Manifest Privacy Coalitie

SURF heeft het manifest van de Privacy Coalitie ondertekend. Doe je mee?

(overgenomen van https://privacycoalitie.org)

Nederland wil koploper zijn op het gebied van digitalisering. Dat is een mooie ambitie, maar met een keerzijde. Onze privacy staat steeds meer onder druk. Voor toegang tot talloze digitale platforms en diensten betalen we veelal met onze persoonlijke data. Het lijkt gratis, maar onbewust betalen we een hoge prijs.

Veel mensen realiseren zich nauwelijks hoeveel informatie ze uit handen geven. Steeds meer partijen monitoren ons online gedrag. Onze data worden gekoppeld en doorverkocht. Zo ontstaat een digitaal profiel op basis waarvan bedrijven en zelfs overheden beslissingen nemen. Deze hebben vaak grote impact op onze levens, zonder dat we daar zelf invloed op hebben. Ook bepaalt ons profiel welke informatie we wel en niet te zien krijgen, zodat we onbewust worden beïnvloed. De verstoorde machtsbalans tussen grote techbedrijven en de overheid tegenover het individu en de burger moet hersteld worden. Zonder ingrijpen neemt de polarisatie toe en zal dit tot schade leiden aan de democratie.

Die trend moeten we nu ombuigen. Omdat de digitalisering van de samenleving steeds sneller gaat en de afhankelijkheid steeds groter wordt, is nú het moment om zaken goed te regelen. Laat Nederland niet alleen vooroplopen met digitalisering, maar ook koploper zijn op het gebied van digitale privacy en een betere bescherming van iedereen.

 

SURF is mede ondertekenaar van het manifest dat door de privacycoalitie is opgesteld en we roepen andere partijen op om dit ook te doen.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen