Michel Jansen
Ik ben ZZP'er en heb de afgelopen jaren veel voor SURF gewerkt.… Meer over Michel Jansen
Bij het realiseren van onderwijsruimtes is akoestiek vaak een ondergeschoven kindje. En juist op dat vlak is veel winst te boeken. Met eenvoudige ingrepen in de inrichting alsmede complexere elektronische oplossingen.
Leden van de SIG-kernteams Learning spaces en Media & Education en enkele andere gasten hebben inspiratie opgedaan in het hoofdkantoor van Poly in Hoofddorp. Een plek waar veel low tech en high tech akoestische oplossingen te zien zijn. Laat je inspireren!
Met eenvoudige oplossingen is snel en goedkoop winst te boeken op akoestisch vlak. In het hoofdkantoor van poli zijn veel van deze oplossingen toegepast. Hier volgt een opsomming:
Al deze eenvoudige, low tech oplossingen zie je terug in de volgende foto’s.
Poly, ontstaan in 2019 door het samenvoegen van Plantronics and Polycom, staat bekend om high tech communicatieoplossingen. Tijdens het bezoek hebben we er een aantal voorbij zien komen:
Met NoiseBlockAI gaat de microfoon in de mute-stand op het moment dat je niet spreekt en er achtergrondgeluid hoort. Dus het geluid van een toetsenbord of het blaffen van een hond. Zodra de microfoon iemand hoort praten zal de microfoon ge-unmuted worden.
Het is mogelijk om de een virtueel akoestische scherm aan te zetten. Alleen geluiden binnen dit scherm worden waargenomen. Geluiden afkomstig van buiten het scherm worden uitgefilterd. Het scherm heeft 3 standen: Wide, Medium en Narrow.
Met DirectorAI vind er regie plaats op het beeld dat de camera overdraagt. Poly DirectorAI passen zich automatisch aan de dynamiek van de bijeenkomst aan om zo de best mogelijke ervaring voor alle deelnemers mogelijk te maken. De basis van deze technologie is dat er intelligente kaders worden gekozen. Dit is een of meerdere uitsnedes uit de binnenkomende video. Er zijn verschillende kadermodi mogelijk:
Wanneer je meerdere camera’s gebruikt laat maken van DirectorAI dan is het mogelijk dat geautomatiseerd geschakeld gaat worden tussen camera’s en hun uitsnedes. Zoals normaal een regisseur zou doen verloopt nu geautomatiseerd.
Daarnaast is er nog veel meer te vertellen. Bijvoorbeeld het centraal bedienen van alle Poly producten binnen je instelling. Wil je meer weten neem dan contact op met Poly.
Twee van de deelnemers van dit bezoek zijn afkomstig van Sein. SEIN is hét expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde. Binnen hun ruimtes is akoestiek ook van groot belang. Lidwien van de Wiel heeft haar ervaring van dit bezoek vastgelegd in onderstaande blog.
____
Eigenlijk zijn Fleur (Guyt) en ik via, via meegenomen in de mail die betrekking had op de uitnodiging aanwezig te zijn bij deze inspiratiesessie bij Poly. Wij hebben onlangs deelgenomen aan een Makathon waarbij wij een vraagstuk mochten inbrengen die actueel is binnen de woongroep waar wij werkzaam zijn. Even in het kort; Fleur en ik zijn beide zorgcoördinator bij SEIN. Wij zijn werkzaam binnen een woongroep voor mensen met epilepsie en een ernstig, meervoudig verstandelijke beperking. De doelgroep waar wij mee werken is voornamelijk belevingsgericht. Onze cliënten maken vanuit zichzelf verschillende soorten geluiden. Deze geluiden bij elkaar zorgen er soms voor dat concentreren tijdens werk lastiger wordt, maar ook kan het zorgen voor overprikkeling bij zowel cliënten als medewerkers. Tegelijkertijd hebben we de geluiden van onze cliënten juist nodig om goede zorg af te kunne stemmen. Zij kunnen zich immers niet anders uiten.
Wij zijn dus op zoek naar verschillende inzichten, ideeën en concrete voorbeelden die de akoestiek in ruimten op een positieve manier kunnen beïnvloeden. Deze uitnodiging sprak ons daarom heel erg aan.
Het vinden van het pand waar we moesten zijn ging ons vrij gemakkelijk af. Opvallend was de prachtig groene omgeving en mooi aangelegde tuin op het terrein waar het pand van Poly gevestigd is. Een zeer rustgevende omgeving waar je best een leuk wandelingetje kunt maken.
Bij binnenkomst werden we allen warm en enthousiast onthaald. De start begon wat rommelig gezien de techniek de techniek niet zou zijn als deze soms niet meewerkt. Daarom werd er geïmproviseerd en verplaatsten wij ons naar een andere ruimte om nader kennis te kunnen maken met elkaar. De gebakjes stonden al klaar, waarop Fleur en ik meteen te raden gingen wat het beste moment was deze op te eten zonder te knoeien.
Tijdens de voorstelronde leerden we dat eenieder met een eigen reden deelneemt aan deze inspiratiesessie. Een aanvulling zoals die van SEIN werd zeer welkom geheten. Dat was leuk te horen. Eveneens als de oprechte interesse van wie wij zijn en wat ons precieze vraagstuk is. Leuk! We spraken allen onze verwachtingen uit van deze sessie die uiteindelijk best overeenkwamen met elkaar allesomvattend is denk ik “het samenkomen van (woon-) omgeving en ICT”, de strekking waar iedereen nieuwsgierig naar was. Wij althans wel, maar goed dat kan te maken hebben met ons specifieke vraagstuk. Paul gaf ons vervolgens een heldere presentatie van de geschiedenis en het tot stand komen van Poly. Leuk om te weten dat het eerste vraagstuk bij twee piloten vandaan komt die in 1969 een reis maakten naar de maan, maar zichzelf niet goed konden communiceren middels hun headsets.
Het onopvallend eten van het lekkere taartje was inmiddels vlekkeloos verlopen en we werden allen uitgenodigd Jonas en Paul te volgen voor een rondleiding door het pand.
Tijdens de rondleiding kwamen we mooie, bruikbare en concrete voorbeelden tegen van geluiddempende materialen. Zo waren er mooie, houten wandpanelen met hele kleine gaatjes erin, wandpanelen van zacht materiaal maar ook in een golvende uitvoering. Deze voorbeelden spraken ons extra aan gezien de doelgroep waar wij mee werken. Onze cliënten voelen graag aan materiaal in hun omgeving, dus naast het reguleren van de akoestiek zijn deze wandpanelen meteen ook een sensatie voor onze cliënten.
Tijdens onze tocht door het pand viel het op dat er geluid van stromend water hoorbaar was. Er werd ons uitgelegd dat dit een bewuste keuze is geweest omdat stromend water een rustgevende werking heeft. Daarnaast dempt het andere geluiden. De werkplekken binnen het pand zij zo ingericht dat men nooit recht tegenover elkaar zit maar in een driekoek, Ook dit komt ten goede van de akoestiek in de ruimte. Nooit geweten dat er eigenlijk vrij veel ‘simpele’ dingen zijn die je kunt inzetten om de akoestiek al enigszins te verbeteren.
Op enig moment werden we uitgenodigd plaat te nemen op een soort podium tegenover een levensgroot scherm. Hierop lieten Jonas en Paul zien welke slimme technieken zij hebben ontwikkeld om het virtueel samenzijn te optimaliseren. Iets wat Fleur en mijzelf niet veel zegt maar wat wij wel interessant hebben gevonden. We leven nu eenmaal in een tijd waarbij veel onlineoverleg aan de orde van de dag is. Maar daarnaast ook de manier van lesgeven heel anders wordt ingevuld. Het is goed om te zien dat er zoveel aandacht wordt besteed aan het optimaliseren hiervan. Juist aan de doelgroep die “studenten” heet. Spijbelen wordt nu eenmaal makkelijker als je niet minder vaak fysiek aanwezig hoeft te zijn en de regie voor je eigen leerproces ligt veel meer in eigen hanen. Goed dat er dan laagdrempelig en directer contact met zowel docenten als medestudenten kan worden gemaakt. Fijn ook dat er kritische blikken konden worden uitgesproken tijdens deze presentatie. Iets waar we alleen maar meer van kunnen leren.
We sloten af in de ruimte waar we kennismaakten met elkaar. Eenieder enthousiast van hetgeen we hebben mogen zien en beleven deze ochtend. Als dank voor onze aanwezigheid kregen wij een presentje uitgedeeld namens Poly. Ontzettend leuk dat daaraan werd gedacht. Met een voldaan gevoel en bomvol nieuwe ideeën vertrokken Fleur en ik weer richting SEIN.
Ik ben ZZP'er en heb de afgelopen jaren veel voor SURF gewerkt.… Meer over Michel Jansen
Dit artikel heeft 2 reacties
Als lid van SURF Communities kun je in gesprek gaan met andere leden. Deel jouw eigen ervaringen, vertel iets vanuit je vakgebied of stel vragen.
Dank Michel voor de uitgebreide documentatie. Veel waardevolle informatie. Voor onze Active Learning Classrooms (zie www.rug.nl/alc) is er ook aandacht voor de akoestiek. En nu speciaal bij het gebruik van flexibele wanden. Een mooi voorbeeld komt van bativox. In de film zie je ook dat de aansluitingen aan de zijwand aansluiten door middel van rubbers. https://www.bativox.be/nl/funktie-en-dekoratie-systems/artikel/2726/the…
Is er in de SIG ervaring met dit of andere soort flexibele wanden, waarbij voldaan kan worden aan de norm voor een maximaal toelaatbare geluidsoverlast (40 Db) ?
Als antwoord op Dank Michel voor de… door Hans Beldhuis
Dag Hans, Graag gedaan.
Ik heb daar zelf geen ervaring mee. Misschien dan iemand van deze community advies heeft...
Michel
2 Praat mee