Onderwijsinnovatie ervaar je écht in het Demolab op de SURF Onderwijsdagen

Het Demolab, een plek op de Onderwijsdagen waar bezoekers verschillende innovatieve technologietoepassing in het onderwijs kunnen ervaren. Het werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd en de belangstelling was groot. Vorig jaar was ook de eerste keer dat ik aan de SURF Onderwijsdagen meedeed en meteen mocht ik het SURF Demolab organiseren. Doordat het een groot succes was komt het demolab terug in 2020, wij hebben er zin in!

Geweldige ervaring

De ervaring in het Demolab was geweldig. Normaal wordt er wel gepraat over learning analytics of VR in de klas maar nu konden alle bezoekers het daadwerkelijk ervaren! Het was inspirerend om te zien hoe al deze verschillende partijen tech gebruiken om op een innovatieve manier het onderwijs ondersteunen. De opstelling was erg divers, van oefenen in een digitaal chemielab tot een studentencounter waar je realtime de bezetting van het schoolgebouw kon zien.

Hoe laten we techologie echt voor ons werken?

Ik was vooral onder de indruk van de VR-toepassing 'Presenteer met Impact’  van de Hogeschool Utrecht. Met een VR-bril op presenteer je aan een virtuele menigte in het theater. De poppetjes reageren op je stemgebruik, oogcontact, intonatie, kortom op alles wat belangrijk is tijdens het presenteren. Aan het einde zie je je score en krijg je digitale feedback. Dit hield ook in: welke stopwoordjes heb je, hoe vaak viel je stil, praatte je te snel? Of juist te langzaam? Ondanks dat VR absoluut geen baanbrekende nieuwe technologie is, zie je wel de verfijndheid in de software. Zulk soort ontwikkelingen zullen we vaker gaan waarnemen: niet de hardware hoeft innovatief te zijn (mag natuurlijk wel) maar juist de toepassing en bruikbaarheid. Dit zijn  interessante ontwikkelingen, met als centrale vraag: hoe kunnen we technologie echt voor ons laten werken? Volgens mij is dat de kern waarom we elk jaar in zulke groten getale naar de SURF onderwijsdagen komen.

Nog meer innovatie op de vloer

Het Demolab beviel vorig jaar zo goed dat ik samen met mijn collega’s Duuk Baten en Caspar Greeven dit jaar weer mag organiseren! Dit jaar willen we nog meer innovatie op de vloer krijgen. Nog creatievere toepassingen van tech. Bijvoorbeeld het verhogen van leerresultaten door neuroscience, toepassingen van learning analytics die we nog niet kennen of nieuwe technologieën die iedereen ervaren moet hebben. Zodat iedereen op de SURF Onderwijsdagen zich even los waant van de interessante gesprekken en sessies en echte innovatie in het onderwijs kunnen ervaren! 

Heb jij een goed voorbeeld van een innovatieve technologietoepassing in het onderwijs? Meld je dan dit jaar (weer) aan voor het SURF Demolab! En laat nog meer mensen jouw innovatie ervaren.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties