Lesgeven met XR: Device management

Wil je je studenten beter betrekken bij de les? Ze veilig laten oefenen in een simulatie? Ze onzichtbare dingen laten zien via een Virtual Reality bril? Immersieve technologieen (XR) maken het mogelijk maar vragen wel een goed device beheer. 

XR heeft de potentie om onderwijskwaliteit te verhogen maar vraagt de nodige ondersteuning. Binnen Npuls -een achtjarig programma dat de kansen van digitalisering in het vervolgonderwijs wil benutten- is om deze reden een afdeling ingericht voor XR. De pilothub XR brengt kennis en ervaring samen zodat we van elkaar kunnen leren en elkaars kennis kunnen gebruiken. De belofte van XR is groot!

Community bijeenkomst 

In de gesprekken met MBO’s, HBO’s en universiteiten kwam één vraag vaak naar voren: Hoe gaan jullie om met het beheer van alle apparatuur? Welk Mobile Device Management (MDM) systeem werkt wanneer voor wie? We besloten een community bijeenkomst te organiseren om ervaringen uit te wisselen. Afgelopen donderdag 4 april kwamen 34 personen van verschillende instellingen  bij elkaar om te horen over device management in de praktijk. 

Rijksuniversiteit Groningen 

Gert-Jan Verheij van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) trapte af en vertelde over de noodgedwongen switch naar Arbor XR toen Oculus for Business van de markt werd gehaald. Het kan lastig zijn dat je geen invloed hebt op wat Big Tech bedrijven besluiten om te doen. Bij de RUG wordt vooral gewerkt met rollenspellen en 360 graden video. Studenten komen in groepjes van vijf naar een centraal VR lab toe waar de docent de ervaring begeleid. 

Radboudumc 

Frans van Hoek van het Radboudumc heeft geen MDM kunnen vinden dat voldoet, iets wat brede implementatie van de twintigtal apps die ze gebruiken in de weg staat. Er wordt gewerkt met een stappenplan. Eerst plant de docent het onderwijs, vervolgens wordt er geroosterd. Via de website XR in het onderwijs vindt de docent het aanmeldformulier, de handleiding en het overzicht van de beschikbare toepassingen. De amanuensis zorgt ervoor dat de brillen zijn opgeladen en de app getest is. De docent haalt de brillen. Studenten werken in groepen van 15. 

Hogeschool Rotterdam 

Herman Wander van Hogeschool Rotterdam werkt met ManageXR, maar geeft aan dat het wat functionaliteiten betreft evengoed ArborXR had kunnen zijn. Via SURF wordt iotroam afgenomen voor het pushen van de Wifiprofielen. Niet elke bril is in beheer, sommige blijven buiten de Hogeschool Rotterdam omgeving (elk instituut heeft een eigen configuratie) zodat studenten ermee kunnen experimenteren. Komend kwartaal begint een pilot met Meta Quest for Business. De grootste reden voor de mogelijke overstap is dat het uitrollen van de brillen dan sterk versimpeld en dat er toegang is tot de Meta Store. Het grootste deel van de brillen waarmee wordt gewerkt is namelijk een Quest (2 of 3). Over uitleen een eerstelijns ondersteuning wordt op dit moment nog nagedacht. 

Evaluatie van een MDM 

Na de drie presentaties werd er nog nagepraat, onder andere over hoe je nu een MDM evalueert. Bij de RUG begint denken daarover bij de bouw van de applicatie. Daarna wordt pas de apparatuur gekozen, dan een MDM. Het Radboudumc heeft een marktonderzoek uitgevoerd. Er was geen MDM dat aan meer dan 40% van hun eisen voldeed. Hogeschool Rotterdam onderzoekt de mogelijkheden van Meta Quest for Business. Zij zijn bereid om de resultaten van hun pilot te delen met geinteresseerden. 

Meer weten? 

Neem dan contact op met xr@npuls.nl  of neem een kijkje op www.npuls.nl/xr/

Manage XR Dashboard
Manage XR Dashboard

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 2 reacties

Reactie van Rutger van Horssen

Bij Hogeschool Windesheim hebben we ook noodgedwongen de switch naar Arbor XR gemaakt toen Oculus for Business van de markt werd gehaald. Binnenkort wil ik wat gaat grasduinen in de nieuwe Meta Quest for Business omgeving. Bevindingen wil ook delen als daar behoefte aan is.

Als antwoord op door Rutger van Horssen

Reactie van Kathelijne Koster

Goedemorgen Rutger, bedankt voor het delen van jullie ervaring bij Windesheim. Interessant dat jullie ook willen gaan werken met Meta Quest for Business. Het zou fijn zijn als we alle ervaringen zouden kunnen bundelen. Ik ga hier graag met je over in gesprek.