Ga naar 'Cybersecurity'

Alle artikelen van Cybersecurity

9 artikelen

 1. Hoe word je een Cybersecurity professional bij een onderwijs- of onderzoeksinstelling?

  Cybersecurity professionals zijn hard nodig om onderwijs- en onderzoeksinstellingen te beschermen tegen cybercrime. Het nijpende tekort aan IT-ers en aan cybersecurity professionals is voelbaar. Er zijn meerdere manieren om security professional te worden. Opleiding, training of certificering spelen daar een belangrijke rol in.

 2. Samen werken aan Security en Privacy Awareness bij instellingen

  Om security en privacy awareness te verhogen is het belangrijk om consistent en regelmatig activiteiten te organiseren. SURF ondersteunt instellingen met het ontwikkelen van een awareness planning en door materiaal aan te leveren waarmee instellingen eenvoudig zelf awareness activiteiten op kunnen zetten. We zagen dat er behoefte was bij security en privacy professionals om ervaringen met elkaar te delen, kennis uit te wisselen en elkaar te inspireren. Zo is de werkgroep Awareness ontstaan. Deze groep is voor en door medewerkers van onderwijs en onderzoeksinstellingen.  

 3. Reverse DNS: een lek uit onverwachte hoek

  Afgelopen zomer ben ik verhuisd, en zoals dat soms gaat bleek er ergens een lekke waterleiding in mijn nieuwe woning te zijn. Na anderhalve dag zoeken lukte het ons eindelijk om het lek op te sporen: een warmwaterleiding in de keukenvloer. Bij cybersecurity zitten de lekken soms ook op onverwachte plekken, en in dit blogartikel ga ik zo'n onverwacht lek uitleggen: reverse DNS.

 4. Eerste hulp bij Cybercrime - wat doe je als je gehackt bent?

  Cybercrime zijn misdaden die gepleegd worden met een ICT-middel, gericht op een ander ICT-middel. Bijvoorbeeld een aanval op een computer, smartphone, smartwatch of tablet, met als doel het verspreiden van een virus, hacken, DDoS-aanvallen, ransomware en malware. De kans dat je slachtoffer wordt van cybercrime is groot, omdat hackers steeds slimmer en effectiever te werk gaan. In dit artikel meer over wat te doen als je het slachtoffer bent van cybercrime.  

 5. Beter beschermd tegen cybercrime met deze tips

  Het aantal cybercrime incidenten neemt in alle branches toe, ook in het onderwijs. Menselijk handelen is vaak de oorzaak van cybercrime incidenten. Door te  klikken op een phishing e-mail, een laptop met onderzoeksgegevens  te verliezen, of een gevoelige mail per ongeluk door te sturen naar een verkeerde ontvanger. Hoe bewust studenten en medewerkers ict-middelen gebruiken is daarom belangrijk. In dit artikel zetten we op een rij wat je zelf kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercrime.

 6. Cybersecurity: hoe hou je het veilig en gebruiksvriendelijk?

  Cybersecurity is altijd een spanningsveld tussen veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Met elke veiligheidsmaatregelen vermindert het gebruiksgemak.  Daar zit wat in, want elke beveiligingsmaatregel vraagt tijd, aandacht en kennis van de gebruiker. Maar betekent meer veiligheid ook echt minder gebruiksvriendelijk? In dit artikel gaan we hier verder op in en geven we tips om deze twee in balans te houden.

 7. Ethisch hack-event HALON: licht laten schijnen op de zwarte gaten in je netwerk

  Een hele dag geoorloofd hacken in de netwerken van een aantal universiteiten. Wie wil dat niet? 46 studenten en medewerkers in onderwijs en onderzoek deden mee aan HALON, het eerste ethische hack-event in de sector – gehost door TU Delft en georganiseerd door SURF. En het resultaat mocht er zijn: een leuke, leerzame dag én 49 gevonden kwetsbaarheden. Een verslag.

 8. NOZON: een kijkje achter de schermen bij een tabletop-oefening cybercrisisoefening van vijf instellingen

  In april hebben vijf onderwijsinstellingen de NOZON-cybercrisisoefening gehouden. NOZON is het kleine broertje van OZON. Het idee is dat elke deelnemende instelling zelf een korte table-topoefening op IT- of strategisch niveau met behulp van centraal aangeleverd materiaal. Voor deze editie hebben we de malwareaanval op het Mondriaan College van augustus 2021 nagespeeld. Wat waren onze bevindingen en welke aanbevelingen doen we? Je leest het in deze blog.

 9. eduVPN-filosofie: zo min mogelijk code, daarom veiliger

  In 2014 begon eduVPN als een klein project om studenten en medewerkers een betrouwbare VPN-oplossing te bieden die integreert met federatieve authenticatie, zoals SURFconext. Inmiddels zetten al meer dan 100 organisaties wereldwijd eduVPN in. Een belangrijke gebeurtenis in 2014 heeft de ontwikkeling van eduVPN sterk beïnvloed, en heeft ervoor gezorgd dat we een belangrijk principe hebben omarmd: minder code betekent een veiligere dienst.