SCIPR haalt kennis op in Tallinn

Vorige week bezochten een aantal leden van SCIPR Estland. Ze deden hier inspiratie op bij verschillende universiteiten en bezochten de netwerkconferentie TNC.

Reading, Oslo, Zurich, Tallinn: wat hebben deze steden met elkaar gemeen? Nee het is niet dat Pink Floyd in al deze steden optrad. En ze zijn niet allemaal de geboorteplaats van het dadaïsme. Wat ze echter wel verbindt is het feit dat de SURF community voor informatiebeveiliging en privacy (SCIPR) al deze steden heeft bezocht tijdens een studiereis. De eerste studiereis naar Oxford en Reading vond in 2010 plaats. Dit jaar, bijna een decennium later, waren we van 18 tot 21 juni in Tallinn met zeven SCIPR leden.

Foto van een groep mensen
Studiereis SCIPR in Tallinn

Kennisuitwisseling

De studiereis begon met een dag bij de universiteit van Tallinn. We wisselden daar kennis en ervaringen uit met security officers van Estse universiteiten en overheidsinstellingen over community building, normenkaders en awareness campagnes. Rain Ottis, professor aan Tallinn Technical University, vertelde ons hoe men in Estland ook in het curriculum studenten uitdaagt met incident- en crisisoefeningen. Nu zijn wij in het Nederlandse hoger onderwijs natuurlijk niet onbekend met crisisoefeningen, maar we kunnen zeker nog wat inspiratie halen uit de Estland.

TNC

Eén van de redenen dat we voor Tallinn hadden gekozen dit jaar, was het feit dat daar de grote netwerkconferentie TNC werd gehouden, waar mensen uit de hele wereld samenkomen om het over het (digitaal) verbinden van onderwijs en onderzoek te hebben. Met onze SCIPR groep gingen we 18 juni ‘s avonds naar het conferentiediner van TNC in het prachtige Seaplane Harbour Museum. De volgende dag werd de afsluitende dag van de conferentie bezocht, waar sessies werden gehouden over Trust and Identity, Security en zelfs Submarine Cable Systems voor de liefhebber. De dag sloten we met een gedeelte van onze delegatie af met een diner in een prachtige Schotse tuin tegen de stadsmuur van Tallinn aan.

De laatste dag van de studiereis was de Security Day van TNC. Hier bespraken we allerlei informatiebeveiliging thema’s met onder andere securityprofessionals uit Duitsland, Groot-Brittannië, Finland, Zwitserland en CERN. Het grote vraagstuk van of en hoe een SOC op te zetten werd besproken en we hielden een brainstorm over hoe we misschien een Europese simulatie crisisoefening op kunnen zetten. We hingen aan het eind van de middag nog even de toerist uit en de volgende ochtend vroeg ging het vliegtuig weer terug naar Nederland.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties