De kracht van Active Learning Classrooms @ Indiana University

Een digitale live rondleiding

Indiana University staat bekend om hun MOSAIC Initiative: een Indiana University breed programma dat innovatief klaslokaalontwerp, onderzoek en actief leren ondersteund. Sinds vorig jaar heeft IU een compleet nieuw learning center, Innovation Hall, dat active learning faciliteert. Door de pandemie is het center nog niet vol in gebruik. Via een webinar hebben de trotse medewerkers een rondleiding gegeven. Hier volgt een verslag van deze online bijeenkomst.

Webinar Designing Large Active Learning Classrooms door Indiana University, 29 januari 2021

Innovation Hall

Plattegrond van de eerste etage van de Innovation Hall, Indiana University
Dia met de plattegrond van de eerste etage van de Innovation Hall, Indiana University

De Innovation Hall bevat 50 learning spaces en geen enkele ruimte is ingericht als een traditioneel klaslokaal. Het bevat wel laboratoria, makerspaces, klaslokalen voor actief leren en een 'leertheater'. De geavanceerde leerruimtes bevatten de nieuwste technologieën en zijn ontworpen om betrokkenheid van studenten te stimuleren. In 18 maanden tijd is dit learning center gerealiseerd. Tijdens de rondleiding zijn er 3 ruimtes bezocht:

Collegezaal

De collegezaal is een grote zaal met 214 stoelen en voorzien van moderne techniek.
Hoe zorg je dat studenten, in de zaal aanwezig en online aanwezig, alle aantekeningen op het whiteboard zien? Terwijl de docent er zelf voor staat als hij schrijft. Met techniek van Sony is het mogelijk om de docent doorzichtig  te laten zien in de video. Je ziet dan in het beeld het whiteboard met de aantekeningen en de docent staat daar als een schim voor.

docent voor een whiteboard. je ziet de tekst door de docent heen.
Iedereen kan alle aantekening zien middels Handwriting extraction technology van REA-C1000 Edge Analytics Appliance / Sony

Kijk hier voor een demo van deze "intelligente" software.

Dia met informatie van de collegezaal IO 105
Dia met informatie over de Tiered Classroom IO 105

Active Learning Classroom

Met een eenvoudige inrichting van een Active Learning Classroom ben je totaal geen extra kosten kwijt ten opzichte van een traditioneel ingerichte ruimte. In deze ALC, nummer IO 101, hebben ze alle 9 tafels voorzien hun eigen whiteboard, welke zich aan de wanden bevinden. Dit is essentieel om studenten het gevoel te geven dat ze een eigen plek in het klaslokaal hebben.

 

Dia met informatie over de ALC IO 101 - 9 ronde tafels
Dia met informatie van de ALC IO 101

De glaswand naar buiten geeft de ruimte een prettige atmosfeer. Er is alleen techniek aangebracht voor de docent: Lessenaar met aansluiting voor de laptop, beamers in meerdere richtingen, revers microfoons en een handmicrofoon. De Catchbox is vanwege covid nu niet meer bruikbaar. Maar ze hebben er een paar per ruimte voor na de pandemie. Hoe je die goed in kunt zetten hebben ze beschreven in een blog over de Catchbox.

Tegenwoordig brengen studenten hun eigen technologie mee naar de campus. Er is voor hen alleen gezorgd voor voldoende stopcontacten, in de tafels en in de vloer.

Dia met plattegrond van de ALC IO 101. 9 ronde tafels met 8 stoelen per tafel
Dia met de plattegrond van de ALC IO 101

Collaboration Theater

Dit is een grote ovale zaal met rondom 4 rijen met stoelen en plaat voor 120 studenten. Ze is geïnspireerd op de ronde collegezalen van OSU waarvan we eerder verslag hebben uitgebracht. In een collegezaal is het niet ideaal dat studenten in rijen zitten, ze kunnen dan niet heel gemakkelijk met elkaar samenwerken. In het theater is daarom de helft van de stoelen draaibaar. De vaste stoel zijn voorzien van stopcontacten.

"We hebben dezelfde ervaring als bij OSU. Op het moment dat je deze ruimte binnen stapt, snap je gelijk de kracht en potentie van deze ruimte." 

Zien is geloven!

Dia met de plattegrond van de samenwerkingstheater zaal. deze is ovaal en er zijn meer 4 rijen stoelen achter elkaar.
Dia met de plattegrond van het Collaboration Theater IO 103

Er is gekozen om te werken met grote, ronde, LED-display’s. Geen TV’s of beamers maar schermen die je zelf samenstelt. Waarom geen beamers? “Ze zijn lelijk, projecteren niet goed op ronde wanden en zijn niet zo scherp als er veel omgevingslicht is.” Op een time-lapse video zie je de installatie van de schermen.

dia met 3 foto's van de ovale collegezaal
Dia met informatie over het Collaboration Theater IO 103

Naast dit Theater is een control room gesitueerd. Daar kun je voor de les begint alles klaarzetten en testen. Dit is exact gekopieerd van de ronde collegezaal van OSU.

Het advies van IU is om het idee van deze ruimte te jatten. Dat hebben wij ook gedaan van OSU en zowel zij als wij moedigen deze ruimtes aan.

"We staan klaar om al je vragen over deze ruimtes te beantwoorden"

 

Docentondersteuning

Ondersteuning bij het gebruik van deze ruimtes is essentieel en onderdeel van het Mosaic Initiative. Heb je een vraag dan kun je in de ruimte antwoord krijgen van een ondersteuner en de techniek gelijk uitproberen. Hierbij gaat het om zowel onderwijskundige- alsmede technische ondersteuningen. Daarnaast organiseren ze veel activiteiten ter stimulering van active learning. In dit nieuwe centrum geven ze veel rondleidingen. Ze doen hun best om ervaren docenten van hetzelfde instituut deel te laten nemen aan deze rondleidingen. Zij kunnen hun collega’s heel goed uitleggen wat het hen heeft opgeleverd.

Virtual Hybrid Classroom

Nu tijdens Covid gebruiken ze alle onderwijsruimtes ook als Virtual Hybrid Classes. Meer dan de helft van de stoelen mag nu niet gebruikt worden. Dus zit ook meer dan de helft van de studenten thuis de les te volgen.

Lessenaren

Alle lessenaren in het center zijn van het merk Spectrum en zijn allemaal in hoogte verstelbaar.

screenprint van het webinar. een presentator staat in de ovale collegezaal uitleg te geven
Het webinar vanuit het Collaboration Theater IO 103 met een in hoogte verstelbare lessenaar.

AVG

Standaard staan camera’s en microfoons uit zodat deze bewust aangezet moeten worden en dit dan hopelijk ook aan de studenten gemeld gaat worden.

Meer informatie

Ook door een digitale live rondleiding kun je een heel goed idee krijgen van een learning centre. Meer informatie over de Innovation Hall classrooms staat in een Educause blog. En een nieuwsbericht over de opening staat op de site van IU.

Presentatoren

Gary Cummins, Principal Learning Space Engineer
Mark Russell, Group Manager, Learning Spaces Technology Services
James McGookey, Acting Director, Learning Spaces

________________________________

Er volgen nog 2 webinar in deze reeks:

The Mosaic Initiative at Five Years

Het Mosaic Initiative werd vijf jaar geleden gelanceerd aan de Indiana University ter ondersteuning van innovatief klaslokaalontwerp, onderzoek en actief leren in alle IU-klaslokalen. In dit webinar zullen hoogtepunten, voorbeelden en lessen uit de afgelopen vijf jaar van het Mosaic Initiative worden gedeeld.
 
Doe vrijdag 19 februari mee met met een gesprek en een vraag- en antwoordsessie over het Mosaic Initiative. Registratielink

Mosaic Faculty Fellows-programma

Het Mosaic Faculty Fellows-programma is een eenjarig programma dat onderwijs en onderzoek ondersteunt in klaslokalen voor activerend onderwijs. In dit webinar zal de programmadirecteur van Mosaic een rondetafelgesprek voeren met van Mosaic Fellows die hun ervaringen met (en resultaten van) gerichte facultaire ondersteuning van ALC's zullen delen.
 
Doe mee met het rondetafelgesprek over het Mosaic Faculty Fellows-programma op vrijdag 12 maart. Registratielink

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen