Microcredentials @ Online Educa Berlin 2024

De Online Educa Berlin (OEB) is de jaarlijkse internationale conferentie waar technologie en innovatie in onderwijs en leren centraal staan. De 30ste editie vond eind november 2024 plaats. Meer dan 2000 professionals van over de hele wereld kwamen samen om te praten over de toekomst van het onderwijs. Paul den Hertog was ook aanwezig, hij doet verslag over microcredentials. 

"Een van de meest prominente thema’s dit jaar was natuurlijk kunstmatige intelligentie, maar gelukkig kreeg ook de microcredential volop aandacht tijdens deze 30e editie van Online Educa Berlijn (OEB). Een dag voor de conferentie mocht ik samen met collega’s Laura Widger (SETI, Ierland) en Kerstin Schoerg (SFU, Oostenrijk) een pre-conference workshop verzorgen over het maturity model dat we hebben ontwikkeld voor de European Digital Education Hub.

Er waren zo’n 25 deelnemers uit onder andere Nieuw-Zeeland, Mexico, Canada, Zuid Afrika, Namibië en natuurlijk Europa. Na een korte inleiding over de totstandkoming van het model gingen de deelnemers aan de slag in drie groepen: LLO, kwaliteitszorg en technologie. De opdracht was om, op basis van een eerder afgenomen maturity assessment, een advies te formuleren voor het college van bestuur van de instelling.

Aan de tafels ontstonden mooie gesprekken over het ‘meten’ van volwassenheid en de verschillen tussen Europese microcredentials en de definities die in andere delen van de wereld worden gehanteerd. Opvallend was dat de Zuid-Afrikaanse definitie vrijwel gelijk is aan die van Europa. Navraag leerde dat ze inderdaad goed naar de Europese ontwikkelingen hebben gekeken en zich daarbij willen aansluiten. Een mooie ontwikkeling, want dat betekent dat onze microcredentials daar goed (h)erkend kunnen worden, en andersom natuurlijk!

Vanuit het perspectief van de Gartner hypecycle zou je kunnen stellen dat velen ten aanzien van de microcredentials ‘het dal van desillusie’ ervaren. Instellingen hebben de afgelopen jaren grote stappen gezet, maar deze stappen hebben tot nu toe nog niet geleid tot het maatschappelijk effect waarop werd gehoopt. Werkgevers denken nog steeds vooral in termen van diploma's, en de inbedding in wet- en regelgeving laat nog op zich wachten.

Toch ziet vrijwel iedereen nog steeds de mooie belofte van een uniforme benadering van kleinere certificaten die passen binnen de Bologna-structuur. Persoonlijk verwacht ik dat digital credentialing een nieuwe impuls krijgt in 2026, wanneer de Europese lidstaten hun wallets op de markt brengen, met daarin natuurlijk één van de bekendste microcredentials; het rijbewijs!"

Paul den Hertogh
4 december 2024

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen