We worden overspoeld met persoonlijke, op specifieke taken gerichte GPT's. Zitten we hierop te wachten?

De vraag rijst of deze GPT's de nieuwe generatie apps of zelfs de nieuwe websites zullen worden. Wachten we op GPT's die uitblinken in specifieke taken, of verlangen we naar een GPT die 'alles' aankan?

Dankzij de nieuwste ontwikkelingen van OpenAI kan iedereen met een Plus-account nu eenvoudig een gepersonaliseerde GPT creëren. Gebruikers hoeven enkel te specificeren wat ze van de bot verwachten, en achter de schermen zorgt ChatGPT voor de benodigde code om de nieuwe bot te ontwikkelen en operationeel te maken. Deze bots kunnen in andere sites en diensten worden geïntegreerd om diverse taken uit te voeren, zoals toegang tot databases, het doorzoeken van e-mails en het automatiseren van e-commerce bestellingen.

De vraag rijst of deze GPT's de nieuwe generatie apps of zelfs de nieuwe websites zullen worden. Wachten we op GPT's die uitblinken in specifieke taken, of verlangen we naar een GPT die 'alles' aankan? Diverse voorbeelden illustreren de veelzijdigheid van deze technologie:

Sabba Quidwai deelde op LinkedIn haar enthousiasme over InnovateGPT, een GPT die ze zelf heeft gecreëerd zonder programmeerkennis. Twan Arts introduceerde CineMatch, een GPT die gebruikers helpt bij hun filmkeuze. Lucas Rantzau ontwikkelde een full-stack AI-applicatie, Social Caption, die in seconden creatieve beeldbijschriften voor sociale media genereert met GPT-4 Vision. Roger Kibbe bracht 'Slick Rick', een altijd enthousiaste verkoper-GPT, tot leven. Sai Rahul heeft 'LogoGPT' gecreëerd, dat ruwe schetsen omzet in professionele logo's.

Murat Durmus introduceerde zijn eerste aangepaste GPT "Bias Checker". Bias Checker analyseert teksten op cognitieve en andere vooroordelen en combineert een formele en vriendelijke communicatiestijl. Het is ontworpen om gedetailleerde, duidelijke en beleefde antwoorden te geven en vraagt om meer informatie wanneer de context onduidelijk is. De belangrijkste taak van Bias Checker is het identificeren van mogelijke vooroordelen in teksten, met de nadruk op cognitieve vooroordelen en rekening houdend met culturele en genderbias.

Jean-Luc Laval introduceert “Sylvia” zijn persoonlijke coach. Hij kan haar alles voorleggen en zij stelt vragen op basis van de technieken die in de coaching werden gebruikt en op basis van zijn eigen kernwaarden. Zijn volgende bot wordt een “weekmenu bot” wat hem weer een half uur nadenken bespaart over wat ze deze week gaan eten."

Peter Meerman heeft een 'learning analytics mentor' GPT gecreëerd, bedoeld om L&D-professionals te ondersteunen met analytics en te koppelen aan educatief materiaal.

Zo kunnen we nog heel lang doorgaan....

Voor degenen die niet weten welke persoonlijke GPT ze moeten bouwen, is er hulp van Peter Gostev. "Ik heb mijn eigen kleine GPT gemaakt om je te helpen ideeën op te doen voor welke GPT's je kunt bouwen. Ik heb het achtergronddocumentatie over wat GPT's zijn en wat ze kunnen doen gegeven, en vervolgens enkele instructies ingesteld over hoe het zich moet gedragen."

Tegelijkertijd rijzen er vragen over auteursrecht en privacy. Maaike Groenewege waarschuwt voor de privacyval in OpenAI's botbouwer, waarbij de botbouwer beslist of gebruikersgegevens worden opgenomen in de OpenAI-trainingsset. Dit roept de vraag op over de controle die gebruikers hebben over hun data. Als ChatGPT-gebruiker deel je automatisch je gegevens met OpenAI, tenzij je je chatgeschiedenis uitschakelt of een privacyverzoek indient. Voor GPT-bouwers is het raadzaam de optie 'Gebruik gespreksgegevens in je GPT om onze modellen te verbeteren' uit te schakelen en een FAQ toe te voegen over hun datadelingsbeleid.

Tim van Iersel zegt het volgende in een mail: "Met de huidige update zie ik vooral mogelijkheden met automatiseringen van taken die nu nog door medewerkers worden gedaan maar met de huidige limieten en onzekerheden aangezien het nog in beta is, kun je er enkel nog mee experimenteren.

Zonder dat interfaces hoeven te worden veranderd kan AI een medewerker vervangen met bepaalde taken en als dit goedkoper is dan het uurloon... dan heeft dit nogal wat consequenties.

Per actie wordt er een screenshot gestuurd naar GPT-4V en die bepaalt de x- en y-as van waar geklikt moet worden en eventueel de toetsen die ingedrukt moeten worden tot een taak is voltooid... dit kan heel wat data-entrytaken overnemen zonder dat bedrijven veel tijd hoeven te stoppen in het vernieuwen van de user interfaces of werkprocessen in de gehele flow. Bij corporates nog weleens een probleem.

Het is natuurlijk wel de vraag in hoeverre AI dit goed doet bij een bepaald interface, wat experimentatie is nodig en dan nog of je een AI zoveel toegang wilt geven in je systeem.
Kwestie van enkele jaren voordat dit op grotere schaal gebeurt bij bepaalde bedrijven en organisaties."

OpenAI heeft ook een programma voor datapartnerschappen gelanceerd, gericht op samenwerking met organisaties om datasets te creëren voor AI-training. Ze hebben enorm veel honger naar nieuwe data! Deze datasets, variërend van tekst tot video, zijn bedoeld om, aldus OpenAI "diverse aspecten van de menselijke samenleving te weerspiegelen" en zijn niet gemakkelijk online beschikbaar. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met de IJslandse overheid, gericht op het verbeteren van ChatGPT's responsiviteit in het IJslands.

In zijn artikel over de toekomst van software en AI, beschrijft Bill Gates zijn visie over hoe kunstmatige intelligentie de manier waarop we computers gebruiken zal transformeren. Hij merkt op dat, hoewel software aanzienlijk is verbeterd sinds de begindagen van Microsoft, het nog steeds beperkingen heeft: het vereist specifieke instructies en applicaties voor verschillende taken en mist een diepgaand begrip van de gebruiker​

​Volgens Gates zal dit binnen vijf jaar volledig veranderen. In plaats van verschillende apps te gebruiken voor verschillende taken, zal men simpelweg in alledaagse taal kunnen aangeven wat men wil doen. De software zal persoonlijk kunnen reageren op basis van de gedeelde informatie en een rijk begrip van het leven van de gebruiker hebben. Iedereen die online is, zal toegang hebben tot een persoonlijke assistent aangedreven door AI, veel geavanceerder dan de huidige technologie​

​Deze software, die reageert op natuurlijke taal en verschillende taken kan uitvoeren op basis van kennis over de gebruiker, wordt een 'agent' genoemd.

En in het onderwijs zullen heel snel denk ik BiologieGPT, AardrijkskundeGPT, LeerWiskundeVMBOGPT gelanceerd worden. Ieder docent en ieder vak zijn eigen GPT...
Erasmus Universiteit was al eerder bezig met een eigen GPT.

Zullen deze op maat gemaakte AI-assistenten ons leven verrijken, of zullen ze ons juist voor nieuwe, onvoorziene dilemma's stellen? En gaan we ze daadwerkelijk gebruiken? Volgens Pauline Schepers, digital marketing docent bij Fontys: “Wildgroei is wel zorgelijk maar tegelijkertijd gaat het denk ik vanzelf uit kristalliseren wat er wel of niet succesvol is”. Daar sluit ik me helemaal bij aan.

 

 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 2 reacties

Reactie van Arnold Zijlstra

Beste Saçan, bedankt voor de mooie uiteenzetting. Ben (ook) benieuwd waar deze wildgroei uiteindelijk heengaat.