Wegwijs in de jungle van digitale toetsvragen

Mocht je de SURF onderwijsdagen of onze sessie onverhoopt gemist hebben, dan is hier je kans om weer even bij te spijkeren.

Om digitaal toetsen ook echt in het onderwijsleerproces te integreren is het belangrijk om de toepassingsmogelijkheden van de diverse toetssystemen te kennen. Zo kunnen meerkeuzevragen digitaal afgenomen worden, maar zou je het digitaal inleveren van een essay ook kunnen zien als een digitale toets. Applicaties worden meestal zowel formatief als summatief gebruikt. Het komt weleens voor dat de verkeerde applicatie wordt gebruikt voor het type vraag dat men wil stellen.

In de masterclass hebben we een poging gedaan om wegwijs te worden in de jungle van digitale toetsvragen. Hierbij was de inzet het creëren van een beslisboom voor applicatie keuze op basis van vraag typen. Hiervoor hebben we een redelijk eenvoudig R scriptje ontwikkeld dat op basis van een Excel bestand een interactieve beslisboom maakt die je kan gebruiken binnen je instelling. Belangrijker nog is dat je de Excel file naar harte lust kunt aanpassen zodat je eenvoudig je eigen boom kan samenstellen.

Beslisboom voor applicatie keuze op basis van vraag typen

In bovenstaande beslisboom zie je hoe je vanuit het vraagtype komt tot een specifieke applicatie categorie. Voor je eigen instelling zou je de applicatie categorieën kunnen vervangen door de beschikbare applicaties binnen je instelling. Kijk vooral ook de presentatie hier nog eens terug, mocht je dat willen.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties