Waarom je onderwijs wilt geven in een immersive room

Immersive rooms zijn in opkomst in het onderwijs. Door realistische omgevingen en scenario's na te bootsen, kunnen studenten op een veilige en gecontroleerde manier leren en experimenteren. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor het onderwijs, van het simuleren van complexe beroepsomgevingen tot het stimuleren van samenwerking en reflectie. In dit blog bespreken we de kracht van immersive rooms en waarom ze een waardevolle toevoeging kunnen zijn in jouw onderwijs.

Een immersive room? Wat is dat nou?

Een immersive room is een fysieke ruimte waarin digitale en fysieke werelden samensmelten. Het is vaak een ruimte van 5 bij 5 meter met videobeeld op de wanden en soms ook op het plafond en de vloer. Dit zorgt voor een levensechte en interactieve ervaring. De ruimte kun je met een aantal mensen tegelijkertijd bezoeken en je kunt ook fysieke objecten gebruiken. Met een augmented reality-bril kan dat ook. Maar bij het gebruik van een VR-bril werk je meestal individueel en is het ingewikkeld om met de fysieke wereld samen te werken.

Dure gadget?

Op deze afbeelding zie je de immersive room van Windesheim. Door de projectie op de wanden en het ziekenhuisbed waan je jezelf in een ziekenhuis. Je kunt denken; wat een dure gadget! Maar als je eenmaal in zo’n ruimte hebt gestaan ervaar je de kracht ervan. En op deze wijze houd je geen duur ziekenhuisbed bezet.

Immersive rooms in de praktijk

Er zijn verschillende redenen om gebruik te maken van een immersive room binnen het onderwijs. We doorlopen er een paar praktijkvoorbeelden.

  • Beroepspraktijk naar binnen halen
    Je kunt een ruimte in je school inrichten als een specifieke ruimte. Bijvoorbeeld als een ziekenhuiskamer. Studenten kunnen in een veilige omgeving oefenen voordat ze dit in de praktijk gaan doen. Hogeschool Windesheim heeft een immersive room ingericht om zorgstudenten voor te bereiden op de praktijk.

3 studenten staan aan een ziekenhuisbed in een Immersive room
De immersive room bij Windesheim waar bij studenten samenwerken in een ziekenhuiskamer.
  • Plekken bezoeken die moeilijk toegankelijk zijn
    Datacenters willen vanwege veiligheidsredenen zo min mogelijk mensen toelaten. Maar hoe ervaren studenten dan hoe het is om in een datacenter rond te lopen en bijvoorbeeld een netwerkkast te bouwen. ROC Horizon College heeft een game ontwikkeld waarbij hun immersive room een datacenter wordt. 
  • Risicovolle situaties nabootsen
    Hoe leer je schippers in opleiding in een storm te varen? Dit kun je oefenen in een immersive room. Bij het Maritiem Simulator Trainingscentrum van NHL Stenden hebben ze meerdere scheepsbruggen waarbij studenten van de opleiding Maritiem Officier getraind worden onder diverse weerssituaties.
  • Niet bestaande locaties ervaren
    Als architect of interieur designer ontwerp je ruimtes. Maar hoe ervaar je die als je erin staat? Dat kun je ervaren door ze te projecteren op de wanden van een immersive room. Bij bouwers van luxe jachten levert ProSystems de techniek om dit te realiseren.

Lees meer praktijkvoorbeelden op de website openonlineonderwijs.nl

De onderwijskundige meerwaarde van immersive rooms

Naast bovenstaande situaties zijn er ook een aantal onderwijskundige pluspunten aan immersive rooms.

  • Veilig oefenen
    Je kunt in een simulatie veilig fouten maken zonder heftige consequenties. Een docent kan een interventie doen en een student kan gelijk de handeling nog een keer oefenen.
  • Goed reflecteren
    Het is eenvoudig om je handelen in de immersive room op te nemen. Die video kun je terugkijken zodat je ziet wat je doet. En daar kun je dan zelf op reflecteren of samen met je peers of experts.
  • Studenten geven peerfeedback
    Studenten kunnen op afstand de immersive room bekijken. Ze kunnen reageren op de handelingen die ze zien. Dit draagt bij aan het leerproces omdat de feedbackgever zelf ook veel leert van het observeren. Net als de geobserveerde studenten   die peerfeedback ontvangen van de studenten die op afstand keken.
  • Gamification
    In een immersive room kun je game-elementen toevoegen. Dit heeft vaak een positief effect op de inzet van studenten. Bij een aantal instellingen met immersive rooms die zijn bezocht is men positief over de effectiviteit van hun immersive room. Maar er is nog geen onderzoek gedaan naar deze effectiviteit. Bij Hogeschool Windesheim vervangt de instructie in de immersive room een deel van het theorieonderwijs. De betrokken docenten nemen een verhoging van het leerrendement waar.
Mensen staan in de London Underground bij de Immersive room van Inholland. Foto: Rinke van Zanden
Mensen staan in de London Underground bij de Immersive room van Inholland. Foto: Rinke van Zanden

Alleen rozengeur en maneschijn?

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen bij het realiseren en inzetten van een immersive room. Je moet een flinke financiële investering doen en het realiseren is complex. Het beheer en de inzet in het onderwijs vergen continu aandacht. Je kunt hier meer over lezen in de kennisbank immersive rooms in het onderwijs.

Wil je ook werken met immersive rooms in jouw onderwijs?

Lees de tips over het opzetten van een immersive room of bekijk alle praktijkvoorbeelden op de kennisbank immersive rooms in het onderwijs.

En kom naar het webinar immersive rooms in het onderwijs op 27 september 2024.

Een aantal instellingen vertellen over hun ervaring met hun immersive room. Meld je aan!

Aankondiging webinar immersive room inrichten en inzetten in je onderwijs
Aankondiging webinar Immersive room inrichten en inzetten in je onderwijs

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties