European University Alliances bouwen aan internationale onderwijslogistiek

Dertien Nederlandse instellingen nemen deel in European University Alliances. In die alliances bouwen ze aan een digitale infrastructuur. Hier publiceerden we recent een nieuwsartikel over. Lees het volledige artikel

In deze blog geven we je wat meer achtergrond informatie over de European University Alliances in Nederland en hoe jouw instelling kan aansluiten bij de overleggen die SURF organiseert.

EUA's zijn samenwerkingsverbanden tussen Europese universiteiten die zich richten op het versterken van onderwijs, onderzoek en innovatie. Ze stimuleren samenwerking tussen instellingen en studenten, het delen van best practices en het creëren van een grensoverschrijdende academische gemeenschap.

De European Universities bevinden zich alle in heel verschillende stadia van digitalisering. In bijeenkomsten gefaciliteerd door SURF wisselen de Nederlandse instellingen van internationale allianties ervaringen en gedachten uit. In 2022 was de eerste bijeenkomst, onlangs in februari 2023 was de tweede. En de ambitie is om vaker met elkaar in gesprek te gaan. Het levert waardevolle inzichten op: Dit is waar we mee bezig zijn en hier kunnen we aansluiting bij elkaar vinden. 

Nederland speelt een actieve rol in het EUA-landschap, met verschillende universiteiten die deelnemen aan deze innovatieve netwerken. Door samen te werken met andere Europese instellingen kunnen Nederlandse universiteiten hun internationale profiel versterken, nieuwe onderzoeksgebieden verkennen en studenten unieke kansen bieden.

SURF ondersteunt deze initiatieven door overleggen te organiseren voor instellingen die geïnteresseerd zijn in deelname aan een EUA. Deze bijeenkomsten bieden een platform voor het uitwisselen van ervaringen, het bespreken van uitdagingen en het verkennen van mogelijke samenwerkingsverbanden.

Als jouw instelling geïnteresseerd is in het deelnemen aan een European University Alliance en je bent benieuwd naar de digitale aspecten, dan is het bijwonen van een SURF-overleg een uitstekende eerste stap. Bijeenkomsten vanuit SURF zijn specifiek gericht op de Nederlandse collega's die werken aan digitalisering binnen zo'n alliantie. Op een afgeschermde wiki-pagina worden de agenda's en verslagen van bijeenkomsten gepubliceerd. 

Wil je toegang, mail dan naar evelien.renders@surf.nl 

Op dit moment zijn 13 Nederlandse instellingen actief in een European University Alliance. Elke alliantie heeft zijn eigen focus en doelstellingen, variërend van het bevorderen van duurzaamheid, gelijkheid en welzijn tot het stimuleren van technologische innovatie en regionale samenwerking. 

ACRONYM NAME OF ALLIANCE Organisations (EN) Call
ENLIGHT European University Network to promote Equitable Quality of Life, Sustainability, and Global Engagement through Higher Education Transformation UNIVERSITY OF GRONINGEN 2020
RUN-EU Regional University Network – European University NHL STENDEN UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES 2020
Aurora Alliance Aurora Alliance VU UNIVERSITY AMSTERDAM 2020
ENGAGE.EU The European University engaged in societal change TILBURG UNIVERSITY 2020
EUniWell European University for Well- Being LEIDEN UNIVERSITY 2020
EuroTeQ EuroTeQ Engineering University EINDHOVEN UNIVERSITY OF TECHNOLOGY 2020
INVEST INnoVations of REgional Sustainability: European UniversiTy Alliance VAN HALL LARENSTEIN UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES 2020
NeurotechEU European University of Brain and Technology RADBOUD UNIVERSITY 2020
UNIC The European University of Post-Industrial Cities ERASMUS UNIVERSITY ROTTERDAM 2020
EPICUR- SHAPE-IT European Partnership for
an Innovative Campus Unifying Regions
University of Amsterdam 2022
YUFE 2030 Young Universities for the Future of Europe Alliance University of Maastricht 2022
CHARM-EIGHT ∞ Challenge-Driven, Accessible, Research- based and Mobile European University Utrecht University 2022
ECIUn+ ECIU University University of Twente 2022
UNA. Universitas Una Europa Leiden University 2022

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties