UTWENTE: AZURE EN CHROMEBOOKS
De Universiteit Twente heeft inmiddels 286 Chromebooks om digitaal te toetsen. Er is door UTwente voor Chromebooks gekozen omdat deze goedkoop zijn in aanschaf en beheer. De batterij gaat een hele dag mee en er hoeft daardoor geen electra-infra te worden aangelegd. Verder is, voor een kleine prijs per apparaat het ChromeOS inbegrepen in de GSuite. In combinatie met de Azure remote desktop omgeving, functioneren de Chromebooks eigenlijk als een soort thin-client waar dan direct een beeldscherm, toetsenbord en muis aan vastzitten.
Bekijk hier de YouTube Video van de presentatie
Flexibiliteit binnen architectuur: de ChromeBooks worden door het toetsbureau van de UTwente beheerd via het GSuite ChromeOS control panel. Deze beheerstool is zo eenvoudig dat er niet hooggespecialiseerde kennis voor nodig is. Met de beheertool is het mogelijk om (sub)domeinen te whitelisten zodat studenten alleen bij de webbased toetsapplicatie Remindo van UTwente kunnen en de opzet heel veilig is. Binnen de Chromebook omgeving wordt de Terminal Server omgeving binnen Azure eenvoudig ontsloten om daarme excel of SPSS beschikbaar te maken.
UTwente (Marloes Luttikhuis was aanwezig) maakt gebruik van Azure omdat UTwente daarvoor al expertise in huis had bij haar IT afdeling. Dat is kostentechnisch logisch en passend binnen de bestaande architectuur. Azure wordt on-demand gebruikt. Via scripts (dat door IT wordt uitgevoerd) kunnen met deze werkwijze maximaal 200 instanties van een virtuele werkplek precies op het juiste moment klaargezet worden voor studenten. Met het script wordt precies de juiste images (combinatie van software en de juiste set van beveiligings policies) ingesteld die nodig zijn voor een specifieke toets. Zo kan een virtuele omgeving ook niet vanaf andere machines dan alleen de Chromebooks worden benaderd.
Doordat er een maximum is aan het aantal virtuele machines dat kan worden aangeroepen via scripts is de methode nu nog niet voldoende opschaalbaar. UTwente kiest er niet voor om bijvoorbeeld permanent 10.000 virtuele machines aan te zetten omdat daar kosten mee gemoeid zijn zoals storage en opslagkosten.
De meeste kosten voor digitaal toetsen zitten echter in mankracht en organisatie. UTwente overweegt echter om met Microsoft Virtual Desktop te gaan werken om dit probleem op te lossen. Ook wordt overwogen om slechts een beperkt aantal images te maken om de grootste hoeveelheid varianten voor toetsing af te dekken.
Een probleem dat nog niet goed opgelost is in de Azure omgeving is de wijze waarop bestanden moeten worden gedownload om door studenten te laten bewerken en hoe die geback-upt moeten worden. Dat laatste is nodig om eventuele problemen waarbij bestanden niet zijn opgeslagen terug te kunnen vinden.
Bij webbased toetsen loggen studenten via de website van Remindo in met hun s-nummer en wachtwoord. Bij de Azure omgeving loggen ze vervolgens in op de virtuele desktop met hun s-nummer en wachtwoord.
0 Praat mee