A Bumpy Ride

Sinds september 2015 hebben de UvA en de HvA de beschikking over twee prachtige digitale toetszalen. In augustus zijn namelijk twee tentamenzalen bij het AMC omgetoverd tot digitale tentamenzalen. In een klein maandje tijd is deze transformatie ongekend snel gerealiseerd. Na maanden voorbereiding stond de zaal in september in de startblokken. Klaar om onder andere mijn afdeling Psychologie van de UvA te voorzien van het allernieuwste toets gemak.

Zaal met mensen achter een computer

In het jaar daarvoor was de beslissing bij ons al genomen om alle digitale toetsen in de eerste twee jaar van de opleiding digitaal af te nemen. In de aanloop hiernaartoe hebben we alle betrokken docenten geïnformeerd en is er een kick-off bijeenkomst georganiseerd. Gelukkig was het papieren toets proces al aardig op orde. Zo hebben we een tentamen coördinator en voorzien de onderwijsbaliemedewerkers docenten van analyses afkomstig uit de question design and analysis tool, dat een aantal jaar geleden door onze afdeling is gemaakt in het kader van een minitender van SURF. Kwestie dus van rollen verdelen, instructie geven waar nodig en aan de slag. De weerstand om over te gaan was wel aanwezig maar is achteraf ontzettend mee gevallen.

Docenten maakten hun toetsen in hun persoonlijke itembank, de tentamen coördinator plaatste de items in de toets en het ICTO team plande de toets in. We waren er helemaal klaar voor. Vrijdag ochtend 25 september om negen uur ging dan ook de eerste toets van start maar de inlog vertraging was groot. Met als meest gehoorde vraag: “wat is mijn wachtwoord”. Mailen, facebook en blackboard blijken dit soort zaken niet voor te kunnen zijn. Maar iedereen was aan het werk. Tot dat er een bug in de software optrad en alle tentamens werden afgesloten. Na een kwartier troubleshooten was het tijd om de handoek in de ring te gooien en het daaropvolgende tentamen toch maar op papier af te nemen.

Poging twee een week later verliep gelukkig zonder bugs maar de inlooptijd bleek nog steeds voor aanzienlijke vertraging te zorgen. En een groot deel van de studenten blijkt toch nog steeds de account gegevens niet paraat te hebben. Tijd voor een preventieve actie. Dit maal met een stand in de hal van het tentamen gebouw. Inclusief banner: “Wachtwoord vergeten?”. Te vergeefs. Zesentachtig accounts hebben we gereset.

Bij het volgende grootschalige tentamen hebben we het tentamen een week van tevoren beschikbaar gemaakt in de toetsapplicatie en studenten verzocht te controleren of hun toets voor hen klaar stond. Bingo, nog maar 5 resets. Maar dat kon natuurlijk komen doordat men inmiddels de toetsapplicatie kende.

Bij het laatste tentamen van het jaar was de SURFconext koppeling gerealiseerd. Dat was natuurlijk ook weer spannend. Hebben we net iedereen zo ver om hun wachtwoord te onthouden kunnen ze ook met hun instellingsID inloggen. Resultaat, iedereen ingelogd, op tijd en zonder issues. Na een hobbelige start staan we dan toch goed op de rails. Dat kost je dan wel vier maanden, 9 toets momenten en wat kopzorgen, maar dan heb je wel wat. De verwerkingstijd van ons laatste tentamen met 25 mc vragen en 2 essayvragen was vier werkdagen. Niet dat we van mij moeten streven naar een zo kort mogelijke verwerkingstijd maar het geeft wel aan wat er mogelijk is.

Kortom een stormachtig digitaal toets jaar maar met vertrouwen het volgende jaar tegemoet.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties