Aan de slag met UDL en nieuwste inzichten vanuit onderzoek

Tijdens de Kennis- en Inspiratiemiddag op 11 november a.s. ga je met een tools aan de slag om Universal Design for Learning (UDL) direct toe te passen in je onderwijs. In gesprekstafels verkennen we hoe onderzoek en praktijk samen inclusiviteit en toegankelijkheid in het hoger onderwijs kunnen versterken.

Ben je onderzoeker, docent, studentendecaan, onderwijsontwikkelaar of examinator in het hoger onderwijs? Of zet jij je in voor een inclusieve leeromgeving? Tijdens de Kennis- en Inspiratiemiddag brengen we praktijk en onderzoek samen met als doel het bevorderen van inclusief onderwijs in het hbo en wo.

Praktijktafels Universal Design for Learning (UDL)

In twee workshops werk je met een UDL-tool, waarmee je praktische handvatten krijgt om UDL direct toe te passen in je eigen onderwijspraktijk. 

  • Je gaat aan de slag met het prototype van de interactieve UDL-tool Inclics, ontwikkeld door NHL Stenden Hogeschool in een NRO-project. Hiermee verzamel je bouwstenen voor inclusiever onderwijs en reflecteer je op je eigen onderwijspraktijk. 
  • In een tweede gesprekstafel pas je de UDL-elementen toe in jouw onderwijs, met ruimte voor vragen en persoonlijke toepassing. Deze sessies zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden in UDL.

Onderzoekstafels 

  • Hier krijg je de kans om samen met andere deelnemers inzicht te krijgen in hoe inclusief het Nederlandse hbo en wo momenteel zijn. Deze twee onderzoekstafels bieden een platform om het netwerk te versterken en samen te verkennen welke thema’s en projecten in Nederland spelen op het gebied van inclusief onderwijs. 
  • We zoomen in op de witte vlekken, kansen en mogelijkheden voor toekomstig onderzoek, en bespreken hoe deze aansluiten op de praktijk. Ook kijken we vooruit naar de opzet van een structurele uitwisseling tussen onderzoekers die zich met inclusiviteit bezighouden.

Speeddates

Na de pauze krijg je tijdens speeddates de kans om direct in gesprek te gaan met experts en collega’s. Samen bespreek je welke thema’s nog verder onderzocht moeten worden en welke praktische uitdagingen onderwijsinstellingen momenteel tegenkomen. De dag wordt afgesloten met een gezamenlijke afsluiting en een netwerkborrel.

Deze middag biedt je volop mogelijkheden om te leren, ervaringen te delen en praktische tips mee naar huis te nemen die je direct kunt gebruiken om jouw onderwijs inclusiever te maken.

Meer informatie en registratie >>

Twee personen in gesprek aan een tafel met documenten en laptops, terwijl ze ideeën uitwisselen tijdens een interactieve sessie over inclusief onderwijs.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties