Ga naar 'Open Education'

Open Education

Open Education omvat vrij aanbieden van leermaterialen, services en onderwijsinspanningen, veelal online. Hier vind je nieuwtjes, relevante bronnen en congresblogs.

Special Interest Group Open Education
De special interest group Open Education faciliteert en bevordert communityvorming, kennisontwikkeling, kennisdeling, samenwerking en visievorming rondom open onderwijs binnen het hoger onderwijs in Nederland. Het doel is openheid in het hoger onderwijs te vergroten en te stimuleren.

Open Pedagogy
In het komende jaar (2022) richt de Special Interest Group (SIG) Open Education zich op Open Pedagogy. Naast het delen en hergebruik van digitaal (open) leermaterialen komt hier de laatste jaren steeds meer aandacht voor. De SIG wil die aandacht versterken. 

Open Pedagogy is een didactisch en holistisch framework waarbij ingezet wordt werkvormen in het onderwijs waarbij “open” een belangrijke rol speelt. Daarbij zijn een aantal karakteristieken van belang: (1) waarde toevoegen en open toegankelijk maken; (2) verbinding maken via open netwerken; (3) creëren en kennis (open) delen en (4) gebruik maken van open leermaterialen. Open Pedagogy start steeds vanuit de gedachte: hoe versterk je het leren en het leerproces van de student?

Webinars en voorbeelden Open Pedagogy
We geven webinars over Open Pedagogy: benader ons als je interesse hebt! Denk aan het onderdeel Open Pedagogy in de proeftuin Onderwijs met Open leermaterialen. Deze webinars geven we onder andere ook om voorbeelden te verzamelen en deze te beschrijven.

Netwerk
Natuurlijk hebben we nauw contact met de Zone Naar Digitaal (Open) Leermaterialen van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT: we denken mee en wisselen (ontwikkelingen) uit.

Dus: zoek ons op, zet ons in, creëer mee en deel.

Kernteam Special Interest group open education
De activiteiten van de special interest group Open Education worden gecoördineerd door een kernteam van experts uit de instellingen. Het kernteam bestaat uit:

Enthousiast? Doe mee!
Word lid van de special interest group Open Education door je aan te melden bij deze community Open Education of de LinkedIn groep Open Education. Heb je ideeën op het gebied van open education die je met de special interest group wilt delen en realiseren? Deel ze via hier of neem contact op met de voorzitter van het kernteam: Ria Jacobi.

Lees ook:
Model Open Pedagogy en studentbetrokkenheid