Nieuw rapport SURF: Gedeelde e-infrastructuur bespaart veel energie

Als onderwijs- en onderzoeksinstellingen hun ICT onderbrengen bij een gedeelde e-infrastructuur levert dat een flinke energiebesparing op, naar schatting wel tientallen procenten. SURF heeft de effecten van een overstap geïnventariseerd en doet enkele belangrijke aanbevelingen in het rapport Duurzaam in de e-infrastructuur.

Bij gedeelde e-infrastructuur kun je denken aan het gezamenlijke gebruik van een datacenter, het delen van rekencapaciteit of dataopslag, een gedeeld platform voor researchdatamanagement, een gezamenlijke e-mailomgeving bij een commerciële leverancier of een gedeelde applicatie voor studentenadministratie. Federatieve cloud is een bijzonder geval van ICT-infrastructuur waarbij deze tussen instellingen onderling wordt geleverd én afgenomen.

De daling van energieverbruik bij een overstap van de eigen locatie naar ICT-infrastructuur komt voornamelijk door de grotere schaal van onderling verbonden ICT-apparatuur. Met schaalgrootte kan de benutting van ICT-apparatuur veel beter geoptimaliseerd worden, waardoor minder apparatuur nodig is en dus minder energie wordt verbruikt. Daarnaast is ICT-infrastructuur doorgaans jonger en zijn de ICT-apparatuur en -infrastructuur energiezuiniger.

Het rapport en de bijbehorende checklist helpen instellingen op weg om hun eigen overstap van on-premise ICT naar ICT in de e-infrastructuur vorm te geven en te onderbouwen met argumenten en cijfers. SURF doet enkele aanbevelingen voor instellingen die hun ICT duurzamer willen inrichten.

Bob van Graft, directeur IT van de Vrije Universiteit over het rapport: “Binnen de onderwijs- en onderzoekssector loont het de moeite om te onderzoeken of de consolidatie van de ICT-infrastructuur op gelijksoortige wijze opgepakt kan worden als de consolidatie van de Rijksdatacentra. Tenminste één ICT-infrastructuur is duurzaam gewenst.”

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen