5 ideeen voor eenvoudige en laagdrempelige awarenesscampagnes

In het huidige digitale tijdperk is awareness op het gebied van cyberveiligheid en privacybewustzijn cruciaal voor individuen, bedrijven en organisaties. Met het toenemende aantal cyberdreigingen is het essentieel geworden om mensen voor te lichten over online veiligheid en verantwoordelijk digitaal gedrag te bevorderen. Voor grootschalige initiatieven op het gebied van cyberbeveiliging zijn een groot budget en capaciteit vereist. Maar er zijn ook  eenvoudige en kosteneffectieve campagnes die iedereen kan uitvoeren. In dit artikel vind je vijf voorbeelden om eenvoudige maar effectieve cyberbeveiligingsbewustzijnscampagnes in te zetten.

Bewustwordingscampagne op sociale media

Sociale mediaplatforms zijn een ideaal medium voor een awareness campagne richting studenten. Maak boeiende en informatieve posts of infographics over veelvoorkomende cyberdreigingen, zoals phishing-aanvallen, wachtwoordbeveiliging en online oplichting. Deel praktische tips over online veiligheid en moedig gebruikers aan de berichten met hun netwerken te delen. Gebruik populaire hashtags over cyberbeveiliging om een breder publiek te bereiken en de zichtbaarheid te vergroten.

Webinars en online workshops

Organiseer gratis webinars of online workshops over awareness thema's. Werk samen met deskundigen op het gebied van cyberbeveiliging of organisaties die gespecialiseerd zijn in online veiligheid. Interessante onderwerpen zijn bijvoorbeeld: veilig internetten, bescherming van persoonlijke informatie en het beveiligenvan apparaten. Gebruik platforms voor videoconferenties voor interactieve sessies aan, zodat deelnemers vragen kunnen stellen en in discussie kunnen gaan. Neem de sessies op en stel ze beschikbaar om ze later te bekijken, zodat ze een groter bereik en een langdurig effect hebben.

Heb je geen tijd en resources om webinars te organsieren of op te nemen? Er is ook video materiaal beschikbaar die je binnen jouw instelling kunt inzetten.

Korte video's met tips die je vrij kunt delen vind je op het youtube kanaal van Alert Online.

Gebruik bijvoorbeeld video's van de Universieteit van Nederland of de Universiteit van Vlaanderen, waar onderwerpen bondig en deskundig toegelicht worden.

Campagne voor e-mailbeveiliging via e-mail

E-mail blijft een populair doelwit voor cybercriminelen. Met een campagne informeer je gebruikers over het belang van e-mailveiligheid. Ontwikkel een reeks beknopte en visueel aantrekkelijke e-mails met onderwerpen als het herkennen van phishing, het vermijden van verdachte bijlagen en het verifiëren van e-mailafzenders. Moedig ontvangers aan om de e-mails te delen met hun contacten, zodat de kennis en het bewustzijn verder verspreid worden.

4 free cybersecurity e-mail templates to use at your company - Focal Point

Checklist voor beveiliging van mobiele apps

Met het toenemende gebruik van smartphones is de beveiliging van mobiele apps van cruciaal belang geworden. Maak een checklist voor de beveiliging van mobiele apps die gebruikers gemakkelijk kunnen raadplegen en volgen. Vermeld tips zoals het downloaden van apps van betrouwbare bronnen, het controleren van toestemmingen voor installatie en het regelmatig updaten van apps. Ontwerp en verspreid de checklist als downloadbare pdf of interactieve infographic, zodat gebruikers hem gemakkelijk kunnen raadplegen en delen met anderen.

Checklist veilig internetten op smartphone en tablet - Consumentenbond

Doe de APPK check - Veilig internetten.nl

Cybersecurity awareness games

Gamification kan een krachtig hulpmiddel zijn om mensen bewust te maken van cybervelig en privacybewust gedrag. Er zijn diverse  kant en klare online games die zich richten op verschillende aspecten van online veiligheid. Deze games leren de gebruiker phishing e-mails herkennen, hoe je een sterk wachtwoord maakt, of het herkennen van potentiële veiligheidsrisico's in een gesimuleerde omgeving. Beloon deelnemers met badges, certificaten of kleine prikkels om deelname aan te moedigen en anderen te motiveren om mee te doen.

Education Arcade -Free Cybersecurity Games (Engels)

Cyberskill test van Alert Online (Nederlands en gratis)

Conclusie

Het bevorderen van awareness hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Door gebruik te maken van sociale media, webinars te organiseren, je te richten op e-mailbeveiliging, checklists voor mobiele apps aan te bieden en gamification te gebruiken, kunnen individuen en organisaties gratis en eenvoudig bewustmakingscampagnes op het gebied van cyberbeveiliging uitvoeren. Deze initiatieven helpen mensen te informeren over online bedreigingen en bevorderen een cultuur waarin cyberveilig en privacybewust gedrag gestimuleerd wordt.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties