Sprekers Expertbijeenkomst Veilig en veelzijdig toetsen

Op 13 november organiseert de SIG Digitaal Toetsen de Expertbijeenkomst Veilig en veelzijdig toetsen op mobiele apparaten.

Onderstaand een overzicht van de verschillende presentaties die gehouden zullen worden.

  • TU/e Eindhoven en Ivanti verkennen wat zij voor elkaar kunnen betekenen bij het afnemen van zogenaamde authentieke toetsen waarvoor toegang tot bepaalde software applicaties gewenst is gedurende een beveiligde toetsafname. Hamid Ashouri zal duidelijk maken wat het voordeel is om met VDI een beveiligde oplossing aan te bieden voor toegang tot extra tools bij de toetsafname en hoe zich dat verhoudt tot de diversiteit aan afname devices en afname-omgevingen.
  • In deze pitch laat Bram Daams (Radboud Universiteit) zien hoe Amazon Webservices zijn ingezet om op chromebooks per student een VM beschikbaar te maken waarop Netbeans IDE voor summatieve toetsing beschikbaar was.
  • Het Secure Test Environment Protocol waarvan de Linux based memory stick de basis vormt, geeft op de TU/e een beveiligde toegang tot o.a. het toetsprogramma Cirrus. In Cirrus bouwen we momenteel aan een vraagtype “programmeren”. Het streven is hiermee het het toetsen van programmeeropdrachten beveiligd te faciliteren.
  • Binnen de context van grootschalig digitaal toetsen deelt Nico Witteman (VU) zijn inzichten op beveiliging in het algemeen en specifiek over het uitsluiten van de mogelijkheid tentamens af te leggen vanaf een andere locatie dan bedoeld. Nico gaat in op de inzet van certificaten voor beveiliging.
  • Fontys heeft sinds 2014 ervaring met het gebruik van Windows to Go sticks om computerlokalen binnen Fontys eenvoudig om te bouwen naar digitaal beveiligde toetslokalen. Voor een belangrijk deel worden ook de laptops van studenten gebruikt, om in combinatie met Windows to Go beveiligde toetsen af te nemen. Dit betekent nog meer flexibiliteit. De inzet van leentoetslaptops zorgt voor de backup van laptops die niet geschikt zijn voor gebruik met Windows to Go bijvoorbeeld Apple. De techniek en het achterliggende proces staan toe dat een grote diversiteit aan programma’s (waaronder SPSS, Matlab, Excel en CodeSys) beschikbaar zijn via de stick, naast dat uiteraard een beveiligde verbinding met een toetssuite gemaakt kan worden.
  • Universiteit Twente gaat in op authentiek toetsen via Chromebooks. Ard Kosters van UT deelt ervaringen rond het veilig toetsen met SPSS, Excel en Matlab, via Azure.

 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties