Study-buddies: meer dan alleen gezellig

Study-buddie. Het klinkt gezellig en voor de studenten zou het dat ook deels moeten zijn. Maar natuurlijk heeft het ook belangrijke andere functies, bijvoorbeeld om vragen te kunnen stellen, na te gaan of je als student een beetje bij bent met je studie, je goed wegwijs raakt in alle informatiesystemen die er zijn en binding krijgt en houdt met de opleiding. Er zijn verschillende vormen van study-buddies, daarover meer in dit artikel.

In deze tijd waarin fysiek onderling contact op de instellingen nog maar zeer beperkt mogelijk is zet Saxion hogescholen vol in op het door studentcoaches laten begeleiden van studenten. In de video wordt het concept uitgelegd:

  • groepen van 8 eerstejaarsstudenten
  • onder leiding van een studentcoach
  • bezig met socialisatieprocessen: binding met elkaar, met de opleiding, met de docenten
  • studentcoach: extra ogen en oren van studieloopbaanbegeleider

Maar andere vormen van study-buddies zijn er ook. Zo heeft de Universiteit Groningen een buddy project waarin ouderejaarsstudenten wekelijks 1-op-1 afspreken met internationale studenten.

In Utrecht gaan ze een stap verder door in te spelen op de veel gehoorde opmerking van studenten dat ze de Universiteitsbibliotheek zo missen voor het samen studeren. Er kan een  online studieplek in een MS Teams-sessie geboekt worden. Studenten studeren dan met meerdere studenten tegelijk (camera aan!) en worden daarbij ook begeleid door medewerkers van de bibliotheek.  Ook individueel kunnen studenten een online afspraak inplannen om bijvoorbeeld vragen over het verzamelen van literatuur te stellen. 

En dan zijn er nog de vele studenten op Youtube waarmee je samen kan studeren. Dit bestaat al langer en de NOS schreef er over. Het doel? Structuur bieden, het gevoel niet alleen te studeren en motivatie krijgen van iemand die hetzelfde aan het doen is als jij. 

Heb je zelf een idee voor het vergroten van online binding? Neem dan vooral contact met me op. De allereerste en daarna drie beste video’s worden beloond met een verrassingspakket!

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 2 reacties

Reactie van Petra Wentzel

Hoe stel je een study-buddie groep samen in corona tijd? At random? Of kies je ervoor groepen samen te stellen met studenten uit dezelfde regio zodat ze fysiek kunnen afspreken? Of op basis van interesses of drijfveren?

Gerelateerde artikelen