Mag dat straks nog wel? De impact van de AI-verordening op docenten

Voor zijn masterscriptie onderzoekt Milan Gomes hoe onderwijsinstellingen het AI-gebruik van docenten kunnen afstemmen op de Europese regelgeving die in 2026 volledig van kracht wordt. Hoe zetten docenten AI momenteel in, en welke acties zijn nodig om straks te voldoen aan de wet? In deze post vertelt Milan meer over zijn onderzoek en hoe uw instelling deel kan nemen.

Na de impactvolle introductie van ChatGPT en andere generatieve tools is AI niet meer weg te denken uit het huidige onderwijsveld. Met de introductie van de Europese AI-verordening, die in augustus 2026 van kracht wordt, komt er wettelijke regelgeving op AI systemen. Deze wetgeving stelt eisen aan het ontwikkelen en gebruiken van AI-systemen, die óók van toepassing zijn op systemen die in het onderwijs worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan tools voor formatief toetsen, adaptief leren, voorspellen van studiesucces, en AI-ondersteunde feedback.

De AI-verordening vraagt straks niet alleen iets van instellingen, het heeft ook impact op de dagelijkse AI-toepassingen van docenten in en rond het klaslokaal. Maar wat betekent de AI-verordening voor docenten? En welke stappen kunnen onderwijsinstellingen nemen om docenten conform de regelgeving te laten werken? Dit zijn vragen waar ik antwoorden op zoek in mijn masterscriptie. Mijn naam is Milan Gomes en ik studeer onderwijswetenschappen aan de Universiteit Twente. Binnen mijn studie specialiseer ik in onderwijsbeleid en -innovatie. Voor mijn masterscriptie voer ik een kwalitatieve studie uit naar hoe Nederlandse mbo-, hbo- en wo-instellingen het AI-gebruik van docenten kunnen afstemmen op de verplichtingen uit de AI-verordening.

Afbeelding van de onderzoeker: Milan Gomes
Milan Gomes

Waarom dit onderzoek?

Uit gesprekken met onderwijsprofessionals blijkt dat er nog onduidelijkheid heerst over de AI-verordening: wat betekent AI-geletterdheid in de praktijk en in hoeverre moeten docenten AI-geletterd zijn? Moeten docenten straks stoppen met het gebruik van bepaalde AI-tools? Welke AI toepassingen mogen docenten wel en niet meer gebruiken? En onder welke voorwaarden? Dit zijn belangrijke vragen waar we op korte termijn helderheid over nodig hebben, om te zorgen dat instellingen conform de AI-verordening kunnen werken.

Wat houdt deelname in?

Om helderheid te krijgen over de impact van de AI-verordening op docenten, interview ik beleidsadviseurs, projectleiders, juristen of andere medewerkers die AI in hun portefeuille hebben. De interviews duren ongeveer 45 minuten en vinden online plaats. Ik vraag deelnemers om vooraf kort in kaart te brengen welke AI-tools beschikbaar zijn voor docenten, hoe ze deze gebruiken, en welke stappen de instelling al heeft gezet richting naleving van de AI-verordening.

De gesprekken worden gepseudonimiseerd en vertrouwelijk verwerkt. Na afloop van het onderzoek deel ik de inzichten graag met de instellingen en indien gewenst denk ik ook graag mee over vervolgstappen die individuele instellingen kunnen nemen.

Waarom meedoen?

De eerste artikelen van de AI-verordening – met name over AI-geletterdheid – zijn al van kracht. Ook de deadlines voor andere artikelen naderen snel. Door mee te doen, draagt u niet alleen bij aan wetenschappelijk inzicht, maar krijgt uw instelling ook waardevolle input om tijdig in actie te komen. De voorbereidingsstappen voor het interview sluiten aan op aanbevelingen van de Autoriteit Persoonsgegevens — en leveren direct waarde op. De interviews zelf en onderzoeksuitkomsten zullen bovendien helpen om meer grip te krijgen op de implicaties van de AI-verordening op uw instelling, zodat u voor augustus 2026 de nodige stappen kunt ondernemen om te garanderen dat uw instelling conform wet- en regelgeving werkt.

Meer informatie ontvangen of meedoen?

Bent u beleidsadviseur, privacy officer, projectleider of houdt u zich bezig met AI-beleid in het onderwijs? Of kent u iemand die betrokken is bij dit thema binnen uw instelling? Meld u dan nu aan via deze link: https://forms.office.com/e/DtXVGFs1YM of stuur me een mail via m.h.gomes@student.utwente.nl. Samen zorgen we ervoor dat AI op een verantwoorde manier een plek krijgt in het onderwijs.

Bij voorbaat dank voor uw interesse! 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen