening. Als instelling hoef je alleen te zorgen voor eventuele bekabeling en een eerstelijns helpdesk. Tot slot stellen we op basis van de ingezonden use case onder andere AX clients en dongels beschikbaar om mee te testen.

Na de pilotperiode van één jaar is het (zonder verplichting) mogelijk om de pilotomgeving om te zetten in een reguliere SURFwireless dienst, of in overleg te migreren naar een andere omgeving.

Nog even op een rijtje. Wat bieden wij jou?
 

 • Een inmeting die aangeeft waar de 802.11ax accesspoints moeten worden geplaatst;
 • Dual 5Ghz 802.11ax deployment met maximaal 75 Aerohive accesspoints;
 • Dienstverlening conform SURFwireless:
 • Excellente wifi op basis van 802.11ax technologie
 • 24×7 monitoring en management
 • Licenties voor de omgeving
 • Tweede- en derdelijns support
 • Updates van de omgeving
 • Platform voor inzicht in de wireless omgeving;
 • Op basis van de ingezonden usecase voor minimaal 50 gebruikers aan Ax clients, dongels, smartphones, laptop, en meer.

Misschien ook interessant

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties